Let
Svær

Vi har i årevis fået at vide, at kun professionelle med store, dyre maskiner kan planlime, også bare kaldet undersænke, vasken til dit nye køkken. Det passer heldigvis ikke, for med det rette værktøj, og masser af grundighed, kan du selv opnå et flot resultat og undersænke vasken.

Forskel på plan- og underlim

Med når man planlimer, får man en vask, der er helt i niveau med køkkenbordpladen. Når man underlimer, limes overkanten af vasken til underkanten af bordpladen. Begge dele omtales som undersænkning.

Fejl koster

Når du skal planlime vasken, er det vigtigt, at du får målt nøjagtigt op. Hvis ikke målene passer, kommer du til at stå med en ubrugelig bordplade, når du først har skåret den til. Så vær grundig når du måler op, så minimerer du risikoen for irriterende fejl og dyre lærepenge, når du skal lave en undersænket vask.

Lav en skabelon

Når du har sikret dig, at målene passer, laver du en skabelon til den planlimede vask. I vores guide har vi lavet den af 12 mm mdf-plader.

Skabelonen skal du bruge, når du med overfræseren skal det millimeter præcise snit, som vasken skal passe i, når du undersænker den. Når den er lavet, skal du i gang med overfræseren.

Øvelse gør mester

Overfræseren er et værktøj, der kræver lidt øvelse at mestre, så læg ud med at skære i nogle gamle plader, inden du går i gang med køkkenvasken.

Når du skal lave en planlimet vask, skal du bruge maskinen i tre tempi, hvor du skal være ekstremt omhyggelig hele vejen igennem. For hver fræsning justeres dybden lidt længere ned, så man stille og roligt får skåret rammen, som vasken skal hvile i.

Lim vasken fast

Når du har fræset pladen til, har du fundamentet til en planlimet vask! Nu skal du slibe kanterne til, og så skal vasken limes fast.

Her vælger du en god, stærk klæber, som du lægger i et lag på 1 mm. Så har du faktisk en undersænket og planlimet vask!

Hent artiklen og få guiden til, hvordan du trin for trin undersænker vasken på egen hånd og sparer de mange penge, køkkenfirmaet ville tage for det.