Hvad bruges skabshængsler til?
SKABSHÆNGSLER TIL KØKKENSKABE. I købe-elementskabe sættes skjulte skabshængsler i forborede huller. Bygger man et skab fra bunden, kan det godt lade sig gøre at bore hullerne selv, men det skal gøres præcist.
SKABSHÆNGSLER TIL KLAPLÅGER. Pladsen oppe under loftet er oplagt at udnytte til opbevaring, men i stedet for en traditionel sidehængt låge er det her praktisk med en tophængt låge, der monteres med to toplågehængsler.
Varianter af skabshængsler
SKJULT – UDENPÅLIGGENDE SKABSHÆNGSLER.
Bruges til masseproducerede skabsserier og sjældent, når man bygger fra bunden. Denne variant er til udenpåliggende låger, som åbnes ca. 90 grader uden at ramme et eventuelt naboskab.
SKJULT – INDENILIGGENDE SKABSHÆNGSLER. Køkkenlågehængslet til serieproducerede skabe findes også i en variant med “knækket” arm. Det er beregnet til et skab, hvor lågen ligger indeni.
SKABSHÆNGSLER SKJULT MED FJEDER. En gør det selv-venlig variant af standardhængslet til køkkenskabe. Monteres med skruer i begge sider og kræver derfor ingen udfræsede skåle. Fås både til låger, der ligger udenpå og indeni.
SKABSHÆNGSEL MED LØS TAP. Til udenpåliggende låger af spånplade går det ikke at skrue i pladens kant. Her kan man bruge et hængsel med bukkede blade, der skrues fast i siden i stedet. Har løs tap, så den kan bruges i begge sider af et skab.
SKABSHÆNGSEL TIL FALSEDE LÅGER. Når lågen ligger i en fals uden på skabets kant, er hængslet nødt til at flytte sin akse, for at lågen kan svinge op. Det kan dette hængsel med bukkede blade – også kaldet et forkrøppet hængsel.
BLADHÆNGSEL. Det mest simple – og mest brugte – lågehængsel til gør det selv-brug. Fås både i bredbladede back-flaps og i smalle kanthængsler (som her på foto).