Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan arbejder du med beton

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Beton er et materiale, der er svært at komme udenom som gør det selv’er. Det bruges til en lang række opgaver – fra små reparationer til helt store støbeprojekter. Det er et fantastisk stærkt materiale, hvis det blandes korrekt. Og blander du selv, er der penge at spare.

Blandingsforhold beton: Det skal du vide

BLANDINGSFORHOLD BETON: Til store projekter, fx terrændæk eller havebassin, er der mange penge at spare ved at blande betonen selv.

HVAD BRUGES BETON TIL?

Blandingsforhold beton: FASTSTØBNING AF STOLPER

FASTSTØBNING AF STOLPER
Når stolper skal stå godt fast, er det oplagt at bruge tørbeton. Betonen hældes “tørt” i hullet, hvorpå der tilsættes vand efter anvisningerne og røres rundt.

Blandingsforhold beton: GULV, FUNDAMENT OG TERRÆNDÆK

GULV, FUNDAMENT OG TERRÆNDÆK
Store støbte betonflader som gulve, fundament og terrændæk har brug for armering i form af 6 mm tykke armeringsjern (også kaldet rionet).

Blandingsforhold beton: STØBNING OG SMÅREPARATIONER

STØBNING OG SMÅREPARATIONER
Til mindre støbeopgaver og småreparationer af fx sokkel eller betontrappe klarer du dig fint med tørbeton, der blot skal tilsættes vand.

HVORDAN ARBEJDER MAN MED BETON?

Blandingsforhold beton: Sådan arbejder du med beton

Beton består af vand, cement, sand (grus) og sten, som blandes i et bestemt forhold – afhængigt af hvad det skal bruges til. Til mindre opgaver kan du købe færdige beton-blandinger. Nogle skal kun tilsættes vand, andre skal både tilsættes vand og cement. Begge dele er nemt. Men skal du bruge meget beton, kan du spare meget ved at blande selv. De tørre dele blandes altid først, derefter tilsættes vand.

Blandingsforhold beton: Sådan arbejder du med beton

Du kan blande i balje, fritfaldsblander eller tvangsblander. Det er tungt at blande med håndkraft. Men skal du kun blande til en lille reparation, kan det ikke betale sig at leje store maskiner. Uanset valg af metode er det vigtigt at være omhyggelig med at overholde blandetiden, som er anført på emballagen.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

VIGTIGT OM BETON!

Beton er stærkt ætsende. Så husk altid vandtætte arbejdshandsker og beskyttelsesbriller, når du arbejder.

LÆS OGSÅ: Sådan støber du et punktfundament

SÆRLIGT VED BETON

Luftlommer svækker beton. Så skal du i gang med at støbe beton i en form, skal du sørge for at vibrere betonen, mens den stadig er blød. Sæt en bræddebolt fast i slagboremaskinens borepatron, og flyt boltens rundede hoved rundt langs formen, mens maskinen kører med slagfunktionen slået til. Fylder du skiftevis lidt beton i og vibrerer, bliver resultatet perfekt.

VARIANTER AF BETON

Blandingsforhold beton: Varianter af beton

TØRBETON/STØBEMIKS
Færdig blanding, der kun skal tilsættes vand. Der findes også udgaver, der også skal tilsættes cement. Fås i kornstørrelser 0-4 mm og 0-8 mm. I sække med 25 kg eller i bigbags.

Blandingsforhold beton: Varianter af beton

BIGBAG
Til store støbeprojekter kan du få materialerne leveret i bigbags – typisk med 500 kg og 1.000 kg. Både tørbeton/ støbemiks og cement, sand og sten til bland selv leveres i bigbags.

Blandingsforhold beton: Varianter af beton

HENT SELV I GRUSGRAV
Har du en trailer, er der penge at spare ved at hente materialerne selv. Mange grusgrave tilbyder både bland selvmaterialer og færdigblandet støbemiks. Prisen afregnes typisk pr. kubikmeter.

Blandingsforhold beton: Varianter af beton

FÆRDIGBLANDET
Store portioner til støbning af fx gulve og fundament kan leveres færdigblandet med pumpevogn. Kan pumpes ud direkte på støbestedet eller i trillebør eller op på et transportbånd.

FARVER OG FIBRE

Blandingsforhold beton: Farver og fibre

Beton svinder lidt, når det hærder, og har derfor brug for armering. Til mindre støbeopgaver, fx en bænk eller en blomsterkumme, er det oplagt at armere med fibre. Fiberbeton fås i færdige blandinger, der kun skal tilsættes vand. Fibrene fås også i “løs vægt”, som blandes i betonen, før der tilsættes vand.

Blandingsforhold beton: Farver og fibre

Det samme gælder, hvis du vil farve betonen. Først blander du farve godt sammen med den tørre beton, og derefter tilsættes vand.

BLANDINGSFORHOLD

Beton blandes af cement, sand og sten, og blandingsforholdet opgives i den rækkefølge. 1:2:3 betyder derfor 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten. Stenene varierer i størrelse efter betonlagets tykkelse. En tommelfingerregel siger, at de ikke må være tykkere end 1/3 af det færdige betonlag.

Til opgaver, der kræver en pæn, glat overflade, fx havefliser, bruges ikke sten. Så er der kun to tal, fx 1:3, betyder det, at der ikke skal tilsættes sten.

Blandingsforhold beton
Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage