Perfekt sokkel til det nye køkken

En helt vandret sokkel til det nye køkken er en forudsætning for succes. Kommer du først godt fra start med soklen, er det i virkeligheden en forholdsvis enkel opgave at lave køkken selv. Soklen fjerner alle gulvets ujævnheder, så det bliver nemt at stille underskabe op.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
20.000 kroner
Byg køkken helt fra bunden

Det må gerne tage al den tid, det nu tager at få soklen 100 procent vandret på alle ledder og kanter. Det er nemlig en forudsætning for et ordentligt resultat.

Intro

Med en fast sokkel som udgangspunkt for det nye køkken skaber du et helt vandret fundament for resten af arbejdet. Og det er selve nøglen til succes.

Alle gulve er nemlig mere eller mindre skæve – selv i helt nye huse – og skævhederne er som regel størst ude ved væggene. Sørger du ikke for en køkkensokkel, der er 100 procent i vater, vil skævhederne forplante sig til underskabe og bordplade.

Læs også: Alle kan bygge et fedt køkken

En sokkel giver dig samtidig mulighed for at lukke tæt og pænt af ned mod det ujævne gulv.

Sokkel eller løse ben?

Mange moderne køkkener sælges med løse sokkelben. De fleste systemer fungerer fint nok, men vi tør godt påstå, at det bliver mere solidt med en fast sokkel. Og på meget skæve gulve vil det også tage længere tid at justere de løse ben, end det vil gøre at bygge en fast sokkel. Når det er sagt, så skal du naturligvis tage dig tid til at få soklen 100 procent i vater på alle ledder og kanter, inden du går i gang.

Køkkensokkel: flere muligheder

Der er flere løsninger at vælge imellem til den nye køkkensokkel. Du kan skære hele soklen til, så den følger gulvet – både på fronten og inde ved væggen. Det giver en stor og solid flade at stå på. Men du kan også vælge blot at klodse soklen op, så overkanten er vandret og derefter lukke af mod gulvet med en liste eller en ekstra sokkelfront. Uanset hvilken løsning du vælger, er det sikreste at samle soklen først og klodse den op til vandret. Så har du godt overblik over, hvor meget du skal skære.

Lav-selv-køkken – trin for trin

Vores håndværker kommer hele vejen rundt om alle processer: Præcis tilpasning af sokkel, samling af under- og overskabe, montering af bordplade og køkkenvask og justering af låger og skuffer. Det hele vises og forklares med grundige trin for trin-billeder.

Enkle grundprincipper klarer de fleste udfordringer

Hvis det gamle rums vægge genbruges, giver arealet sig selv, men når det kommer til indretningen, er det langt hen ad vejen kun fantasien, der sætter begrænsninger. Det er ligesom at lege med Legoklodser på papiret, og den fase skal du tage dig god tid til.

Her har vi givet fantasien en ekstra udfordring ved at surfe på nettet og finde et lækkert udstillingskøkken til en tredjedel af normalprisen; så var klodserne valgt på forhånd, det sjove var at få dem til at gå op.

Vi viser kun den ene side i det nye køkken, og du ser hverken køleskab, kogeplade eller ovn på billederne. Men du ser de forbløffende enkle grundprincipper, der gør det nemt at sætte et køkken flot og lige op, uanset hvor skæve gulv og vægge er.

Vejledning

01
Soklen samles og klodses op til vandret 5 Trin

Når du skal lave soklen, har du flere løsninger at vælge mellem. Det altafgørende er, at soklen, når du er færdig, er 100 procent vandret på både den lange og den korte led - og så må den godt lukke pænt af.

Vi skærer her hele soklen til efter gulvet, og så får den i sagens natur en stor flade at stå på. Men du kan også vælge blot at klodse soklen op, så overkanten er vandret, og derefter lukke af mod gulvet med en liste eller en ekstra sokkelfront. Det er lettere, og du skal bare sikre støtte under alle hjørner på elementerne.

Begynd med at få overblik over gulvet i det område, hvor skabene skal stå. Det er ærgerligt at skulle begynde forfra, fordi du henne ved den tredje væg opdager, at skævhederne var større, end du tog højde for ved de første to.

Til at få overblik bruger du et vaterpas og en retskinne eller et helt lige bræt.

Højden på soklen afgør, hvor højt din bordplade vil ligge. Man siger gerne, at der skal være 10-15 cm mellem albue og bord, og vi er jo ikke lige høje. I dag vil 90-95 cm være passende for de fleste.

Uanset hvilken af vores tre løsninger du vælger, er det sikreste at samle soklen først og klodse den op til vandret. Så kan du altid se, hvor meget du skal skære.

Vi skærer først sokkelfronten til, hvor den støder op mod væggen. Det er ikke kun gulve, der sjældent er 100 procent vandrette - vægge er sjældent lodrette. Fronten holdes vandret og streges af langs væggen.

Bag på fronten sætter vi klodser, som soklens tværstykker kan sidde på - så kan vi undgå skruehuller i forsiden af soklen. Du kan også bruge små vinkelbeslag, men små stykker spånplade giver en god stabilitet.

Så skruer vi tværstykkerne på vores klodser. Når du skruer ind i et endestykke på en spånplade, er det en god idé at bore for i tværstykket og vælge en ret tynd skrue, så du ikke flækker det stykke, skruen hæfter i.

Bagstykket skrues på tværstykkerne uden videre, her ser ingen skruehovederne. Her er det også en god idé at bore for, så du ikke svækker de stykker spånplade, hvor skruen køres ind fra kanten.

Klods soklen op til vandret på alle ledder og kanter, hvor den skal stå. Tjek igen og igen, til du er helt sikker. Nu vil vi skære soklen til efter gulvet, men du kan gøre den fast og fx lukke af mod gulvet med en liste.

02
Soklen skæres til så underkanten følger gulvet 5 Trin

Vi streger soklen til efter det skæve gulv, når den ligger rigtigt, både fronten og bagstykket. Har du et andenæb, streger du op med det, men det er helt fint med en klods i plast eller en i træ, som kan skæres på mål.

Soklen saves til med stiksaven efter stregen. Vi skiller den først ad, så vi kan save fra bagsiden og få et rent snit.

TIPS: Lad halvdelen af stregen stå tilbage, så kommer det til at passe helt fint.

Nu er det bare at samle soklen igen. Alt er tilpasset vægge og gulv, også en gavl, der vender ind mod en opvaskemaskine. Læg en klods mellem gulvet og fronten, mens du samler, så den ikke tager skade.

Vi gør soklen fast i væggen. Først saves et par klodser til, så de passer mellem soklens bagkant og væggen, og så gøres soklen fast i væggen gennem dem. Er væggen muret op, bruger du plugs, der passer til materialet.

Vi gør soklen fast for hver 60 cm. Det er ligegyldigt, om du gør soklen fast i væggen eller i gulvet, men det er vigtigt at gøre den fast, så ingen senere kommer til at sparke den ind under underskabene.

03
Underskabene tilpasses rør, afløb og vægge 6 Trin

Når du har været fornuftig med dit sokkelarbejde, skal elementerne blot stables op på soklen. Da din sokkel står, som den skal, vil skabene også gøre det, lige til at blive skruet sammen. Men inden da skal du naturligvis skære hul, hvor rør og ledninger skal ind, måske også skære ud til vasken.

Den overskydende plads ud til væggene fordeles ligeligt, så du i begge sider har plads til et såkaldt passtykke mellem skab og væg. Især i ældre huse er det en fordel, at passtykket er mindst 3 cm bredt. Jo bredere et passtykke, jo mindre ses skævhederne, når du er færdig med arbejdet.

Vi stiller elementerne op på soklen, så godt de nu kan komme til for rør. Er væggen bag dem meget skæv, er det ofte muligt at save noget af siderne på bagsiden. Vi kan nu se, hvor vi skal gøre plads til afløb og vand.

Vi skærer ud til vasken og rørene efter at have tegnet hullerne op med blyant. De små kan klares med en hulsav, de større skærer du med stiksaven. Vil du starte inde på en plade, borer du først et hul stort nok til savklingen.

Nu er det tid til at samle skabene. Skub dem ind mod hinanden, så forkanten flugter. Mærk efter med en finger, og når de passer præcist, strammer du klemmetvingen og skruer dem sammen med 30 mm skruer.

Skru elementerne fast i væggen gennem bagklædningen. I elementerne her er den forstærket i de øverste 12 cm, og vi kan blot fastgøre ind i væggen, ellers ville vi først have limet en forstærkning på bagsiden.

Nu er det tid at passe de stykker plade til, som i siderne skal lukke af mellem rækken af elementer og væggen. Hold stykket i lod, mærk op efter væggens skævheder, marker højde og bredde, og skær så stykket til.

Det tilskårne passtykke skruer du fast gennem siden af skabet, efter at du har givet det en stribe trælim på kanten. Bruger du som her en mdf-plade, skal du bore for, så du undgår, at pladestykket flækker.

04
Bordpladen passes til efter vægge og vask 6 Trin

Egentlig er der ikke de store udfordringer i at lægge bordpladen på, selv om du selv skærer ud til vask og tilpasser i enderne. Men bordpladen er gerne en halvpebret sag, og det er dyrt at dumme sig, så det er en god idé at ofre et stykke billig plade som skabelon. Når du har skåret den til, så den fx passer i hjørnet, overfører du let formen til den dyre plade.

Her skærer vi pladen meget omhyggeligt til, fordi vi vil fuge ind mod væggen. Sætter du i stedet en trekantliste på bordet, helt ud på væggen, skal den ikke passe så snært, og en ægte hulkelliste afslutter i sig selv.

Vi skærer en skabelon i fuld størrelse af en billig plade for at kunne skære bordpladen præcist til i hjørnet. Igen streger vi væggens profil op med en tommestok som afstandsklods. Skabelonen skæres til - og prøves af.

Nu er vi klar til at skære bordpladen til, så den vil passe i hjørnet. Mål først fra hjørne til hjørne langs bagvæggen, og afsæt målet på bagkanten af bordpladen. Så er det blot at lægge skabelonen på, strege op og save.

Læg nu vasken på pladen nøjagtig dér, hvor den skal være. Tegn med let hånd en streg rundt om vasken. Flyt vasken, og tegn så en ny streg cirka 1,5 cm inden for den første streg - her skal du skære ud til vasken.

Hullet til vasken skæres med stiksav. Bor først et hul inden for opmærkningen, stort nok til at klingen kan stikkes gennem pladen. Ofte er pladen tyk og af hårdt træ, så giv klingen tid til at skære sig frem.

Nu ruller du en klump sanitetskit til en pølse og trykker den let fast i kanten af hullet - tjek først, at vasken går frit ned og ikke støder på skabet. Obs.: En ny vask vil ofte medbringe en form for tætning.

Læg vasken forsigtigt i hullet i din bordplade. Tryk den ned over kitpølsen, og spænd den fast med de medfølgende beslag. Bordpladen gøres fast til skabet fra undersiden et lille stykke fra forkanten.

05
Overskabene hænger vi på lister 6 Trin

Inden du hænger overskabene op, tjekker du med dit vaterpas og et langt lige bræt, hvor lige eller skæv væggen er. Er den fin og lige, er det enkelt at få et flot resultat, men er den skæv og ujævn, må du klodse op bag skabe eller ophængslister.

Hvis det er en meget skæv væg, kan du med fordel sætte de to yderste elementer op og så rette de midterste skabe til efter dit retholt eller en snor, så fronterne kommer til at flugte. Buer din væg udad, må du trække de yderste skabe lidt ud.

Først markerer du, hvor overkanten af skabene skal være. Har du højskabe, er det ofte pænt at lade overskabene flugte med dem. Her vil vi lade oversiden af overskabene flugte med de planlagte vindueslysninger.

Så måler du, hvor bærelisten sidder i forhold til skabets overkant. Hold bærelisten ind på plads bag på overskabet, og mål fra skabets overkant til bærelistens underkant. Bor for, og undersænk i bærelisten.

Nu sætter du på væggen en streg, hvor bærelistens underkant skal være - målt ned fra den linje, der markerede skabets overkant. Derefter kan du med en lodret streg markere, hvor skabets midte skal være.

Så sættes bærelisten på væggen. Find et par solide skruer - og til murværk den type nylondyvler, der passer til din vægtype. Når skabet fyldes op med glas og tallerkner, vejer det godt til, så det skal sidde godt fast.

Nu kan du løfte skabet op på plads - den skrå kant på undersiden af listen bag på skabet griber fat i væglistens skrå overkant. Vi sætter væglisten lidt for højt; skabet vil altid sætte sig lidt, afhængigt af vægtype.

Når skabet er hængt op, banker du det ned på plads med lette slag. Det svarer til de første års uundgåelige sætninger. Tag så skabet ned igen, spænd skruerne efter, og hæng så skabet op på plads. Så sidder det.

06
Låger og skuffer er helt ligetil at rette ind 2 Trin

Du skal regne med, at alt, hvad der kan justeres, skal efterjusteres. Derfor skal du, uanset hvor omhyggelig du har været i din montage, sætte nogle minutter af til at justere hængsler og skuffefronter; så er jobbet fuldført og finishen på plads.

Det er slet ikke svært, når du lige har luret de moderne beslags mange justeringsmuligheder, og så kan dit velgjorte håndværkerkøkken forhåbentlig holde i mange rare år.

Sæt kaffen over, og nyd en velfortjent kaffepause.

Skuffefronterne justeres på beslagene. Find en skruetrækker, der passer i kærven, og spænd eller løsn på justerskruerne, til den sidder lige i skabet. Er du i tvivl om de enkelte funktioner, kan du bare prøve dig frem.

Lågerne på både over- og underskabe kan også justeres ind efter hinanden. Der er mange forskellige beslag på de moderne køkkenskabe, men fælles for dem alle er, at de kan justeres i de fleste retninger.

Tidsforbrug

En god lang weekend.

Pris

Vi slap med 20.000 kroner, fordi vi på nettet fandt et udstillingskøkken.

Sværhedsgrad

Tænk dig godt om, og sørg for, at soklen er lavet ordentligt. Så er det faktisk ikke særlig svært at bygge et nyt køkken.

Tegning

Sokkel

Soklen fjerner alle gulvets ujævnheder, så det bliver nemt at stille underskabene op.

Sokkel

Underskabe

Underskabene er nemt stillet op. Udfordringen ligger i at få lagt vask og rør ind i dem.

Underskabe

Bordplade

Først passer du bordpladen til mod væggene, så skærer du hul og lægger vasken ned i den.

Bordplade

Overskabe

Uanset hvor skæve væggene er, skal skabene hænge som efter en snor.

Overskabe

Fronter

Lidt omhu med at rette skuffefronter og låger ind gør hele køkkenet pænere.

Fronter

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Video

TIPS: Rent snit med stiksaven

Video

TEKNIK: Tilpas bordplade til skæv væg

Med et billigt hjælpeværktøj bliver det helt præcist

Video

TEKNIK: Montering af køkkenvask

Grundig opmåling er opskriften på succes

Video

TEKNIK: Skråtskårne ophængslister

En ideel løsning, når tunge ting skal hænges op

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Nyt køkken