Olie til bordplade

Vand, kødsaft, dej, spildt mælk, grøntsager – det er ikke småting, et køkkenbord er i kontakt med i dagligdagen. Derfor er det heller ikke så underligt, hvis det kommer til at se en smule hærget ud, som årene går.

Den rette behandling af bordpladen

Når køkkenbordet skal have førstehjælp, er det bordolie, der skal til. Den mest effektive behandling af bordpladen får du nemlig med en rigtig god olie, som er beregnet til at beskytte og bevare bordplader. Olie til bordplader skal være fri for tungmetaller og andre tilsætningsstoffer, som man ikke ønsker i nærheden af fødevarer. En god variant er den koldpressede linolie.

Olien der beskytter bordpladen i dybden

Linolien er den perfekte olie til bordpladen. Den trænger nemlig rigtig dybt ned i træet, og den er nem at arbejde med. Den er ganske vist flere dage om at tørre, men den beskytter så godt og er så nem at arbejde med, at linolien er den oplagte kandidat til behandling af bordpladen.

Husk olie til bordpladens bagside

Forside skal selvfølgelig være pæn, når der skal olie på bordpladen. Men det er vigtigt, at bagsiden også får olie, hvilket især gælder for nye bordplader. Efter behandlingen af bordpladen, vil olien nemlig få træet til at udvide sig, og så kan pladen krumme, hvis ikke bagsiden også får olie.

Slib pladen ned

Skjolder, ridser, hakker og andre skrammer på bordpladen skal slibes væk, inden du giver bordpladen olie. Brug en excentersliber til at slibe pladen. Start med korn 80, inden du går videre til korn 120 og slutter af med 180. Ved ny bordplader kan du nøjes med korn 120 og 180, inden du behandler bordpladen med olie.

LÆS OGSÅ: Slibning af bordplade - Slib dit køkkenbord og få et nyt

Pladen skal være ren

Inden du går videre med behandlingen af bordpladen, skal du sørge for, at den er helt ren og fri for støv, før du giver den olie. Efter slibningen skal den nænsomt støvsuges og tørres over med en hårdt opvredet klud.

Sådan gør du: Læs hele vejledningen til pleje af bordplader

Hvordan polerer du egentlig bordpladen, så du får alle ridser væk, og den i fremtiden er beskyttet? Præcis hvilken olie bør du vælge? Hent artiklen og få vores eksperters bedste råd til behandling af bordplader.