Intro
Vejledning
01
Skillelister
2
Trin
For at undgå, at fliserne sprækker og slår revner, skal fliserne inddeles i sektioner. De skal adskilles af skillelister, der samtidig skal give en flot overgang imellem fliserne. Skillelisterne laves af 28 x 150 mm brædder (C), hvor en teaktræsliste (B) så fastgøres i en not i brættet. Brædderne vil rådne bort med tiden, og derfor er det vigtigt at fiksere teaklisterne med rustfri skruer “på tværs”, så de bliver siddende i niveau med fliserne.
Kan du ikke finde et bræt med not, må du selv lave en not med en overfræser.
Kom snedkerlim i noten på brættet (C), og tryk listen (B) fast. Skal du bruge skillelisten straks, kan du fiksere listen med et par søm.
02
Byg støbeformen
5
Trin
Forskallingen er det træskelet, som fliserne skal støbes i. Den skal dels danne formen, som betonen skal hældes ned i, dels kunne modstå det tryk, som den flydende beton afgiver under udstøbningen. Derfor laves forskallingen af brædder (C), der skal være min. 28 mm tykke for at klare trykket.
Kantforskallingen fjernes igen efter en uges tid. Vil du have forskallingen til at slippe lettere, kan du med fordel smøre siderne med formolie.
Spænd en snor ud, der markerer flisekanten i den ene side. Bank pløkker af kamstål (F) i jorden. Hold en stump forskallingsbræt (C) til snoren for at sikre den samme afstand hele vejen, og undgå en buet forskalling.
Skru en skilleliste (B) for enden af de to forskallingsbrædder. Start med at skrue forskallingsbrædderne på skillelisterne i den ene side og dernæst i den anden side af brædderne.
Find en liste, der kan nå diagonalt over flisen. Skru den fast i to modstående hjørner, så formen fikseres i en ret vinkel.
Brættet ved snoren hæves med kiler op til snoren. Klip stykker af hulbånd (K), og gør brættet fast til pløkkerne med hulbånd og skruer.
03
Støb fliserne
6
Trin
Fliserne består af en kerne af grovbeton (D), afsluttet med et 2 cm tykt slidlag af beton 0-8 mm (H). Sidstnævnte kan købes som tørbeton i 25 kg sække, der bare skal blandes med vand.
Grovbetonen blandes af cement, grus og sten i forholdet 1:3:5. Nemmere er det at købe flisemiks, der er en blanding af grus og sten. Her skal du blande cement og støbemiks i forholdet 1:6.
Hvor der er kørsel med biler hen over fliserne, skal de armeres med armeringsnet (E). Armeringen skal overalt dækkes af min. 3 cm beton. Ellers kan der komme fugt til armeringen. Så ruster den og kan sprænge skaller af beton.
Kørefliser skal armeres
Skal fliserne udsættes for stor belastning som fx fra biler, bør fliserne støbes med armeringsnet (E).
Læs grovbetonen (D) i formen med et par cm’s overhøjde, og træk bjælkevibratoren over formen, så du får “grovjævnet” overfladen. Stop den jævnligt, og skrab betonen af oversiden.
For at sikre god vedhæftning af slidlaget svummes overfaden. Bland lige dele cement og sand. Bland lige dele vand og betonklæber (G), og bland det så sammen til en “vælling”.
Mens svummelaget endnu er vådt, læsses betonen til slidlaget (H) i formen. Fyld på til en halv flise ad gangen - med 1 cm’s overhøjde.
Før bjælkevibratoren i et jævnt tempo hen over formen. Fyld huller op, og gentag processen, til overfladen er jævn. Straks jævnes overfladen med en amerikaner.
Materialer
- Stabilgrus (A)
- 9 x 68 mm teaklister (B)
- 28 x 150 mm brædder (C)
- Grovbeton (D)
- Armeringsnet (E), 8 mm kamstål, 15 x 15 cm masker
- Pløkker af 10 mm kamstål (F)
- Betonklæber (G) (SikaCim betonklæber fra Sika)
- Finbeton (H), 0,8 mm
- Overfladeretarder (Rugasol A fra Sika)
- Formolie (Separol-6W fra Sika)
Desuden:
- Snedkerlim (til udendørs brug)
- 5 x 80 mm skruer
- 5 x 30 mm skruer
- 4,5 x 50 mm rustfri skruer (J)
- Hulbånd (K)
Tidsforbrug
1-2 timer pr. kvadratmeter flise
Pris
For havefliser cirka 400 kroner pr. kvadratmeter. Kørefliser cirka 500 kroner.
Sværhedsgrad
Selv om du ikke har arbejdet med beton før, kan du roligt kaste dig over dette projekt.
Tegning
Fliser til det rette formål
Flisernes tykkelse og opbygningen af underlaget afhænger af, hvad fliserne skal bruges til. Er det en havegang, du vil støbe, skal stabilgruset komprimeres med en pladevibrator (80-100 kg), hvorimod fliser til bilkørsel komprimeres med en stor pladevibrator (min. 200 kg). Her bruges kun 15 cm stabilgrus – skal du bruge mere, skal det komprimeres pr. 15 cm grus. Al muld og løs jord skal graves af, før du går i gang – husk at tage hensyn til flisetykkelse plus stabilgruset, når du graver ud.
På råjord eller bundsikringsgrus lægges 10-15 cm stabilgrus (A), der komprimeres godt. Mellem fliserne findes skillelisten (B), der limes i en not på brættet (C). Listen fikseres med rustfri skruer (J). Grovbetonen (D) udstøbes. Overfladen svummes med betonklæber (G), inden finbetonen (H) støbes ud og rettes af.

Video
Tips & Tricks
Lav din egen bjælkevibrator
En bjælkevibrator består af en lige bjælke med en elektrisk vibrator midtpå. Med en lige, vandret formkant i begge sider kan man lynhurtigt vibrere og afrette i én arbejdsgang. Du kan selv fremstille en effektiv bjælkevibrator af et bræt, en holder, en boremaskine og en unbrakonøgle. Unbrakonøglen svinger rundt og får hele brættet til at vibrere.