Intro
Vejledning
01
Klargøring
2
Trin
Inden du kan gå i gang med slibning og oliering, er det vigtigt, at bordpladen er gjort ordentligt rent. Al fedt og smuds skal flernes. Det gør du bedst med trærens, der blandes i lunkent vand.
Det er også vigtigt, at du beskytter vask og armatur med malertape, inden du går i gang med slibemaskinen. Gør du ikke det, vil den lave mærker.
Vask bordpladen grundigt af, så fladen er fri for fedt og skidt. Brug lunkent vand og trærens, der fortyndes, alt efter hvor beskidt fladen er. Bagefter skal fladen tørre helt op, inden du sliber.
02
Slibning
5
Trin
Når du sliber, er det vigtigt, at du arbejder i træets længderetning - altså med årerne og ikke på tværs. Fladen skal slibes i flere omgange, så du starter med groft slibepapir og slutter af med fint. Til sidst fjernes alt støv, så du har en helt ren, glat og tør flade.
Slib bordpladen. Excentersliberen er supereffektiv til store flader og efterlader ikke synlige slibespor. Start med slibepapir korn 80, mel-lemslib med korn 120, og slut af med korn 240.
03
Oliering
4
Trin
Olien smøres på med pensel og masseres ind i træet med en hård plasticsvamp, så bordpladen bliver “mættet” godt. Bagefter flernes den overskydende olie, og fladen poleres, til den er helt glat og silkemat.
Giv bordpladen olie. Påfør et ensartet tykt, men ikke “sejlende” lag med en bred, flad pensel. Stryg det på i træets længderetning.
Massér olien ind i træet. Brug en såkaldt polerpad eller en hård plastskuresvamp. Den presses hårdt ned mod fladen i træets længderetning, så olien trænger ind, og træet “mættes”.
Materialer
- Trærens
- Slibepapir, korn 80, 120 og 240
- Køkkenbordsolie
Specialværktøj
- Excentersliber med polerpad
Tidsforbrug
1-2 dage.
Pris
Ca. 400 kr.
Sværhedsgrad
Her kan alle være med. Sørg for at fjerne den overskydende olie.