Få overblik over skabshængslerne

Hvordan bruges skabshængsler?

Langt de fleste skabshængsler kan sagtens skrues direkte på lågen. Men vil man gøre lidt ekstra ud af det, så lågen lukker helt tæt, er det nødvendigt at stemme ud til skabshængslet i låge og skabskorpus.

Det gør man ved først at spænde låge og korpus sammen med en tvinge og mærke op, hvor skabshængslet skal sidde. Herefter stemmes ud til hængslet med et skarpt stemmejern. Det betaler sig at arbejde forsigtigt, så man ikke river for meget træ af ad gangen.

Skabshængsler: Stem ud til skabshængsler med et stemmejern

Skabshængsler: Stem ud til skabshængsler med et stemmejern

Når det gælder moderne skabshængsler, laves hullerne med et forstnerbor i boremaskinen. Da hullet skal bores helt lodret og i en dybde, der passer præcist til hængslets “skål”, anbefales det at bruge en søjleboremaskine til opgaven.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du et forstnerbor

Skabshængsler: Stem ud til skabshængsler med et forstnerbor

Skabshængsler: Stem ud til skabshængsler med et forstnerbor

LÆS OGSÅ: Nye køkkenfronter: 9 nemme løsninger

Vigtigt om skabshængsler

Smøring med jævne mellemrum betaler sig. En enkelt dråbe olie, der dryppes ind i det lille hul i øverste halvdel af hængslet, er rigeligt. Skabshængsler, der holdes samlet af en løs tap (fx kanthængsler), skilles og smøres med fedt. Alternativt smøres med olie, der er så tynd, at den kan løbe ind i samlingerne.

Særligt ved skabshængsler

Skabshængsler til køkkenskabe kan noget, ingen af de andre hængsler kan: nemlig justeres i alle retninger. Det giver mulighed for at få alle låger og skuffefronter perfekt på linje.

Skabshængsler: Dimensioner

Skjulte skabshængsler til skabselementer fås i en stor udgave til et 35 mm hul og en lille udgave til et 25-26 mm hul. Det er justerbart i tre retninger, og nogle udgaver er med indbygget soft close.

Til almindelige skabe er åbningsvinklen cirka 110 grader. Men der findes også specialudgaver med større åbningsvinkel, fx 155 grader til skabe foran indvendige skuffer eller 170 grader til hjørneskabe, og med mindre åbningsvinkel, fx 45 grader til skråskabe.

Bladhængsler findes i mange forskellige mål. Typisk er målene opgivet med to tal. Det ene fortæller om hængslets højde, og det andet fortæller om hængslets bredde i opslået stand. Normalt angives højden som det første tal.

Typisk fås bladhængsler i højder fra 20 til 130 mm og i bredder fra 20 til 300 mm i opslået stand.

Der er også flere godstykkelser (pladetykkelser) at vælge imellem afhængigt af vægten, som hængslet skal bære. De mest brugte hængsler til gør det selv-brug er mellem 1 mm og 4 mm.