Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan sætter du fliser rundt om rør

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En flise, man ikke blot kan bore hul i og sætte ned over et rør, er en udfordring. Men det er heldigvis ikke en uovervindelig forhindring. Flisen skal deles i to stykker, så den kan komme ind på plads, og så der er plads til en fuge med samme bredde som de øvrige fuger. Det giver det mest helstøbte resultat. Værktøjet afhænger af det materiale, flisen er lavet af.

Fliser rundt om rør

PRÆCISION er nøgleordet, når det gælder arbejdet med fliser. Blot en lille forskydning i fugerne springer i øjnene på den færdige væg eller det nylagte gulv.

HUL TIL RØR MIDT I EN FLISE – SÅDAN SKÆRES DEN TIL

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

1. Når alle de hele fliser er på plads, måles op til flisen omkring røret. Sørg for at gøre plads til fugen, både ved røret og mellem fliserne.

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

2. Mærk op på flisen med en blyant. Til et kopbor, der ikke har noget centerbor, anbefales en kvadratisk opmærkning. Det gør det nemmere at placere boret præcist.

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

3. Hullet bores med et diamantkopbor, der sættes på en vinkelsliber eller en boremaskine. Hullet skal være minimum 1 cm større end diameteren på røret. Spænd flisen godt fast under arbejdet.

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

4. Streg op på flisen præcis midt i hullet. Delingen af flisen bør følge rørets retning, altså lodret eller vandret. Det giver det mest harmoniske resultat.

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

5. Flisen skæres over midt i stregen. Det gøres bedst med en diamant- eller skæreskive i vinkelsliberen. I modsætning til en fliseskærer sørger vinkelsliberen for at give plads til en fuge i samlingen.

Fliser rundt om rør: Hul til rør midt i flise

6. De skårne kanter slibes let med en karborundumsten. Gør stenen våd, og afrund kanterne en smule, så de bliver jævne, og det skarpe forsvinder.

HUL TIL RØR MIDT I EN FLISE – SÅDAN SÆTTES DEN OP

Hul til rør midt i en flise – sådan sættes den op

1. Kom fliseklæber på bagsiden af de to stykker, og sæt dem på plads. Hvis de er store og tunge, kan de støttes med et stykke fugesnor, mens klæberen tørrer.

Hul til rør midt i en flise – sådan sættes den op

2. Inden klæberen “sætter” sig, rettes flisestykkerne ind, så de sidder præcist i forhold til fliserne omkring. Fug først, når klæberen er helt tør.

Hul til rør midt i en flise – sådan sættes den op

3. Fugen omkring røret og samlingen på flisen fuges samtidig med resten af fliserne. Når fugen er tør, poleres til slut med en blød klud for at fjerne fugeslør.

SÅDAN SKÆRES ET “HALVT” HUL

Fliser rundt om rør: Sådan skæres et halv hul

1. Et “halvt” hul langs kanten af en flise løses ved at tegne buen op og skære 3-4 riller i den del, der skal fjernes. Brug vinkelsliber med diamant- eller skæreskive.

Fliser rundt om rør: Sådan skæres et halv hul

2. Ved hjælp af en lille flisetang kan stumperne nu fjernes lidt ad gangen. Til sidst rettes kanten af med en karborundumsten.

Huller i bløde fliser

I hårdtbrændte klinker og fliser skal der bruges vinkelsliber med skæreskive og kopbor for at få et flot resultat. Bløde fliser, fx marmor, kræver mindre power.

Fliser rundt om rør: Huller i bløde fliser

Enten kan man bore et lille hul i midten af flisen og derpå skære ud til markeringen med en flisetang.

Fliser rundt om rør

Eller man kan placere flisen med markeringen oven på et vandrør og slå med små slag med den spidse ende af en flisehammer

Værktøj: Kopbor til huller

Hvis hullet i en keramisk flise blot skal dækkes af en roset, kan man til nød klare sig med at bore et hul og “klippe” med en flisetang. Men hvis hullets kanter skal være synlige, kræver det et kopbor med små, hårde industridiamanter for at få et flot resultat. Kopbor – også kaldet hulsave – fås i mange dimensioner, fx 33, 43, 63, 73 og 83 mm i diameter, og sælges ofte i sæt.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert på kopboret 5 minutter

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage