Sådan beskytter du betonoverfladen

Beton er et stærkt, men sugende materiale. Derfor skal du vedligeholde overfladen, hvis du vil holde den pæn. Her viser vi dig 4 klassiske behandlinger til både ude og inde.

Stærke betonoverflader: Sådan beskytter du effektivt

Når du beskytter betonoverfladen med fx olie, bliver den mere vand og smudsafvisende.

Beton er et hårdt og stærkt, men sugende materiale. Derfor er det vigtigt, at du behandler og vedligeholder overfladen, hvis du vil holde den pæn.

Her viser vi dig de 4 klassiske behandlinger, du kan vælge imellem, alt efter om betonen står ude eller inde.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Overfladen behandles inden brug

Overfladen skal behandles helt fra starten, inden du tager betonen i brug. Er der først kommet pletter, kan de nemlig være svære at fjerne igen.

Betonen kan behandles på stort set samme måde som træ. Du kan vælge en olie-, voks- eller sæbebehandling for at gøre overfladen vand- og smudsafvisende eller lak, som lukker af.

Hvilken overfladebehandling du skal vælge, afhænger af, hvor din beton er, hvad den vil blive udsat for, hvilket look du gerne vil have, og hvor meget tid du vil bruge på vedligeholdelse.

LÆS OGSÅ: Sådan sliber du beton

Har du købt et færdigt betonprodukt, kan det godt være forbehandlet. Er det det, bør du sætte dig ind i, hvilket produkt der er anvendt, da det er vigtigt, du holder dig til det samme og følger producentens anvisninger. Men typisk skal betonen behandles, så den er modstandsdygtig over for vand og pletter.

LÆS MERE: Blandingsforhold beton

Ude

Beton, der står ude, er typisk noget, man selv støber. Det skal slibes, før det er parat til at få en overfladebehandling, så fladen bliver ensartet og glat. Det skal gøres i flere omgange - først en grovslibning, derefter en finslibning med vådslibning. Vi viser her hvordan.

1

Overfladen slibes først med en slibekop på vinkelsliberen - helt jævn og ensartet. Sørg for at holde maskinen lige, så du ikke laver hakker. Bevæg maskinen hele tiden, så du ikke sliber for meget et sted, da det vil resultere i en fordybning. Det er vigtigt, at du børster eller puster fladen fri for støv bagefter.

2

De små huller spartles med kemisk metal. Vær omhyggelig med at få fyldt alle de små huller. Skrab den overskydende spartelmasse af til sidst. Når den er hærdet efter ca. 10 min., tjekker du fladen. Giv den evt. en tur mere, til alle små huller og hakker er væk.

3

Fugt betonen, så du kan slibe fladen med vådslibepapir. Brug en vandforstøver, og sprøjt så meget på, at der står blankt vand på overfladen.

4

Vandslib overfladen. Start med korn 60-80. Hav lidt tålmodighed - det betaler sig. Den første vandslibning er grundlaget for et perfekt, ensartet resultat. Skift derefter til korn 240-320, og slut af med korn 800. Gør så overfladen ren, og lad den tørre helt op.

5

Giv overfladen bivoks, som smøres på med en tør bomuldsklud. Bivoks mætter overfladen, så den bliver vandskyende og mere modstandsdygtig over for pletter og snavs. Overfladen skal typisk have et par gange, før den er mættet. Du kan evt. optimere resultatet ved at polere fladen til sidst.

Inde

Inden du går i gang med at overfladebehandle indendørs beton, skal fladen slibes glat og være ren og tør. Uanset hvilken behandling du vælger, kan du rengøre og affedte med grundrens. Vi viser her hvordan.

1. Sæbe

Sæbe er et godt gammeldags produkt til rengøring og beskyttelse af overflader på alt fra trægulvet til tøj. Også beton kan med fordel behandles med sæbespåner. Skal betonen beskyttes med sæbe, kræver det mange behandlinger, før en tynd sæbehinde lægger sig på betonen og beskytter effektivt mod snavs. Betonen bevarer stort set sit oprindelige udseende, selvom den har fået en beskyttende sæbehinde.

ANTAL LAG:
Mere end 8. Jo flere, desto bedre beskyttelse.

TID:
Et par dage inkl. tørretid.

EGENSKABER:
Giver moderat beskyttelse mod slid og bevarer et naturligt mat udseende.

EGNET TIL:
Alle flader, hvor slid og vandpåvirkning er moderat, fx vinduesplader, møbler og lignende.

VEDLIGEHOLDELSE:
Ofte. Du vasker/genbehandler med sæbespåner.

Sæbeblandingen arbejdes godt rundt på hele fladen. Sæbespånerne blandes op i varmt vand, ca. 1/2 dl til 1 l vand. Lad blandingen hvile, til den er lunken og geléagtig. Fordel den jævnt med en fnugfri klud, og lad fladen tørre, så kun den usynlige sæbe er tilbage.

Gentag behandlingen 8-10 gange. Det efterlader et beskyttende mat sæbelag. Poleres evt. glat med en tør klud.

2. Voks

Bivoks findes i forskellige varianter. Voksen købes enten som en “balsam”, der er klar til brug, eller som en ren bivoks, som skal blandes op med vand eller terpentin. Som udgangspunkt er voksen uden opløsningsmidler og anvendes typisk til behandling af træmøbler indendørs. Men den “naturlige” voks er også velegnet til at behandle betonflader med. Den suges ikke ind i betonen, men lægger sig som et beskyttende lag på overfladen. Voks er let og hurtig at arbejde med og giver betonen et silkemat og blødt udseende.

ANTAL LAG:
1-2 gange voks og polering.

TID:
Et par timers arbejde. Klar til brug umiddelbart efter.

EGENSKABER:
Voks fremhæver betonens marmorerede udtryk og giver en silkemat overflade, som kan poleres mere eller mindre blank. Giver god beskyttelse mod vand og snavs.

EGNET TIL:
Alle betonoverflader.

VEDLIGEHOLDELSE:
Rengøring med mild sæbe uden salmiak. Genbehandles med ny voks efter behov.

Gnid bivoks godt ind i hele fladen med en fnugfri bomuldsklud. Den færdigblandede bivoks er lynhurtig at arbejde med og anvendes direkte fra dåsen. Når hele fladen har fået, skal den hvile 30-40 min.

Polér overfladen grundigt grundigt med rene, tørre klude. På mindre flader kan du godt klare dig med håndkraft. På store flader er det en god idé med en poler-maskine.

3. Olie

Hvis du vælger olie som overfladebeskyttelse, overfladebe skal du vælge en stenolie. Som regel fremgår det ikke direkte, at den egner sig til beton. Men stenolie er et specialprodukt til behandling og vedligeholdelse af alle stenoverflader, og den egner sig godt til beskyttelse af betonflader. Der findes et hav af forskellige stenolier. Principperne for brugen og behandlingen med olierne er stort set de samme. Men der kan være variationer, så du skal følge de anvisninger, producenten angiver for det produkt, du vil bruge.

ANTAL LAG:
2-3 behandlinger er typisk nok til at mætte betonen.

TID:
Et par timer. Overfladen er klar til brug efter få timer.

EGENSKABER:
Olie gør betonoverfladen mørkere og mere blank og giver en god beskyttelse mod vand og snavs.

EGNET TIL:
Alle betonoverflader.

VEDLIGEHOLDELSE:
Rengøres med brun sæbe eller sæbespåner. Genbehandles 1-3 gange om året efter behov.

Olien arbejdes grundigt ind i overfladen. Du kan både bruge pensel, rulle eller en fnugfri klud. Lad betonen absorbere olien i nogle minutter. Hvis der opstår “tørre” pletter, skal du tilføre ekstra olie.

Tør overskydende olie af med en fnugfri bomuldsklud, når betonen er ensartet mættet af olien. Efter nogle timer er overfladen klar til brug.

4. Lak

I modsætning til de øvrige produkter giver lak en stærk og helt tæt overflade. Det tætte lag af lak er både en fordel og en ulempe. Lak er let at holde. Den skal blot gøres ren, og du skal ikke tænke på efterbehandling og vedligeholdelse af overfladen. Men hvis der går hul på lakken, kan overfladen ikke pletrepareres. Og trænger der vand ned mellem lak og beton, kan det ikke komme væk igen, og der er kun én udvej: Al lak skal slibes af, og du må starte forfra med 2-3 lag lak.

ANTAL LAG:
2-3 lag lak.

TID:
Afhænger af lakkens tørretid. Typisk 2-3 døgn.

EGENSKABER:
Stærk overflade som, afhængigt af glans, stort set bevarer betonens oprindelige udseende.

EGNET TIL:
Afhænger af, hvilken type du har valgt. En stærk tokomponent lak kan anvendes til alle betonflader. Almindelig interiørlak bør kun anvendes til tørre miljøer.

VEDLIGEHOLDELSE:
Almindelig rengøring.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beton