Monter greb på låger og skabe

PRÆCISION: Selve monteringen af grebene er der ingen ben i. Arbejdet ligger i opmålingen, og den skal være præcis.

Boreskabelon til Ikeas køkkenelementer

Handler det om montering af køkkenelementer fra Ikea, kan det ikke betale sig at lave sin egen boreskabelon til greb på låger og skuffefronter. For bare ni kroner kan man købe en boreskabelon, der kan bruges til alle greb fra Ikea. Når først man har fundet den rigtige placering, kan hullerne bores, mens skabelonen sidder på.

Redaktionen anbefaler: Nye køkkenfronter: 9 nemme løsninger

Montering af greb på låger og skabe

Fleksibel skabelon til både vandrette og lodrette greb

Grebene på låger og skuffer skal sidde helt ens – præcis midtpå og lige højt, så de flugter vandret og lodret. Den bedste måde at sikre det er at bore alle huller igennem en boreskabelon.

Har man skabselementer i forskellige bredder, kan man selvfølgelig lave en skabelon til hver skuffebredde og en til alle lågerne. Men man kan faktisk lave en skabelon, som man kan tilpasse undervejs, og som derfor kan bruges til alle opgaver.

Hvordan man fremstiller den fleksible skabelon, viser vi nederst på siden. Her viser vi, hvordan man arbejder med skabelonen i et køkken, hvor der er skabselementer med forskellige bredder og skuffefronter både med og uden fræsede profiler.

Sådan her ser skabelonen ud:

Få forklaringen på tallene nedenfor

Få forklaringen på tallene nedenfor

1. Der er plads til flere højdemarkeringer, fx hvis man har lave skuffer uden profiler og høje skuffer med profiler.

2. Markering, der angiver skuffens midte. Her er det 30 cm inde, hvilket passer til en 60 cm bred skuffe.

3. Skabelonen kan tilpasses skuffer/låger i flere bredder. Man starter med den bredeste og fjerner endestykket og forkorter skabelonen, så den passer til den smalleste.

4. Skabelonen fremstilles af et stykke plade og to lister, der skal stikke ud på begge sider af pladen. Dermed virker den både på højre- og venstrehængte låger.