Fliser på køkkenbordet

Det ser eksklusivt ud, men det er en ganske billig løsning, hvis du laver din egen unikke bordplade med fliser, der klæbes fast til et underlag af MDF- og vådrumsplade.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.900 kroner
Det er både flot, nemt og superrobust med fliser på køkkenbordet.

Det er både flot, nemt og superrobust med fliser på køkkenbordet.

Intro

Trænger du til en ny køkkenbordsplade? Så er der mange fordele ved at vælge fliseløsningen her.

Det er en superfleksibel løsning, der er meget nem at tilpasse til præcis de mål, der er i dit køkken.

Det kræver blot tilskæring af plader og fliser, hvilket er ganske ligetil, og fliser findes i et hav af varianter, så du har alle muligheder for at lave en unik bordplade. Her vælger vi et klassisk og eksklusivt look med hvide fliser.

Underlaget af MDF- og vådrumsplader er billigt, nemt at arbejde med og praktisk, fordi vådrumspladerne tåler vand, så du skal ikke være nervøs for fugtskader i konstruktionen.

Se, hvordan du lægger fliser på køkkenbordet

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du lægger fliser på køkkenbordet. Du skal være omhyggelig med opmåling og udskæring af pladerne, og at flisefladen bliver helt jævn.

Vi guider dig igennem, hvordan du:

  • laver køkkenbordets underlag af MDF-plader og WEDI-plader
  • sætter fliserne fast på bordpladen
  • sætter fliserne op på de lodrette kanter

Vejledning

01
Underlaget 5 Trin

Køkkenbordets underlag består af 20-mm-MDF-plader, der er skåret til på længden. Ovenpå lægges 15 mm tykke Wedi-plader, der er et vådrumsmateriale, hvilket er praktisk i køkkenets vådzoneområde omkring vasken. MDF-pladerne skrues fast til underskabene, mens Wedi-pladerne limes fast.

1

MDF-pladen lægges på plads på underskabene og fastgøres med selvskærende træskruer, 35 mm lange. Der er valgt en kraftig MDF-plade på 20 mm for at give bordpladen styrke.

2

Placér Wedi-pladen oven på MDF-pladen, og streg op, hvor der skal skæres hul til kogeplade og vask. Det er let at skære Wedi-plader til med en fukssvans. Brug en gammel, da det slider noget på klingen.

3

Tjek, om hullet i Wedi-pladen passer med hullet i MDF-pladen. Det er vigtigt med præcision, så kogeplade og vask kommer til at sidde godt. Der er kun plads til 2 mm’s forskydning mellem de to plader.

4

Put lim på MDF-pladen, så Wedi-pladen kan fastgøres. Her bruges en elastisk lim, der puttes på i diagonale striber med en afstand på 10 cm mellem striberne.

5

Lav en prøveoplægning af fliserne, for at se hvordan det kommer til bedst at gå op, inden du går i gang med fliseklæberen.

02
Fliserne 5 Trin

Når du har lavet en prøveoplægning og besluttet dig for, hvordan fliserne skal lægges, kan du komme i gang med at sætte dem fast på bordpladen.

De skal lægges i fliseklæber, som blandes efter anvisningerne på posen. Det er en god idé kun at blande lidt ad gangen, så det ikke begynder at tørre op.

Du får også brug for at skære fliserne til, så de passer langs kanterne. Det kan du gøre med en fliseskærer. Har du ikke en selv, kan du leje en i et byggemarked.

1

Fliseklæberen blandes op med vand med et piskeris i en boremaskine. Blandingsforholdet står på pakken. Konsistensen skal være passende lind, så klæberen er nem at smøre ud.

2

Fliseklæberen fordeles på bordpladen. Brug en tandspartel - den sikrer, at massen bliver jævnt fordelt. Det er en god idé at bruge handsker, når du arbejder med fliseklæber, da den ellers udtørrer huden meget.

3

Tryk fliserne godt fast i klæberen, når du har placeret dem, nøjagtig hvor de skal være. Der, hvor to net med fliser mødes, skal du være ekstra opmærksom på, at fliserne trykkes fast, så de placeres i den samme højde. Her har vi gjort det på øjemål, men du kan også vælge at bruge et glittebræt til at give et ens tryk.

4

Fliserne skæres til med en fliseskærer. Et lille hjul skærer for i flisens emalje, hvorefter flisen kan knækkes over i hånden.

5

Rundt om hullet til vasken er der en del tilskæringsarbejde. Her skal der skæres hak i fliserne, der er placeret i hjørnerne ved hullet til vasken. Hak kan du ikke lave med en fliseskærer, som kun skærer lige snit, så her må du have fat i en vinkelsliber.

03
Kanterne 5 Trin

Når du er færdig med at lægge fliser på den vandrette bordplade, skal du i gang med de lodrette kanter. Her skal der både sættes fliser op på bordpladens forreste brede kant samt på væggen. Bag ved kogepladen skal fliserne dække 40 cm op ad væggen, men ellers skal der kun sættes en enkelt række fliser op rundt langs kanten.

1

På forkanten af bordpladen skal der sættes fliser op. Skær dem til, så de passer. Her passer det med en halv flise. Smør fliserklæber på kanten, fordel den med tandspartlen, og pres fliserne fast. Hvis flisen er skåret til, er det vigtigt, at du vender den skårede kant ned mod gulvet og den pæne opad.

2

Rundt langs kanten på væggen skal sættes en enkelt række fliser op. De placeres på afstandsklodser, så der bliver plads til en fuge på ca. 5 mm ned mod bordpladen. Sørg for, at fugerne mellem kantfliserne flugter med fugerne på bordpladen.

3

Når fliseklæberen smøres på væggen, skal det kun være på et mindre stykke ad gangen.

4

Der skal fuges med fugemasse, når alle fliser er lagt. Fugemassen blandes efter anvisningerne og smøres diagonalt på fugerne. Når fugemassen har siddet ca. 10 min., tørres den overskydende masse af med en hårdtopvredet svamp. Gør det i flere omgange, til der ikke længere er “fugeslør”.

5

Pas på forkanten, når du fjerner overskydende fugemasse. Vask forsigtigt her, så du ikke skal fuge igen. Når fugerne er tørre, får de to gange fugeforsegler, så de bliver mere modstandsdygtige over for fx farve og fedt fra madvarer.

Materialer

  • MDF-plade, 20 mm
  • Wedi-plade, 15 mm
  • Selvskærende træskruer, 35 mm lange
  • Elastisk lim
  • Fliser (10 x 10 cm) på net, 7 kvm
  • Fliseklæber
  • Fugemasse
  • Fugeforsegler

Specialværktøj

  • Tandspartel, 6 mm
  • Fliseskærer

Tidsforbrug

2 dage.

Pris

Ca. 2.900 kr.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med opmåling og udskæring af pladerne, og at flisefladen bliver helt jævn.

Video

TEKNIK: Del fliser

Med en fliseskærer går det både nemt og hurtigt

TEKNIK: Rundt om forhindringer

Lær teknikken til huller, hak og "halve huller"

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord