Spånplade: Hvad bruges spånplader til

HVORDAN ARBEJDER DU MED SPÅNPLADER?

Spånplader er gode og stærke byggeplader, men de er også lidt følsomme. Hvis du ikke bruger den rigtige teknik, når du saver, vil savsporet med stor sandsynlighed blive grimt og flosset.

Først og fremmest skal savklingen være skarp og fintandet. Og saver du med håndsav, ligger tricket i at sørge for at holde saven i en vinkel på cirka 20 grader, og du skal save med rolige og jævne bevægelser. Bruger du rundsav, skal du save fra bagsiden.

Skal du bore for til skruer eller dyvler i kanten af en spånplade, så er der stor risiko for, at pladen flækker. Den risiko forsvinder, hvis du spænder en skruetvinge stramt på pladen dér, hvor du skal bore, inden du går i gang.

Spånplade: Sådan arbejder du med spånplader

VIGTIGT OM SPÅNPLADER!

Den klassiske spånplade er lavet af træspåner og lim. Pladen er stærkt sugende og egner sig kun til indendørs brug i et almindeligt indeklima uden regelmæssig høj luftfugtighed.

SÆRLIGT VED SPÅNPLADER

Den rå spånplade er glat og jævn og derfor nem at beklæde med fx finer, melamin, tapet og glasfilt, men du kan også sagtens nøjes med at male.

En helt glat malet overflade kræver dog lidt mere grunding, spartling og slibning end fx en MDF-plade eller en krydsfinerplade.

Læs mere om træplader

STØRRELSER PÅ SPÅNPLADER

Standardstørrelsen på den klassiske spånplade er 122 x 244 mm. Pladerne findes i tykkelser fra 6 til 32 mm, men de mest brugte er:

  • 10 mm
  • 12 mm
  • 16 mm
  • 19 mm
  • 22 mm
  • 28 mm

Laminerede køkkenbordsplader fås normalt i tykkelser på 30 og 40 mm og i en standardbredde på 61-63 cm. Men det kan lade sig gøre at bestille plader i skræddersyede breddemål fra ca. 25 cm til ca. 125 cm – og i mange forskellige længder.

Melaminbelagte plader er typisk 16 eller 22 mm tykke og fås i mange forskellige længder og bredder.

FLOT KANT PÅ SPÅNPLADE

Savsnit i spånplade beklædt med laminat eller melamin efterlader en ujævn kant. Den kan du dække med en laminatstrimmel, der stryges på. Forinden forsegles med lim, og kanten spartles jævn

Spånplade