Byggevejledning
Let
Svær
De fritlagte betonfliser med teaklister er en elegant løsning på en flisegang

De fritlagte betonfliser med teaklister er en elegant løsning på en flisegang

Hvorfor støbe fliser på stedet?

Der kan være mange gode grunde til at støbe fliser på stedet. Ved hjælp af en hjemmelavet fliseform kan du skræddersy bredde og længde efter behov, fx til en flot havegang og for at få større ubrudte flader – og så er der selvfølgelig glæden ved et færdigt hjemmegjort projekt, der har sparet penge og tager sig godt ud. Hvis du oven i købet behandler fliserne med overfladeretarder, kan du fritlægge stenene i overfladen og få et dekorativt resultat, der kan holde til lidt af hvert.

Byg din egen fliseform

Når man vil støbe fliser på stedet, er det helt essentielt at have en god fliseform til at støbe i. Vi viser dig, hvordan du bygger en fliseform, der både har hældning, så vandet kan løbe af fliserne og som har integrerede skillelister af teaktræ.

Del fliserne op

Når du vil støbe fliser på stedet kan du ikke støbe en stor betonflise ud i et, og man bliver derfor nødt til at dele fliserne op i mindre stykker på omkring 120 x 120 cm, hvilket vi afhjælper med skillelisterne af teaktræ. Vi behandler vores støbte fliser med overfladeretarder, så fliseformens sider til sidst kan fjernes, så vi på den måde opnår et meget dekorativt resultat.

Læs også: Stor guide til fliser og sten

Fliser til det rette formål

De fliser vi støber ved hjælp af fliseformen, består af en kerne af beton blandet med cement, grus og sten. Alternativt kan man også bruge færdigblandet flisemiks. Herpå afslutter vi fliserne med et slidlag, der også er lavet af tørbeton, der bare skal blandes med vand.

Fundament og armering

Inden du bygger en fliseform og støber fliser på stedet, er det vigtigt at gøre sig klart hvad fliserne skal bruges til. Hvis du støber fliser til en havegang kræver det mindre af fundamentet og selve fliserne, end hvis de skal bruges til bilkørsel. Vi viser dig i vejledningen en oversigt over, hvilket fundament du skal have, alt efter hvad din fliser skal benyttes til. Derudover viser vi dig også, hvordan du støber armerede fliser, og hvordan du får placeret dit armeringsnet korrekt i de støbte betonfliser.

Vibrér overfladen

Når man støber fliser, er det en stor hjælp at kunne vibrere overfladen helt jævn. Du behøver ikke at investere i en dyr betonvibrator, i stedet kan du let lave din egen bjælkevibrator, som bliver en stor hjælp gennem dit projekt. I artiklen får du nemlig en byggevejledning til, hvordan du laver din egen bjælkevibrator, der kommer til at passe til de mål, din fliseform har.