Et lag olie til bordpladen er den bedste og nemmeste behandling

Hvis bordpladen ser lidt slidt ud, kan du nemt give den nyt liv. Et smule olie på for- og bagside er nemlig den nemmeste og mest effektive behandling af bordpladen. Olien gør ikke bare bordet pænere, men også stærkere, så der er ikke nogen grund til ikke at behandle bordpladen nogle gange om året.

Vand, kødsaft, dej, spildt mælk, grøntsager – det er ikke småting, et køkkenbord er i kontakt med i dagligdagen. Derfor er det heller ikke så underligt, hvis det kommer til at se en smule hærget ud, som årene går.

Den rette behandling af bordpladen

Når køkkenbordet skal have førstehjælp, er det bordolie, der skal til. Den mest effektive behandling af bordpladen får du nemlig med en rigtig god olie, som er beregnet til at beskytte og bevare bordplader. Olie til bordplader skal være fri for tungmetaller og andre tilsætningsstoffer, som man ikke ønsker i nærheden af fødevarer. En god variant er den koldpressede linolie.

Olien der beskytter bordpladen i dybden

Linolien er den perfekte olie til bordpladen. Den trænger nemlig rigtig dybt ned i træet, og den er nem at arbejde med. Den er ganske vist flere dage om at tørre, men den beskytter så godt og er så nem at arbejde med, at linolien er den oplagte kandidat til behandling af bordpladen.

Husk olie til bordpladens bagside

Forside skal selvfølgelig være pæn, når der skal olie på bordpladen. Men det er vigtigt, at bagsiden også får olie, hvilket især gælder for nye bordplader. Efter behandlingen af bordpladen, vil olien nemlig få træet til at udvide sig, og så kan pladen krumme, hvis ikke bagsiden også får olie.

Slib pladen ned

Skjolder, ridser, hakker og andre skrammer på bordpladen skal slibes væk, inden du giver bordpladen olie. Brug en excentersliber til at slibe pladen. Start med korn 80, inden du går videre til korn 120 og slutter af med 180. Ved ny bordplader kan du nøjes med korn 120 og 180, inden du behandler bordpladen med olie.

LÆS OGSÅ: Slibning af bordplade - Slib dit køkkenbord og få et nyt

Pladen skal være ren

Inden du går videre med behandlingen af bordpladen, skal du sørge for, at den er helt ren og fri for støv, før du giver den olie. Efter slibningen skal den nænsomt støvsuges og tørres over med en hårdt opvredet klud.

Den vigtige bagside

Pladens forside skal beskyttes, vedligeholdes og se smuk ud. Men på en ny plade skal også bagsiden oliemættes inden montering, fordi olien udvider træet en smule og ellers kan få træet til at krumme.

Slib og rens bordpladen

1

Slib bordpladen. Brug en excentersli-ber eller en slibeklods, aldrig en rystepudser, som laver spor i træpladen. Rundede hjørner skal slibes med håndkraft.

2

Fjern slibestøvet. Fej med en blød kost, og støvsug så. Inden du olierer, bør du også støvsuge resten af rummet, så støvet ikke sætter sig i olien.

3

Tør efter med en klud. De mindste partikler kan ikke suges op, men en hårdt opvredet, fnugfri klud tager dem. Tør på langs af åretegningen, og lad det så tørre.

Fordel olien på bordet

1

Start med bagsiden. Smør et tykt lag olie på med en pensel. Lad det sidde et kvarters tid, og smør så et lidt tyndere lag på. Tør olien af, når den har trukket ca. en time, vend pladen, og læg den på bukke eller lister.

2

Stryg straks olie på forsiden. Det skal ske inden for en times tid efter oliering af bagsiden. Kom rigeligt med olie på penslen, påfør det, og lad olien trænge ind. Gentag behandlingen, og fortsæt med det samme.

3

Fordel olien. Olien arbejdes ind i bordpladen, imens den fordeles. Det går bedst med en grov nylonsvamp med greb. Skrub grundigt i åreretningen på hele pladen.

4

Fjern overskydende olie, når skrubning og fordeling af olien har givet pladen en ensartet, smuk overflade. Tør med en blød bomuldsklud. Form kluden til en bold, og poler pladen med god kraft i åreretningen.

5

Hold pladen ved lige fremover. Nu er bordpladen klar til montering eller brug. Overfladen vil føles lidt fedtet i nogen tid, og den er bedst beskyttet, når olien er tør. Poler med lidt olie et par gange årligt.

6

Nu er bordpladen nem at rengøre. Med en fugtig klud kan du fjerne snavs og spildte væsker. Pladen er godt beskyttet, men rødbedesaft og lignende skal du alligevel fjerne med det samme.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bordplader