Alle kan planlime en vask - og spare en formue

Du har sikkert fået at vide, at det er umuligt at planlime en vask i køkkenet. Det er dyrt at få professionelle til det, og du kan altså selv undersænke vasken, hvis du er grundig og giver dig god tid.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
4.000 kroner

Vasken ligger praktisk og elegant planlimet en millimeter under bordpladens overside.

Intro

Vi har i årevis fået at vide, at kun professionelle med store, dyre maskiner kan planlime, også bare kaldet undersænke, vasken til dit nye køkken. Det passer heldigvis ikke, for med det rette værktøj, og masser af grundighed, kan du selv opnå et flot resultat og undersænke vasken.

Forskel på plan- og underlim

Med når man planlimer, får man en vask, der er helt i niveau med køkkenbordpladen. Når man underlimer, limes overkanten af vasken til underkanten af bordpladen. Begge dele omtales som undersænkning.

Fejl koster

Når du skal planlime vasken, er det vigtigt, at du får målt nøjagtigt op. Hvis ikke målene passer, kommer du til at stå med en ubrugelig bordplade, når du først har skåret den til. Så vær grundig når du måler op, så minimerer du risikoen for irriterende fejl og dyre lærepenge, når du skal lave en undersænket vask.

Lav en skabelon

Når du har sikret dig, at målene passer, laver du en skabelon til den planlimede vask. I vores guide har vi lavet den af 12 mm mdf-plader.

Skabelonen skal du bruge, når du med overfræseren skal det millimeter præcise snit, som vasken skal passe i, når du undersænker den. Når den er lavet, skal du i gang med overfræseren.

Øvelse gør mester

Overfræseren er et værktøj, der kræver lidt øvelse at mestre, så læg ud med at skære i nogle gamle plader, inden du går i gang med køkkenvasken.

Når du skal lave en planlimet vask, skal du bruge maskinen i tre tempi, hvor du skal være ekstremt omhyggelig hele vejen igennem. For hver fræsning justeres dybden lidt længere ned, så man stille og roligt får skåret rammen, som vasken skal hvile i.

Lim vasken fast

Når du har fræset pladen til, har du fundamentet til en planlimet vask! Nu skal du slibe kanterne til, og så skal vasken limes fast.

Her vælger du en god, stærk klæber, som du lægger i et lag på 1 mm. Så har du faktisk en undersænket og planlimet vask!

Vejledning

01
Vasken 3 Trin

1

Mål vaskens ydermål nøjagtigt. Ofte er ydermålene angivet, men tjek alligevel, inden du laver din skabelon. Her er ydermålet 52 x 58,5 cm.

2

Mål vaskekantens tykkelse. Her er den 9 millimeter. Den fræsede fals skal være 2 millimeter dybere end vaskekantens tykkelse, altså 11 millimeter.

3

Mål vaskens anlægskant. Vasken her har en 20 mm bred anlægskant hele vejen rundt. Det er til denne anlægskant, at falsen skal fræses præcist ned i bordpladen.

02
Lav en skabelon 3 Trin

Fræsningen foretages i tre tempi. Først fræses anlægsfalsen, der skal være én millimeter større end vaskens ydermål. Næste fræsning øger falsens bredde indad, så den passer til hele bredden af vaskekantens anlægskant. Tredje fræsning gennemsaver bordpladen med et passende hul, som vasken sænkes ned i.

Vi bruger overfræser til det hele af hensyn til præcisionen.

Første og anden fræsning foretages med den samme skabelon.

Fræseskabelonerne er her fremstillet af 12 mm mdf-plade på 70 x 80 cm, så der står en stabil yderkant tilbage, når vi har skåret hul til vasken.

1

Streg først vaskens ydermål præcist op, centreret på mdf -pladestykket. Mål 7 mm ud fra opstregningen på alle fire sider, og streg op igen.

2

Fræs skabelonen ud, præcis fra opstregningernes hjørne til hjørne. Brug parallelanslaget. Fræs langs indersiden af den yderste opstregning. Brug klodser som stop for fræseren.

3

Fastgør en anslagsliste under skabelonen. Den vil holde den valgte afstand til bordpladens forkant, når skabelonen placeres på bordpladen. Her er afstanden 5 centimeter.

03
Første fræsning 5 Trin

Nu begynder det egentlige fræsearbejde. Fra nu af gælder det om at være ekstra omhyggelig, særligt med denne første fræsning, der vil danne den eneste kant, der efterfølgende vil være synlig, også efter at vasken er monteret.

Overfræserens kopiring sikrer, at du kan føre fræseren helt tæt langs skabelonens inderside, uden slinger.

Fræs ad tre gange, hvor du hver gang stiller dybden lidt ned. Det klarer du lettest ved at bruge fræserens revolveranslag.

1

Placer fræseskabelonen på bordpladen, så det passer med det underliggende vaskeskab. Marker skabelonens placering med lette blyantstreger på begge ydersider.

2

Pres anslagslisten tæt mod bordpladens forkant, og fasthold skabelonen med skruetvinger.

3

Placer fræseren på skabelonen, og understøt sålens modsatte side med en stump mdf-plade, der holder sålen vandret. Pres fræsejernet ned, til det rammer bordpladen. Indstil og fastlås fræsedybden, her 11 mm. Fjern stumpen.

4

Hold fræseren præcis lodret, og fræs hele vejen rundt. Brug det pladestykke, du skar ud af skabelonen, ekstra støtte for fræserens sål. Fræs i flere omgange, til fræsedybden er opnået.

5

Tjek, at fræsedybden er opnået overalt i fræsesporet. Læg mærke til hjørnernes lette runding, der er tæt på identiske med rundingen i vaskens hjørner.

Har pladen skarpe 90 graders hjørner, må du rette til med et stemmejern.

04
Anden fræsning 2 Trin

Nu skal vi have dannet den fals, som vaskens anlægskant skal hvile på. Uden den superpræcision, som køkkenproducenternes store maskiner kan mestre, er vi nødt til at lave falsen to millimeter dybere end vaskens tykkelse, så der er plads til en millimetertynd fuge. Til gengæld får vi så effektivt lukket samlingen mellem vask og bordkant, så fugten lukkes ude fra det sårbare endetræ.

Vi bruger samme skabelon som før, men vi forskyder den 10 mm, først til den ene side og så skiftevis til de tre andre. Igen skal vi 11 mm ned og fræser ad flere gange. Da fræsejernets diameter er 12 mm, tager det hele falsen på en gang.

1

Forskyd fræseskabelonen 10 mm fra den oprindelige position. Mål fra dine oprindelige blyantsmarkeringer, og fræs én side ad gangen.

2

Skabelonen er den samme, som vi startede med, men nu forskyder vi den.

05
Skær hul til vasken 5 Trin

Vi skærer hullet til vasken ud med overfræseren, påmonteret det ekstra lange fræsejern. På den måde bevarer vi overfræserens uovertrufne præcision.

Først skal vi have fremstillet en ny skabelon. Den skal konstrueres, så vi ender med at have 21 mm tilbage af falsen. Hulmålet bliver 55,7 x 49,2 cm.

Der skal også fræses plads til de monteringsbeslag, der skal holde vasken på plads, så dem lægger vi også ind i skabelonen. Husk, at du i opmålingen skal tage hensyn til kopiringen, der forskyder fræsejernet, ligesom ved de øvrige fræsninger. Når du er færdig, skal vasken passe præcist ned i hullet.

1

Følg den nye fræseskabelon. Fræs i flere omgange, indtil det lange fræsejern gennembryder den 38 mm tykke bordplade og efterlader hul til vasken.

2

Nu kan du fjerne bordpladestykket. Med lidt forsigtighed kan pladen lægges direkte på et arbejdsbord. Ellers kan du klodse den op. Husk, at underlaget blot skal være stabilt.

3

Vasken passer nu - næsten - i hullet. Men de seks monteringsbeslag stikker ud fra begge sider og fra forsiden.

4

Streg beslagenes placering op på skabelonen, og skær små indsnit, der passer til fræsning med kopiringen. De fræsede indsnit vil her blive 5 mm dybe og 38 mm brede, præcis nok til at beslagene kan passere og vasken kan lægges i.

5

Afprøv monteringen. Det er vigtigt, at vasken ligger plant i falsen, og at den ligger 2 mm undersænket.

06
Klæb vasken fast 6 Trin

Bordpladen her skal behandles med køkkenbordsolie, både på for- og bagside samt på alle fræsede/udsavede kanter, for at forsegle mod indtrængende fugt.

Vasken skal herefter klæbes fast i den fræsede fals. Olie og klæber giver dårlig vedhæftning, så vi forsegler falsen med flere gange lak. Især falsens kant, der er kraftigt sugende endetræ, skal lukkes effektivt for at undgå fugtproblemer.

Som klæber har vi valgt Tec7, der udmærker sig ved at klæbe på stort set alle materialer og ved at give en fast, men smidig, fuge.

Tec7 findes i flere farver, og her har vi valgt sort fuge, der passer til vasken.

1

Slib kanten let. Fræsningen efterlader en smule “fræseskæg” i endetræet, men det er let at fjerne med slibepapir.

2

Laker falsen og endetræs kanten. Den skal forsegles med flere gange lak. Pas på, at der ikke kommer lak ud på bordpladen, hvis den efterfølgende skal oliebehandles. Lakken skal tørre helt op, inden du kan klæbe vasken fast.

3

Læg en god stribe klæber i falsens bund. Glat ud med en spartel, så falsens bund er dækket med et lag på 1 millimeter hele vejen rundt.

4

Pres vasken ned i falsen, og spænd beslagene, så vasken presses plant ned i fugemassen. Tjek, at der presses klæber/fugemasse op mellem vask og bordplade; hvis ikke må der efterfuges.

Gaffertape beskytter vaskens kant (malertape kan ikke hæfte her).

5

Fjern tapen efter en times tid, når fugemassen er hærdet så meget, at fugen ikke ødelægges. Herefter skal fugen hærde et døgn, inden du fortsætter.

6

Efter hærdning skærer du fugen i plan med bordpladen. Kør med en hobbykniv, hvor bladet “glider” plant med vaskens overside. Bordpladen kan efter følgende oliebehandles.

Materialer

• Køkkenvask med anlægskant
• 38 mm bordplade i massivt træ
• Mdf-plade til skabeloner
• Fuge/klæbemasse (her Tec7)
• Lak
• Malertape
• Anslagslister

Specialværktøj

• Håndoverfræser
• 9 cm notfræsejern, Ø 12 mm

Tidsforbrug

En dag eller to - lad være med at forhaste dig.

Pris

Cirka 4000 kroner - det er under halv pris. Prisen afhænger af de valgte materialer.

Sværhedsgrad

Det er en udfordring, og lidt erfaring med en overfræser en fordel. Tag det skridt for skridt, og mål en ekstra gang.

Tegning

Sådan skal resultatet se ud

Vaskens anlægskant er lagt ned i en fræsning, der både er en millimeter dybere end vaskens godstykkelse og en millimeter bredere end anlægskanten, så der er plads til en tynd fuge.

Sådan skal resultatet se ud

Første fræsning

Først skal afgrænsningen af falsen fræses. Et 12 mm notjern skal lave en 11 mm dyb rille, der fuldkommen nøjagtigt følger skabelonen.

Første fræsning

Hullet skæres ud efter ny skabelon

For at sikre stor præcision skærer vi hullet til vasken med overfræseren. Det indkøbte fræsejern med ekstra længde tillader gennemskæring fra bordpladens overside, i lighed med de forrige to fræsninger. Det kræver, at der fremstilles en ny fræseskabelon, ligeledes af 12 mm mdf-plade. Prismæssigt drejer det sig kun om bagateller, og metoden er den samme som ved fremstilling af den første skabelon. Fræsningen skal efterlade en fals på 21 mm samt et hul, som vasken kan lægges ned i.

Hullet skæres ud efter ny skabelon

Gør plads til beslagene

Vasken er forsynet med et antal beslag, som der skal fræses ud til, før vasken kan komme på plads. Antallet af beslag kan variere fra vask til vask.På vores vask er der seks beslag, der skal bruges til at gøre vasken fast.

På vores vask er der seks beslag, der skal bruges til at gøre vasken fast.

Gør plads til beslagene

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TEKNIK: Montering af armatur

Med grundig opmåling sidder det perfekt centreret

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Køkkenvask