Sådan skærer du ud til vask

De fleste af os ryster måske lidt på hånden, når der skal skæres hul i den nye bordplade for at lave plads til køkkenvasken. Men opgaven er faktisk relativt enkel. Det største arbejde ligger i at måle grundigt op og tjekke alle mål en ekstra gang, inden saven sluttes til.

Vask: Sådan skærer du ud til vask

OPMÅLING: Grundig opmåling er en forudsætning for succes – uanset om der skal vask i en ny bordplade, eller om vasken i den gamle bordplade skal være større.

OPMÆRKNING OG UDSKÆRING

1. Ofte følger der en opmærkningsskabelon med den nye vask. Alternativt lægges vasken på bordpladen med bunden i vejret. Herefter afmærkes hele omkredsen med malertape.

2. Vaskens kant måles, og en ny streg sættes på indersiden af tapen, så vasken kan gå ned i hullet, mens kanten hviler på pladen. Rids med en hobbykniv, så træet flosser mindst muligt.

3. I det ene hjørne bores et hul på minimum 8 mm. Så kan man efterfølgende komme til med en stiksavsklinge. Sørg for, at hele boret holdes inden for markeringen.

4. Der skæres ud med en stiksav hele vejen rundt langs markeringen. Brug en frisk klinge til saven, og sæt evt. tape på undersiden af savens anlægssål. Det sikrer, at saven ikke ridser bordpladen.

5. Det er vigtigt at sørge for at understøtte det stykke plade, man skal skære ud. Ellers risikerer man, at den knækker af og ødelægger bordpladen.

6. Vaskens spændebeslag vil ofte støde på, når man sætter den nye vask ned i hullet. Er det tilfældet, kan man lave plads til dem ved at stemme ud i bordpladen med et stemmejern.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Planlimet vask


KLARGØRING AF KANTEN

1. Ved bordplader af træ er det vigtigt at slibe kanten grundigt. Alle splinter og ujævne kanter skal fjernes, inden vasken monteres.

2. På laminatbordplader skal den åbne spånpladekant forsegles grundigt for at forhindre fugtskader. Kom silikonefugemasse hele vejen rundt langs kanten.

3. Silikonefugemassen fordeles i et jævnt lag på overfladen hele vejen rundt. Det gøres nemmest med en spartel.

Smart metode: Hul til rund vask

Skal man lave hul til en rund vask, kan man med fordel bruge et cirkelslag til stiksaven, når hullet skal saves.

Først måler man op på pladen og afmærker vaskens placering. Dernæst mærkes cirklens centrum op.

Cirkelslaget monteres til stiksavens sål, og i den anden ende er der en lille spids, som skal placeres i centrum af cirklen. Herefter styrer cirkelslaget stiksavens vej perfekt rundt i cirklen.

Inden udskæringen kan begynde, skal man bore et hul inde på det stykke af pladen, der skal saves væk. Så er der plads til stiksavens klinge. Herefter saves ud til stregen og videre rundt langs indersiden af opmærkningen.

LÆS OGSÅ: Underlimet vask

Smart metode: Sav hul uden at bore for

Med en savklinge, der er forsynet med en såkaldt dyktand, kan man – med lidt øvelse – save midt i en plade uden at bore for. Det kræver dog, at træet er forholdsvis blødt. Ellers skrider klingen nemt.

Stiksaven sættes på skrå, og så lader man spidsen af klingen hvile mod emnet, inden saven tændes. Når den kører, drejes klingen ned i emnet, og så er man i gang.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenvask