Fliseform: Støb fliser på stedet

Store betonfliser med fritlagte sten og teaklister imellem er elegante og skridsikre. Støb fliserne på stedet ved hjælp af en fliseform og få en flot havegang, terrasse eller indkørsel. Det er nemmere, end du tror.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer/m2
Pris
500 kr./m2

Intro

Hvorfor støbe fliser på stedet?

Der kan være mange gode grunde til at støbe fliser på stedet. Ved hjælp af en hjemmelavet fliseform kan du skræddersy bredde og længde efter behov, fx til en flot havegang og for at få større ubrudte flader – og så er der selvfølgelig glæden ved et færdigt hjemmegjort projekt, der har sparet penge og tager sig godt ud. Hvis du oven i købet behandler fliserne med overfladeretarder, kan du fritlægge stenene i overfladen og få et dekorativt resultat, der kan holde til lidt af hvert.

Byg din egen fliseform

Når man vil støbe fliser på stedet, er det helt essentielt at have en god fliseform til at støbe i. Vi viser dig, hvordan du bygger en fliseform, der både har hældning, så vandet kan løbe af fliserne og som har integrerede skillelister af teaktræ.

Del fliserne op

Når du vil støbe fliser på stedet kan du ikke støbe en stor betonflise ud i et, og man bliver derfor nødt til at dele fliserne op i mindre stykker på omkring 120 x 120 cm, hvilket vi afhjælper med skillelisterne af teaktræ.
Vi behandler vores støbte fliser med overfladeretarder, så fliseformens sider til sidst kan fjernes, så vi på den måde opnår et meget dekorativt resultat.

Fliser til det rette formål

De fliser vi støber ved hjælp af fliseformen, består af en kerne af beton blandet med cement, grus og sten. Alternativt kan man også bruge færdigblandet flisemiks. Herpå afslutter vi fliserne med et slidlag, der også er lavet af tørbeton, der bare skal blandes med vand.

Fundament og armering

Inden du bygger en fliseform og støber fliser på stedet, er det vigtigt at gøre sig klart hvad fliserne skal bruges til. Hvis du støber fliser til en havegang kræver det mindre af fundamentet og selve fliserne, end hvis de skal bruges til bilkørsel. Vi viser dig i vejledningen en oversigt over, hvilket fundament du skal have, alt efter hvad din fliser skal benyttes til. Derudover viser vi dig også, hvordan du støber armerede fliser, og hvordan du får placeret dit armeringsnet korrekt i de støbte betonfliser.

LÆS OGSÅ: Armeringsnet er ikke kun til armering af beton

Vibrér overfladen

Når man støber fliser, er det en stor hjælp at kunne vibrere overfladen helt jævn. Du behøver ikke at investere i en dyr betonvibrator, i stedet kan du let lave din egen bjælkevibrator, som bliver en stor hjælp gennem dit projekt. I artiklen får du nemlig en byggevejledning til, hvordan du laver din egen bjælkevibrator, der kommer til at passe til de mål, din fliseform har.

Vejledning

01
Skillelister 2 Trin

For at undgå, at fliserne sprækker og slår revner, skal fliserne inddeles i sektioner. De skal adskilles af skillelister, der samtidig skal give en flot overgang imellem fliserne. Skillelisterne laves af 28 x 150 mm brædder (C), hvor en teaktræsliste (B) så fastgøres i en not i brættet. Brædderne vil rådne bort med tiden, og derfor er det vigtigt at fiksere teaklisterne med rustfri skruer “på tværs”, så de bliver siddende i niveau med fliserne.

Kan du ikke finde et bræt med not, må du selv lave en not med en overfræser.

1

Kom snedkerlim i noten på brættet (C), og tryk listen (B) fast. Skal du bruge skillelisten straks, kan du fiksere listen med et par søm.

2

Skru fem rustfri skruer (J) i 3 cm fra skillelistens overkant. De skal stikke lige meget ud på begge sider.

02
Byg støbeformen 5 Trin

Forskallingen er det træskelet, som fliserne skal støbes i. Den skal dels danne formen, som betonen skal hældes ned i, dels kunne modstå det tryk, som den flydende beton afgiver under udstøbningen. Derfor laves forskallingen af brædder (C), der skal være min. 28 mm tykke for at klare trykket.

Kantforskallingen fjernes igen efter en uges tid. Vil du have forskallingen til at slippe lettere, kan du med fordel smøre siderne med formolie.

1

Spænd en snor ud, der markerer flisekanten i den ene side. Bank pløkker af kamstål (F) i jorden. Hold en stump forskallingsbræt (C) til snoren for at sikre den samme afstand hele vejen, og undgå en buet forskalling.

2

Skru en skilleliste (B) for enden af de to forskallingsbrædder. Start med at skrue forskallingsbrædderne på skillelisterne i den ene side og dernæst i den anden side af brædderne.

3

Find en liste, der kan nå diagonalt over flisen. Skru den fast i to modstående hjørner, så formen fikseres i en ret vinkel.

4

Brættet ved snoren hæves med kiler op til snoren. Klip stykker af hulbånd (K), og gør brættet fast til pløkkerne med hulbånd og skruer.

5

Læg vaterpas på tværs, og gør det andet bræt fast til pløkkerne. Husk at lave fald på 1 cm pr. meter til en af siderne ved at sætte en klods under vaterpasset i den ene ende.

03
Støb fliserne 6 Trin

Fliserne består af en kerne af grovbeton (D), afsluttet med et 2 cm tykt slidlag af beton 0-8 mm (H). Sidstnævnte kan købes som tørbeton i 25 kg sække, der bare skal blandes med vand.

Grovbetonen blandes af cement, grus og sten i forholdet 1:3:5. Nemmere er det at købe flisemiks, der er en blanding af grus og sten. Her skal du blande cement og støbemiks i forholdet 1:6.

Hvor der er kørsel med biler hen over fliserne, skal de armeres med armeringsnet (E). Armeringen skal overalt dækkes af min. 3 cm beton. Ellers kan der komme fugt til armeringen. Så ruster den og kan sprænge skaller af beton.

Kørefliser skal armeres

Skal fliserne udsættes for stor belastning som fx fra biler, bør fliserne støbes med armeringsnet (E).

Armeringsnettet skæres til med en vinkelsliber med skæreskive og lægges i formen. Klods nettet op til midt i grovbetonen, og slå fire pløkker af kamstål (F) i ved nettets “krydspunkter”. Nettet fæstnes til pløkkerne med bindetråd eller strips.

1

Læs grovbetonen (D) i formen med et par cm’s overhøjde, og træk bjælkevibratoren over formen, så du får “grovjævnet” overfladen. Stop den jævnligt, og skrab betonen af oversiden.

2

For at sikre god vedhæftning af slidlaget svummes overfaden. Bland lige dele cement og sand. Bland lige dele vand og betonklæber (G), og bland det så sammen til en “vælling”.

3

Mens svummelaget endnu er vådt, læsses betonen til slidlaget (H) i formen. Fyld på til en halv flise ad gangen - med 1 cm’s overhøjde.

4

Før bjælkevibratoren i et jævnt tempo hen over formen. Fyld huller op, og gentag processen, til overfladen er jævn. Straks jævnes overfladen med en amerikaner.

5

Når overfladen er fast, rulles et jævnt lag overfladeretarder på. Laget trænger ned i overfladen, hvor den sinker afhærdningen. Efter et par dage er det muligt at spule stenene i overfladen fri.

Materialer

 • Stabilgrus (A)
 • 9 x 68 mm teaklister (B)
 • 28 x 150 mm brædder (C)
 • Grovbeton (D)
 • Armeringsnet (E), 8 mm kamstål, 15 x 15 cm masker
 • Pløkker af 10 mm kamstål (F)
 • Betonklæber (G) (SikaCim betonklæber fra Sika)
 • Finbeton (H), 0,8 mm
 • Overfladeretarder (Rugasol A fra Sika)
 • Formolie (Separol-6W fra Sika)

Desuden:

 • Snedkerlim (til udendørs brug)
 • 5 x 80 mm skruer
 • 5 x 30 mm skruer
 • 4,5 x 50 mm rustfri skruer (J)
 • Hulbånd (K)

Tidsforbrug

1-2 timer pr. kvadratmeter flise

Pris

For havefliser cirka 400 kroner pr. kvadratmeter. Kørefliser cirka 500 kroner.

Sværhedsgrad

Selv om du ikke har arbejdet med beton før, kan du roligt kaste dig over dette projekt.

Tegning

Fliser til det rette formål

Flisernes tykkelse og opbygningen af underlaget afhænger af, hvad fliserne skal bruges til. Er det en havegang, du vil støbe, skal stabilgruset komprimeres med en pladevibrator (80-100 kg), hvorimod fliser til bilkørsel komprimeres med en stor pladevibrator (min. 200 kg). Her bruges kun 15 cm stabilgrus – skal du bruge mere, skal det komprimeres pr. 15 cm grus. Al muld og løs jord skal graves af, før du går i gang – husk at tage hensyn til flisetykkelse plus stabilgruset, når du graver ud.

På råjord eller bundsikringsgrus lægges 10-15 cm stabilgrus (A), der komprimeres godt. Mellem fliserne findes skillelisten (B), der limes i en not på brættet (C). Listen fikseres med rustfri skruer (J). Grovbetonen (D) udstøbes. Overfladen svummes med betonklæber (G), inden finbetonen (H) støbes ud og rettes af.

Fliser til det rette formål

Multimedia

Video

TIPS: Undgå ætsningsskader

Video

TIPS: Mæt støbeformen med olie

Video

Tips & Tricks

Lav din egen bjælkevibrator

En bjælkevibrator består af en lige bjælke med en elektrisk vibrator midtpå. Med en lige, vandret formkant i begge sider kan man lynhurtigt vibrere og afrette i én arbejdsgang. Du kan selv fremstille en effektiv bjælkevibrator af et bræt, en holder, en boremaskine og en unbrakonøgle. Unbrakonøglen svinger rundt og får hele brættet til at vibrere.

Eksperimenter eventuelt lidt med størrelsen og hastigheden.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Fliser