Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyre køkkenborde flopper i test

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Vi har stress-testet 11 køkkenbordplader, og konklusionen er klar: Mange af de dyre køkkenbordplader er KOMPLET UEGNEDE til formålet. Se her hvorfor.

Vi har nemlig stresstestet 11 forskellige typer køkkenbordsplader, b.la. terrazzo, laminat og stavlimet eg. Vi har udsat alle bordpladerne for en række skrappe prøver, blandt andet: Fedt - farve - syre - ridser - varme og hårdhed.

Konklusionen af vores test er, at mange af de hundedyre køkken-bordplader, der sælges i dag, er komplet uegnede til formålet:

  • Granit til 3100 kroner pr. meter får lynhurtigt fedtpletter.
  • Stavlimet eg til 1830 kroner pr. meter farves let af madvarerne.
  • Terrazzo til 2450 pr. meter tåler ikke citronsaft.

Sådan har vi testet bordpladerne

Bordpladerne testes med prøvelser fra hverdagen: Fugt, fedt, syre og farve repræsenteret af rødvin, olie, citron og rødbede. Prøverne ligger i 10 timer, svarende til en god nats søvn. Testfelterne trækkes op med en blå tusch, og pladen vaskes. Til sidst skærer vi i pladerne, tester, hvordan de klarer en varm pande, og ser, hvor hårde de er ved dit service.

1. Beton

Pris pr. meter fra: 3000 kr.

En simpel og rå plade med et naturligt farvespil, som passer perfekt til det moderne køkken. Og et paradoks, fordi den brutale plade af sand, vand og cement får en silkeglat overflade, når den poleres med stenolie eller voks - og fordi den er blandt de dyreste plader, du kan investere i. Det skyldes ikke prisen på materialerne, men at pladen støbes på mål, og det ligger der typisk mange timers håndarbejde i.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Giver en mørk skygge.
  2. Rødbede: Giver en mørk skygge.
  3. Rødvin: Giver en mørk skygge.
  4. Citron: Ses knap, men føles lidt ru.
  5. Kniv: Svage ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 25 cm.

Styrker:

  • Tåler høj varme
  • Pletter kan ses som en del af betonens rå charme
  • Robust
  • Hver plade er helt original
  • Du kan selv med held støbe betonpladen for små penge

Svagheder:

  • Bliver nemt plettet
  • Skades af syre
  • Er hård ved porcelænet
  • Skal plejes med stenolie el.l.
  • Kan ikke støbes i meget lange udgaver, svær at samle
  • Passer ikke sammen med ret mange andre materialer

Konklusion:
Selv en grundigt imprægneret betonplade tager farve, når rødbederne og rødvinen får tid til at trænge ned, og hvis du ikke fast fornyer stenolien eller voksen, vil syre fra al slags frugt og grønt gnave i betonens sarte overflade. Hvis du accepterer sporene som en charme i pladens rå stil, vil du med en vis glæde se pletterne glide ind i pladens naturlige variation. Men det skal være et bevidst valg, at pladen netop må se godt brugt ud, da prisen for den meget trendy plade ligger i den høje ende.

2. Marmor

Pris pr. meter fra: 2100 kr.

Et meget smukt, levende og varieret naturmateriale, som der ikke er den store tradition for i de danske køkkener - blandt andet fordi marmor i modsætning til den nordiske granit er sårbar over for syre. Og syre møder vi ikke bare i citron, vin og eddike, syre fra rå grøntsager og frugt vil også skade marmor.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Svag skygge.
  2. Rødbede: Tydelig rød plet, let skade.
  3. Rødvin: Tydelig rød plet.
  4. Citron: Mærkbar skade i overfladen.
  5. Kniv: Overfladiske, men tydelige spor.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 20 cm.

Styrker:

  • Varmefast
  • Hver plade er original
  • God at arbejde med brøddej og tærter på

Svagheder:

  • Tåler ikke syre
  • Bliver nemt plettet
  • Er hård ved porcelænet
  • Umulig selv at tilpasse
  • Fås ikke i lange udgaver
  • Svær at samle

Konklusion:
Marmorpladen bliver hurtigt plettet, men det er klart syren, der er den store svaghed. Vores citronskive efterlader en ru, ujævn overflade, hvor den før så smukt polerede marmor står mat tilbage. Med tiden vil farven sprede sig og ses mindre i det levende mønster, men som den generelle arbejdsplads i køkkenet dur marmor ikke. Men vil du have en særlig plads at trylle med pizzadejen på, så er den rigtig fin.


Vi gør det nemt at gøre det selv!

Terrasser, badeværelser, skillevægge, indkørsler, fliser, køkkener, gulve, vinduer og døre. Gør Det Selv har detaljerede vejledninger til alle tænkelige projekter i hus og have.

Med Gør Det Selv får du:

  • Fuld adgang til hele hjemmesiden med vejledninger til både hus og have
  • Trin for trin-vejledninger og udførlige arbejdstegninger
  • Komplette materialelister, så du ved, præcis hvad du skal købe
  • 3D-modeller, du kan vende og dreje og zoome ind på
  • Video på dansk - udført af vores erfarne håndværkere
  • Test af værktøj, så du kan købe det bedste og billigste

Gør Det Selv – din garanti for et godt resultat

Alt dette for kun 19 kroner første måned:

OBS: Der er ingen binding. Du kan opsige dit abonnement, præcis når det passer dig.


3. Stavlimet bøg og andre bløde træsorter

Pris pr. meter fra: 1310 kr.

Ved at lime træstave sammen skabes en stabil, massiv plade, der er smuk, varm og naturlig. Ud over træsorten ligger den enkelte plades kvalitet i længden af stavene og samlingernes styrke. Råt træ vil suge både fugt og fedt, og pladen skal derfor altid beskyttes. Bedst til formålet er olie, voks eller sæbe, som skal holdes ved lige. En fordel ved træ er, at du uden det store besvær kan slibe og oliere en slidt plade, så den bliver som ny.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: En svag plet.
  2. Rødbede: En svag, men tydelig plet.
  3. Rødvin: En svag plet.
  4. Citron: Ingen mærkbar skade.
  5. Kniv: Dybe ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 95 cm.

Styrker:

  • God at arbejde ved, skader ikke porcelænet
  • Tåler syre rimelig godt
  • Passer flot til stål og sten
  • Let at skære til og montere
  • Kan friskes op igen og igen, så længe den ikke skades dybt

Svagheder:

  • Tager let imod farve
  • Ridses nemt
  • Langvarig fugt, fx ved vask og hane, kan ødelægge træet
  • Skal jævnligt behandles med olie, voks eller sæbe
  • Tåler ikke stærk varme i længere tid

Konklusion:
Selv en velplejet plade af bløde træsorter tager straks farve fra chiliolien, rødbederne og rødvinen, og den bliver hurtigt ridset, så overfladen vil tage endnu mere imod. Træpladen er skånsom ved porcelæn og glas. Da farveskaderne sjældent vil finde dybere ned, end at du kan slibe pladen og imprægnere den, så den er som ny, kan vi konkludere, at træbordpladen er rigtig god at arbejde ved, men du skal leve med, at den altid vil være mærket af brugen, når den ikke lige er slebet og friskolieret.

4. Stavlimet eg og andre hårde træsorter

Pris pr. meter fra: 1830 kr.

På langt de fleste områder er pladerne af stavlimet hårdt træ som pladerne af blødere træ, og grænsen er flydende. Nogle mørke tropiske træsorter er fra naturens side ikke kun hårdere, men også bedre imprægneret, så de ikke misfarves lige så hurtigt, men de er typisk også langt dyrere.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: En plet, der forsvinder ned i træet.
  2. Rødbede: Trænger ned og misfarver.
  3. Rødvin: Misfarver lidt mindre.
  4. Citron: Lidt fugt, der hurtigt forsvinder.
  5. Kniv: Lette ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 90 cm.

Styrker:

  • God at arbejde ved
  • Tåler syre rimelig godt
  • Ridses ikke nær så let som de blødere træsorter
  • Passer flot til stål og sten
  • Nem at tilpasse og montere
  • Kan friskes op igen og igen, så længe den ikke er skadet dybt

Svagheder:

  • Tager let imod farve
  • Langvarig fugt, fx ved vask og hane, kan ødelægge træet
  • Skal jævnligt behandles med olie, voks eller sæbe
  • Tåler ikke stærk varme i længere tid

Konklusion:
Egepladen tager lige så hurtigt imod farve som pladen af bøg, det ses endda tydeligt på den lyse flade. Citronen har efterladt en fugtig plet, der hurtigt vil forsvinde, træet skades ikke af den svage syre. Styrken i forhold til de billigere og blødere træsorter er, at ridserne fra kniven går mindre dybt. Det betyder ikke kun, at de friske snit ses mindre, men også, at pladen ikke nær så hurtigt bliver mere sårbar over for de andre skader. Igen en supergod arbejdsplads, der vil bære spor af dagligdagen.

5. Laminat i klassisk “blød” udgave

Pris pr. meter fra: 280 kr.

Et tyndt lag laminat er klæbet på en tyk spånplade. Laminatet består af flere lag sammenlimet papir dækket af melamin. Bordpladen kan være alt fra hvid til kongeblå og grågrumset grøn, og den kan efterligne andre overflader som træ, granit og terrazzo. Pladen er nem at holde ren og arbejde på, men når vi tester en billig hvid plade, ser vi, at noget laminat let misfarves.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Intet at se.
  2. Rødbede: Svag skygge.
  3. Rødvin: Svag skygge.
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Halvdybe ridser.
  6. Stegepande: Ingen synlige spor.
  7. Skår i kop: 90 cm.

Styrker:

  • Overfladen modstår fugt og syre, så længe den er intakt
  • Let at holde ren
  • Ingen pleje, kun rengøring
  • Let at skære til og montere
  • Meget billig
  • Frit valg på udseendet

Svagheder:

  • Ensfarvede og lyse plader kan let misfarves
  • Tåler kun op til 180 grader
  • Sårbar over for vand ved vask, samlinger og blandingsbatteri
  • Svær at sætte pænt sammen med andre materialer
  • Virker “billigt”

Konklusion:
Både vin og rødbeder efterlader en mørk skygge, og selv om den er svag, og selv om overfladen ikke skades af lidt syre, vil en lys plade inden længe blive skjoldet. Også kniven sætter tydelige ridser i den hvide flade, og ridserne gør det svært at få pladen til at se ren ud. En varm pande efterlader ingen spor, og kopperne faldt op til 90 cm uden et skår. Så laminatpladen kan også blive for billig. Den er praktisk, men ser hurtigt slidt ud, og det kan kun ændres ved at skifte den ud.

6. Højtrykslaminat og kompaktlaminat

Pris pr. meter fra: 650 kr.

Højtrykslaminat fremstilles under så højt et tryk, at dets overflade bliver væsentligt stærkere end traditionelt laminat. Pladen bliver lidt dyrere, men bevarer det almindelige laminats mange muligheder for design. Spånpladen under laminatet er typisk også stærkere. En moderne variant er kompaktlaminat, hvor spånpladen erstattes af sammenpresset papir og lim, så pladen kan være helt ned til 10-12 mm tyk.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Ingen spor.
  2. Rødbede: Svage spor skjult i mønsteret.
  3. Rødvin: Svage spor.
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Små ridser skjult i mønsteret.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 90 cm.

Styrker:

  • Overfladen modstår fugt og syre i mange år
  • Ridses ikke nemt.
  • Let at holde ren
  • Ingen pleje, kun rengøring
  • Let at skære til og montere
  • Billig (kompaktlaminat er dyr)
  • Frit valg på udseendet

Svagheder:

  • Pladen tager farve, men ikke nær så let som billig laminat
  • Tåler kun op til 180 grader
  • Sårbar over for vand ved vask, samlinger og blandingsbatteri
  • Svær at sætte pænt sammen med andre materialer.
  • Virker stadig lidt “billigt”

Konklusion:
Der skal noget helt specielt til for at efterlade pletter på denne plade, og når det sker, vil et mørkt mønster som på pladen her sløre det. Langvarig varme vil svække laminatet, men en enkelt pande ses ikke. Kniven sætter ridser. Ikke dybe, og kun hvis de følges af mange gennem årene, bliver overfladen svær at holde.

En højtrykslamineret plade med lidt mønster kan virke billig, men er saftsuseme praktisk. Og bliver du træt af udseendet, køber du en ny, mere koster den ikke.

7. Terrazzo

Pris pr. meter fra: 2450 kr.

Terrazzo er en klassiker i køkkenet, især ved komfuret, hvor den gennem generationer har taget imod pander og gryder. Farvespillet opstår ved, at pladen støbes af beton iblandet marmor skærver og anden pynt, fx glas. De hærdede plader er kedeligt grå, men når de slibes ned, danner skærverne et unikt mønster i hver plade. Den afslebne flade er meget åben og skal mættes med stenolie eller voks.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Svag skygge.
  2. Rødbede: Mørk plet og syreskade.
  3. Rødvin: Mørk plet.
  4. Citron: Lys plet, syreskade.
  5. Kniv: Tydelige ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 25 cm.

Styrker:

  • Varmefast
  • Levende og original
  • Rig variation i farve og stil, hver plade er unik
  • Fremstilles ofte med praktisk indbygget bagkant

Svagheder:

  • Meget sårbar over for syre
  • Får meget let pletter
  • Er hård ved porcelænet
  • Skal plejes med stenolie el.l.
  • Kan ikke støbes i meget lange udgaver, svær at samle
  • Passer ikke sammen med ret mange andre materialer

Konklusion:
Testen viser tydeligt terrazzos svagheder: Overfladen er porøs, og kalken angribes af syre. Eddiken fra de syltede rødbeder og saften fra citronskiven ætser overfladen, der bliver ru og hurtigt tager farve, og selv om overfladen ikke føles ru, hvor rødvinen lå, er den kraftigt misfarvet. Terrazzo fandt vej til det danske køkken som ildfast plade under gasblusset i en tid, hvor den var fri af friske råvarer og godt måtte bære spor af sin funktion. Som smagfuldt indslag i samtalekøkkenet er den en misforståelse.

8. Granit

Pris pr. meter fra: 3100 kr.

Skåret direkte ud af urfjeldet og poleret op til en skinnende blank overflade virker granit både eksklusiv og upåvirkelig af alle prøvelser. Den er populær i de nye og smarte køkkener, ikke kun som mindre plader ved komfuret, også som hele borde i op til 3 meters længde. Altid sin egen med naturens mønster. Virker varmefast og er det normalt, men medfødte variationer i stenen kan betyde, at kraftig varme får en plade til at knække.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Tydelig mørk tegning.
  2. Rødbede: En mørk skygge.
  3. Rødvin: Et lille område tager farve.
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Stort set ingen spor.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 15 cm.

Styrker:

  • Syrefast
  • Ridsefast (næsten)
  • Påvirkes ikke af vand
  • Tåler varme kortvarigt
  • Altid original fra naturen
  • Mange variationer i kuløren

Svagheder:

  • Plettes af farver fra hverdagens madvarer
  • Meget hård ved porcelænet
  • Skal plejes med stenolie
  • Begrænset længde
  • Umulig selv at tilpasse, og dyr at få skåret til

Konklusion:
På trods af den blanke, syrefaste overflade suger granit farve til sig, og olien efterlader også en tydelig skygge. Kniven bemærker den knap. Granittens store svaghed er vel, at der skal så lidt til, før den giver skår i dit porcelæn. Du skal arbejde meget forsigtigt på granit. Nå ja, og så er det også uventet, at den plettes så nemt. Ikke voldsomt, og på en sort granit ses pletterne knap. Men giver du en formue for en granitplade, så skal du altså vide, at den ikke kan undgå at få pletter af livet som arbejdsplads.

9. Akrylkomposit

Pris pr. meter fra: 3200 kr.

Marlan består af stenmel, der bindes sammen af akryl og andet - og farves i alle kulører. Det giver en bordplade, der skulle være så solid som granit, men have en lukket overflade - og som i modsætning til granit kan formes frit og fx bygges sammen med kogeplader og vaske. Marlan minder meget om den mere kendte corian, som koster fra 4000 kr. pr. meter.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Ingen spor.
  2. Rødbede: En ganske svag tone.
  3. Rødvin: Ingen spor
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Meget svage ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 25 cm.

Styrker:

  • Syrefast
  • Tager ikke farve fra vores test
  • Påvirkes ikke af fugt
  • Kan bygges pænt sammen med vask og kogeplade
  • Utallige muligheder for farve
  • Kan repareres af professionel montør, der udskifter et felt

Svagheder:

  • Svage ridser fra kniven
  • I en vask vil de svage ridser med tiden gøre, at den bliver umulig at holde pæn.
  • Kan ødelægges af varme over 100 grader - men vores varme pande sætter ikke spor
  • Kan ikke skæres til af private.

Konklusion:
Kun rødbeden efterlader en ganske svag skygge og viser, at den kunstige sten kan tage en smule farve - der afsløres på denne rene hvide flade. Sværest at fjerne er de blå streger fra en tusch, vi markerer prøverne med, og de tæller ikke i testen. Kniven giver så svage spor, at de først anes, når vi gnider en blyant på tværs over dem. Kopperne kan falde længere end på granit, før de får skår. Det kan være tilfældigheder ved testen, men pladen virker knap så hård at arbejde ved som den rene sten.

10. Stenkomposit

Pris pr. meter fra: 2400 kr.

Blandt et utal af kunstige sten baseret på fint stenmel af fx granit, kvarts eller marmor, der primært bindes sammen af akryl, tester vi en silgranit. Hvor marlan og corian rummer cirka to tredjedele stenmel, består den af 90 procent granit. Det gør den hårdere, men også mere udsat for brud. Materialet kan også støbes, så det passer til kogepladen eller fortsætter ned i vasken. Prisforskelle hænger ofte sammen med tykkelsen.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Ingen spor.
  2. Rødbede: Ingen spor.
  3. Rødvin: Ingen spor.
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Ganske svagt spor.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: 40 cm.

Styrker:

  • Tager ikke imod farve
  • Syrefast
  • Tæt på ridsefast
  • Påvirkes ikke af fugt
  • Kan formes meget frit og fx støbes som vask

Svagheder:

  • Kan ødelægges af varme over 100 grader
  • I en vask vil de svage ridser med tiden gøre, at den bliver umulig at holde pæn
  • Revner lettere end komposit med større indhold af akryl
  • Kan ikke repareres

Konklusion:
Hverken rødbede, rødvin, olie eller citron efterlader synlige spor, kniven efterlader kun ganske svage rider. Slår ikke så hårdt igen på porcelæn som de øvrige sten, men hårdere end træ, laminat og stål. Kort sagt en god arbejdsplads, som umiddelbart kan klare kravet om at stå uden spor af arbejdet, i hvert fald til de små ridser bliver så mange, at den er sværere at holde pæn. At vores testplade mærkes mindre end marlan, kan hænge sammen med, at den har mere struktur og en mørkere tone.

11. Stål - traditionel og massiv udgave

Pris pr. meter fra: 2950 kr.

Stålbordpladen er standard i alle professionelle køkkener, fordi den er let at holde ren. Den kan svejses tæt sammen med vaskene, den kan bygges med bagkant og forkant efter behov. Den klassiske stålbordplade bæres af en spånplade. Det er blevet moderne at bruge en 5-6 mm tyk stålplade, som er så stiv, at den kan ligge alene som en ganske tynd bordplade; den koster 10.-12.000 kroner pr. m2 og har samme overflade.

7 prøver fra dagligdagen

  1. Olie: Ingen spor.
  2. Rødbede: Ingen spor.
  3. Rødvin: Ingen spor.
  4. Citron: Ingen spor.
  5. Kniv: Tydelige overfladiske ridser.
  6. Stegepande: Ingen spor.
  7. Skår i kop: Mere end en meter.

Styrker:

  • Tager ikke farve fra madvarer
  • Påvirkes ikke af syre
  • Påvirkes ikke af fugt
  • Beskytter porcelænet
  • Ridser fra normal brug er kun et æstetisk problem
  • Hygiejnisk
  • Kan poleres op igen og igen

Svagheder:

  • Får hurtigt ridser
  • Kalk i vandet giver skjolder
  • Kraftig varme kan give misfarvning
  • Umulig at tilpasse selv
  • Svær at samle med andet
  • Virker kold og upersonlig

Konklusion:
Ingen plade overgår stål, når det gælder de praktiske egenskaber som arbejdsplads i køkkenet. Eneste mærke fra vores test får vi fra brødkniven, og ridserne er ikke så dybe, at de gør pladen sårbar eller svær at holde ren. Det lykkes ikke at slå skår i vores kopper ved at tabe dem på stålpladen, først da vi er nået op på en meters frit fald, springer koppen ned på gulvet og knuses.

Eneste svaghed er udseendet. Bordet er hurtigt ridset og står ofte med skjolder, hvis der er kalk i vandet. Og mange synes, at stål virker koldt og upersonligt.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Dyre køkkenborde flopper i test
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage