1. Beslut, hvilken struktur væggen skal havehave
Glasvæv har en slags lærredsstruktur, fordi det er vævet af tynde, lodrette kædetråde og kraftigere tværgående glasfibertråde. Strukturen bliver mere glat og udlignet, når vævet males eller mættes med vævfylder. Glasvæv har ikke kun en dekorativ funktion. Vævet “armerer” væggen og er med til at beskytte mod revner.
Glasfilt er ikke vævet og har derfor en helt glat struktur, som gør det lettere at få helt glatte vægge. Filt armerer også, men ikke lige så meget som væv.
LÆS OGSÅ: Sådan bruger du glasfilt og glasvæv
2. En plan væg er afgørende
Væv og filt kan ikke camouflere skønhedsfejlene på den væg, vævet sættes op på. Derfor er det vigtigt, at væggen er helt plan, og at du har udbedret eventuelle skader.
Hvis væggen tidligere har været tapetseret, skal alle rester af tapet væk, inden du sætter væv eller filt op. Hvis du sætter væv eller filt op på en malet væg, skal du vaske den med grundrens først, så vævklæberen kan få fat.
3. Helt glat væg - brug glasfilt
I dag sælger malermesteren klart mere glasfilt end glasvæv, da helt glatte vægge har været på mode i mere end 10 år. Og rådet lyder da også, at man som gør det selv’er skal vælge glasfilt, hvis du ønsker helt glatte vægge. Prisen er nogenlunde den samme som prisen på glasvæv.
Glasfilt skal stadig mættes med vævfylder inden slutmaling, men strukturen er betydelig glattere, så hvis du ikke er interesseret i mønster, er filt det rette.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Få glatte vægge med glasfilt
4. Glem ikke grunderen
Hvis du skal sætte glasvæv op på en væg, der suger meget, fx gasbeton, gips eller puds, er det meget vigtigt, at væggen forbehandles med en forankringsgrunder.
En væg, der ikke har fået grunder (også kaldet primer), vil alt for hurtigt suge al væsken ud af den vævklæber, du skal bruge til at sætte glasvævet op med.
Grunderen påføres med en rulle eller pensel. Det kan være svært at vurdere, hvornår væggen har fået tilstrækkeligt med grunder. Hvis den virker “tørstig” og straks suger grunderen til sig, er det et tegn på, at den ikke har fået nok, og derfor rulles der mere på. Forankringsgrunder købes i dunke med eksempelvis 3, 5 eller 10 liter.

Gør som over 80.000 andre ...
Tilmeld dig nu og få Gør Det Selvs nyhedsbrev direkte i din indbakke 2 gange om ugen.
5. Tag et par baner ad gangen
Væv eller filt kommer let til at bule udad, hvis du bruger for lidt vævklæber, eller hvis klæberen er for tør, når du sætter banen op. Derfor skal du ikke smøre klæber på til mere end et par baner ad gangen.
6. Stød sammen, eller lap over
Når du opsætter glasvæv, skal banerne stødes sammen mod hinanden uden overlap. Modsat er det med glasfilt, hvor banerne skal overlappe med 4-5 cm. Det overlap skæres senere væk.
7. Brug en meget skarp kniv
Når du skærer banerne af glasvæv til, skal du bruge en kniv. Og her nytter det altså ikke noget, at du bruger en sløv kniv, så du skal file dig igennem vævet. Brug en hobbykniv med et skarpt blad, så du får fine, rene snit.
8. Spar på den dyre maling
Væv og filt suger maling til sig, og derfor skal det mættes med vævfylder, inden væggen males med slutmaling.
Vævfylderen går ind og lægger sig i den hullede struktur i glasvævet, og det vil være meget svært at male på glasvæv uden først at mætte med vævfylder.
Selvom glasfilt er glat, skal det også mættes inden slutmaling, da det ellers vil suge alt for meget af den dyrere maling til sig.
REDAKTIONEN ANBEFALER: Mål rigtigt op og spar penge når du køber maling