Frisk køkkenbordet op

Selvom køkkenbordspladen har fået fugtskjolder, pletter og ridser, kan den blive som ny igen. Hvis du sliber i bund og giver den olie, bliver den superflot og modstandsdygtig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
400 kroner

Er overfladebehandlingen slidt af, trænger fugten let ned, selv i hårdt egetræ.

Intro

Pladen udsættes dagligt for lidt af hvert, så det er svært at undgå fugtskjolder, fedtpletter og ridser på køkkenbordspladen. Men selvom bordpladen er godt hærget, kan den sagtens reddes.

Den skal slibes helt i bund – i flere omgange – til den er helt glat og fin. Så mætter du overfladen med en køkkenbordsolie, der masseres godt ind i træet, så fladen bliver stærk og bedre kan modstå det store slid.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af 11 forskellige bordplader

Olie er klart at foretrække frem for lak, fordi olie er meget nemt både at påføre og massere ind i træet og ikke mindst nemt at reparere, hvis der skulle komme en skade. Efterreparationer med lak er ret bøvlet, og der kommer også meget lettere ridser.

LÆS OGSÅ: Et lag olie til bordpladen er den bedste og nemmeste behandling

Vejledning

01
Klargøring 2 Trin

Inden du kan gå i gang med slibning og oliering, er det vigtigt, at bordpladen er gjort ordentligt rent. Al fedt og smuds skal flernes. Det gør du bedst med trærens, der blandes i lunkent vand.

Det er også vigtigt, at du beskytter vask og armatur med malertape, inden du går i gang med slibemaskinen. Gør du ikke det, vil den lave mærker.

1

Vask bordpladen grundigt af, så fladen er fri for fedt og skidt. Brug lunkent vand og trærens, der fortyndes, alt efter hvor beskidt fladen er. Bagefter skal fladen tørre helt op, inden du sliber.

2

Sæt malertape ved vask og armatur for at beskytte delene mod slibemaskinen.

02
Slibning 5 Trin

Når du sliber, er det vigtigt, at du arbejder i træets længderetning - altså med årerne og ikke på tværs. Fladen skal slibes i flere omgange, så du starter med groft slibepapir og slutter af med fint. Til sidst fjernes alt støv, så du har en helt ren, glat og tør flade.

1

Slib bordpladen. Excentersliberen er supereffektiv til store flader og efterlader ikke synlige slibespor. Start med slibepapir korn 80, mel-lemslib med korn 120, og slut af med korn 240.

2

Brug en slibemus, fx i hjørner og bag ved vasken, hvor der ikke er så meget plads.

3

Hulkellisten skal også slibes. Det er lettest at gøre med et løst stykke slibepapir.

4

Fjern alt slibestøv. Brug først støvsugeren.

5

Vask fladen ren til sidst. Brug lunkent vand med en sjat trærens og en hårdt opvredet klud.

03
Oliering 4 Trin

Olien smøres på med pensel og masseres ind i træet med en hård plasticsvamp, så bordpladen bliver “mættet” godt. Bagefter flernes den overskydende olie, og fladen poleres, til den er helt glat og silkemat.

1

Giv bordpladen olie. Påfør et ensartet tykt, men ikke “sejlende” lag med en bred, flad pensel. Stryg det på i træets længderetning.

2

Massér olien ind i træet. Brug en såkaldt polerpad eller en hård plastskuresvamp. Den presses hårdt ned mod fladen i træets længderetning, så olien trænger ind, og træet “mættes”.

3

Tør al overskydende olie af med en tør klud.

4

Polér til sidst. Brug en klud eller en polerpad til excentersliberen, til fladen er mat.

Materialer

  • Trærens
  • Slibepapir, korn 80, 120 og 240
  • Køkkenbordsolie

Specialværktøj

  • Excentersliber med polerpad

Tidsforbrug

1-2 dage.

Pris

Ca. 400 kr.

Sværhedsgrad

Her kan alle være med. Sørg for at fjerne den overskydende olie.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenbord