Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Frisk køkkenbordet op

Print Gem artikel

Selvom køkkenbordspladen har fået fugtskjolder, pletter og ridser, kan den blive som ny igen. Hvis du sliber i bund og giver den olie, bliver den superflot og modstandsdygtig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
400 kroner

Er overfladebehandlingen slidt af, trænger fugten let ned, selv i hårdt egetræ.

Intro

Pladen udsættes dagligt for lidt af hvert, så det er svært at undgå fugtskjolder, fedtpletter og ridser på køkkenbordspladen. Men selvom bordpladen er godt hærget, kan den sagtens reddes.

Den skal slibes helt i bund – i flere omgange – til den er helt glat og fin. Så mætter du overfladen med en køkkenbordsolie, der masseres godt ind i træet, så fladen bliver stærk og bedre kan modstå det store slid.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af 11 forskellige bordplader

Olie er klart at foretrække frem for lak, fordi olie er meget nemt både at påføre og massere ind i træet og ikke mindst nemt at reparere, hvis der skulle komme en skade. Efterreparationer med lak er ret bøvlet, og der kommer også meget lettere ridser.

LÆS OGSÅ: Et lag olie til bordpladen er den bedste og nemmeste behandling

Vejledning

Klargøring

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden du kan gå i gang med slibning og oliering, er det vigtigt, at bordpladen er gjort ordentligt rent. Al fedt og smuds skal flernes. Det gør du bedst med trærens, der blandes i lunkent vand.

Det er også vigtigt, at du beskytter vask og armatur med malertape, inden du går i gang med slibemaskinen. Gør du ikke det, vil den lave mærker.

1

Vask bordpladen grundigt af, så fladen er fri for fedt og skidt. Brug lunkent vand og trærens, der fortyndes, alt efter hvor beskidt fladen er. Bagefter skal fladen tørre helt op, inden du sliber.

2

Sæt malertape ved vask og armatur for at beskytte delene mod slibemaskinen.

Slibning

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du sliber, er det vigtigt, at du arbejder i træets længderetning - altså med årerne og ikke på tværs. Fladen skal slibes i flere omgange, så du starter med groft slibepapir og slutter af med fint. Til sidst fjernes alt støv, så du har en helt ren, glat og tør flade.

1

Slib bordpladen. Excentersliberen er supereffektiv til store flader og efterlader ikke synlige slibespor. Start med slibepapir korn 80, mel-lemslib med korn 120, og slut af med korn 240.

2

Brug en slibemus, fx i hjørner og bag ved vasken, hvor der ikke er så meget plads.

3

Hulkellisten skal også slibes. Det er lettest at gøre med et løst stykke slibepapir.

4

Fjern alt slibestøv. Brug først støvsugeren.

5

Vask fladen ren til sidst. Brug lunkent vand med en sjat trærens og en hårdt opvredet klud.

Oliering

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Olien smøres på med pensel og masseres ind i træet med en hård plasticsvamp, så bordpladen bliver “mættet” godt. Bagefter flernes den overskydende olie, og fladen poleres, til den er helt glat og silkemat.

1

Giv bordpladen olie. Påfør et ensartet tykt, men ikke “sejlende” lag med en bred, flad pensel. Stryg det på i træets længderetning.

2

Massér olien ind i træet. Brug en såkaldt polerpad eller en hård plastskuresvamp. Den presses hårdt ned mod fladen i træets længderetning, så olien trænger ind, og træet “mættes”.

3

Tør al overskydende olie af med en tør klud.

4

Polér til sidst. Brug en klud eller en polerpad til excentersliberen, til fladen er mat.

Materialer

  • Trærens
  • Slibepapir, korn 80, 120 og 240
  • Køkkenbordsolie

Specialværktøj

  • Excentersliber med polerpad

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 400 kr.

Sværhedsgrad

Her kan alle være med. Sørg for at fjerne den overskydende olie.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Frisk køkkenbordet op
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage