Intro
Vejledning
01
Skabelonen skal være 100 pct. nøjagtig
2
Trin
Når du skal fræse hullet til vasken, skal du bruge en kopiring til din fræser samt en skabelon, som via kopiringen kan styre fræseren. Da skabelonen er altafgørende for det færdige resultat, må du ikke springe over, hvor gærdet er lavest. Skabelonen til Jan Buchholdts projekt er lavet af en 10 millimeter spånplade, men du kan sagtens bruge andre træplader - mdf eller hård krydsfinér.
Pladen skal bare være et par millimeter tykkere end det stykke, som din kopi- ring stikker neden for fræserens anlægsplade. Allerførst skal du finde ud af, hvor bordpladen skal møde vasken. Herefter skal du opmåle vasken og finde målene på det hul, som vasken skal monteres i (hvis vasken er todelt - det vil sige med både et højre og venstre “bassin” - skal du huske at vende vasken rigtigt).
I det aktuelle tilfælde skulle hullet i bordpladen være 434 x 592 millimeter og have en hjørnerunding med radius 60. Husk, at skabelonen skal være større end det hul, den skal bruges til at fræse. Hvor meget afgøres af den ydre diameter på ringen og det fræsebor, som anvendes. Du kan regne dig frem til hullets størrelse med følgende formel: kopiring ÷ bor delt med to.
Da vi anvendte en kopiring på 24 millimeter og et fræsebor på 12 millimeter, skulle vores skabelon altså være 24 ÷ 12 : 2 = 6 millimeter større end vaskens mål (440 x 598 millimeter) og hjørnerunding med radius 66. Målene streges nu op på skabelonen.
Når du har fremstillet de fire kvartcirkler, fræses en lige rille, som forbinder kvartcirklerne. Derefter kan pladen tages ud, og din skabelon er klar til brug.
02
Tre gange fræsning
8
Trin
Når skabelonen er klar, har du det sværeste arbejde bag dig, og du kan gå i gang med at fræse hullet ud til vasken.
Første fræsning
Bordpladen lægges på et par bukke med oversiden opad. Skabelonen placeres, hvor vasken skal sidde, og spændes fast med tvinger, så fræseren (skubbes imod rotationsretningen) har fri passage.
Anden fræsning
Når du skal lave den skrå kant i bord-pladen, anvendes en almindelig 45-graders fræser med leje.
Princippet er, at lejet styrer fræseren langs den kant, som vi lavede i første fræsning.Tjek, at kanten er helt jævn, da alle ujævnheder vil kunne ses i det fær-dige resultat. Ujævnheder slibes jævne med slibepapir.
Fræsningen foregår som før, blot er det nu fræserens leje, der styrer fræseren, i stedet for skabelonen (fræseren skubbes stadig imod rotationsretningen).
Tredje fræsning
Læg vasken på bordpladens bagside og opstreg vaskens yderkant. Opmål af-standen fra bordpladens bagside til star-ten af den skrå kant (i vores tilfælde 2 millimeter, og justér så fræserdybden (se, hvordan du bærer dig ad, under bill. 7).
Start med at fræse fra vaskehullet, og fortsæt, indtil du når opstregningen fra vaskens yderkant. Fræs 2-3 millimeter ekstra, så vasken kan “arbejde”.
I forbindelse med den første fræsning skal du lave en lige fræsning gennem hele pladen, så du får et hul i bordpladen, som svarer til køkkenvaskens inderkant.
Fræserens dybde øges yderligere 2-3 mm, og en ny runde fræses. Dette gentages, indtil du er igennem pladen - eller indtil fræseren ikke kan nå længere. Vores fræsebor kunne ikke nå igennem - vi manglede blot 4 millimeter - men det er der også råd for ...
Hvis fræseboret ikke kan nå igennem pladen, fræses fra bagsiden. Det efterlader selvfølgelig en kant, da du ikke kan komme til at montere skabelonen nøjagtig samme sted på bagsiden af pladen. Men det betyder ingenting for det færdige resultat.
Efter den første fræsning står du med et hul i bordpladen, svarende (forhåbentlig) til vaskens inderkant. Siderne i udskæringen er ret op og ned og skal nu bearbejdes, så du får den skrå kant.
Når du går i gang med fræsningen af den skrå kant, er det absolut tilrådeligt at gå forsigtigt frem - nøjes med at tage 2-3 mm ad gangen, indtil du har nået den nødvendige dybde på 10 mm.
Nu er oversiden af vores køkkenbordsplade i princippet færdig. Er der skarpe kanter og andre ujævnheder, er det afgørende for det færdige resultat - enhver ujævnhed ses med det samme - at disse rundes med fint slibepapir (fx korn 140).
Når du skal fræse ud til vaskens udskæring, opmåles afstanden fra bordpladens bagside til star-ten af den skrå kant (A), (i vores tilfælde 18 mm). Derefter justeres fræserdybden (A1) - den skal være 2 mm mindre end (A). Tjek efterfølgende, at udskæringen er 100 pct. i vage.
03
Klar til montering
1
Trin
Sidste fase af “operation underlim vasken”, består i at fremstille de monteringsbeslag, som skal fastholde vasken i en silikonefuge.
Men da vasken i vores tilfælde kun lige kunne være i et 60-centimeters un-derskab, var vi tvunget til at fræse ud til beslagene, så de ikke fyldte for meget.
Hvis de aktuelle pladsforhold afviger fra vores, er der ingen grund til at bekymre sig om denne del af arbejdet.
Monteringsbeslagene består af seks almindelige sømplader, og de placeres i hver af de fire hjørner samt på hver lang-side af vasken. Desuden skal du bruge fi-re trælister til at holde et jævnt pres mod bordpladen, når vasken er på plads.
Materialer
Værktøj
• Fræser
• Fræsebor
• Vinkelfræser (45-graders) med kugleleje
• Kopiring
• Hobbykniv
• Tvinger/skruetvinger
Materialer:
• Sømplader
• Grundingsolie
• Fugemasse (Casco Marin & Teknik)
• Spånplade (til skabelon)
• Malertape • Trælim
Pris (materialer): Cirka 500 kroner
Bordpladen (28 mm) kostede cirka 2000 kroner., og Juvel-vasken købte vi på nettet hos www.billigvvs.dk til 1769 kroner (det var cirka halv pris).
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
4.269 kroner
Tegning
Vaskens placering i bordpladen
Giv dig god tid, og vær omhyggelig med opmålingen af vaskens placering på bordpladen - ellers risikerer du at stå med en ubrugelig bordplade til flere tusinde kroner.
På tegningen kan du se det enkle princip bag underlimningen af køkkenvasken.
De skraverede områder er de steder, som skal fjernes for at få plads til vasken. Groft sagt skal der bare fræses et hul i bordpladen, som passer til vaskens kant mod kummen.
Målene på tegningen er kun vejledende og kan kun bruges til en vask, som har de samme mål, som den vi har brugt, Juvel 4040 (440 x 598 millimeter), og i forbindelse med en bordplade med tilsvarende tykkelse som vores, det vil sige 28 millimeter.

Sådan limer du vasken fast
Vasken lægges i en silikonebaseret fugemasse (vi brugte en grå fugemasse fra Casco Marin & Teknik, som er ekstremt klæbende). Da det kan være et problem at fjerne overskydende fugemasse, er det en god idé i første omgang at montere vasken uden silikone og i stedet tape kanten mellem vasken og bordpladen til med malertape. Med en hobbykniv gennemskæres malertapen, hvor vasken møder bordpladen, og vasken afmonteres. Nu er både vask og bordplade beskyttet mod overskydende silikone.
Læg en pølse af fugemasse på bordpladen, og jævn sil-ikonen ud med en spartel til en cirka 1 millimeter tyk masse, som dækker hele den flade, hvor vask og bord-plade mødes. Vasken lægges forsigtigt ned i silikonemassen, hvorefter trælister og sømplader monteres (sømpladerne skrues fast med spånskruer i sømhullerne). Tjek, at der er presset ekstra fugemasse ud langs kan-ten. Er der steder, hvor der ikke er overskydende fuge-masse, bliver du nødt til at forsøge dig igen med et tyk-kere lag fugemasse.
Der skal være fugemasse hele vejen rundt. Lad massen hærde i et døgn, inden du fjerner maler-tapen og skærer overskydende fugemasse væk.
