Hvad er kalmarbrædder?
Kalmarbrædder er brædder, som er skåret på langs af træets stamme, og hvor barkkanten eller bumkanten er bibeholdt på brædderne. Kalmarbrædder har derfor et råt og naturligt look.
Selvom navnet antyder at have noget med Kalmar i Sverige at gøre, er det usikkert, hvorfor kalmarbrædder netop hedder “kalmar-brædder”.
Kalmarbrædder adskiller sig fra andre former for brædder ved at være skåret på langs af træets stamme og ved at være ubehandlet. Det vil sige, at det ikke er høvlet eller skåret til i bredden, men er “råt”.
Kalmarbrædder bliver nogle gange også blot kaldet planker, men det er en lidt forkert betegnelse. For at det kan kaldes en planke, skal brættet minimum være 5 cm tyk og minimum 7,5 cm bred.
Hvad koster kalmarbrædder?
Det er forskelligt, hvad kalmarbrædder koster, men du kan sagtens finde billige kalmarbrædder i byggemarkederne eller på et savværk.
Brædderne kan fås i forskellige træsorter, som også kan have forskellige prisklasser.
Kalmarbrædder købes som tømmer pr. meter og oftest anvendes douglasgran eller lærk, men brædderne kan også fås i hårdere træsorter som fx rødgran og eg.
Hvad bruges kalmarbrædder til?
På grund af sit rå og naturlige look falder kalmarbrædder godt ind i naturlige omgivelser, og de bliver derfor ofte brugt til fx hegn eller beklædning i hytter og på shelters.
SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg et råt og solidt hegn
Du kan sagtens både beklæde med kalmarbrædder indvendigt og udvendigt i mindre bygninger som fx en hytte.
Sommetider bruges kalmarbrædder også til at bygge plankebord med, selvom rigtige planker vil være bedst til et sådan projekt på grund af træets dimensioner.
Kalmarbrædder kan dog bruges i mange byggeprojekter. Det er kun fantasien, der sætter grænserne.
Her kan du se nogle forskellige projekter, hvor vi har brugt kalmarbrædder.
Kalmarbrædder beklædning - hvordan monterer man kalmarbrædder?
Når du beklæder, har du mulighed for enten at montere kalmarbrædder liggende eller stående dvs. enten lodret eller vandret.
Uanset om du monterer kalmarbrædder stående eller liggende, skal du montere brædderne sådan, at den smalleste side af brættet vender udad. Det betyder, at marvsiden vil vende indad, hvilket kan være i modstrid med, hvad man ellers normalt vil gøre, da bræddernes marvside er hårdest og mest modstandsdygtig over for vejret. Men vender du kalmarbrædderne med marvsiden udad, vil det komme til at se underligt ud, og den flotte barkkant vil ikke være synlig.
Kalmarbrædder kan monteres som 1 på 2 beklædning. Du skal altså montere et lag brædder med mellemrum og derefter et lag brædder mere ovenpå, som kommer til at dække mellemrummene. Det første og inderste lag brædder behøver ikke være kalmarbrædder, og det kan faktisk være en fordel at bruge andre slags brædder med lige kanter, da det er nemmere at dække mellemrummene.
Her kan du læse mere om teknikken bag 1 på 2 beklædning.
Hvis du bruger kalmarbrædder som pynte-beklædning udvendigt og ikke ønsker at beklæde efter 1 på 2-teknikken, skal du sørge for at have en anden form for vejrbestandig bagbeklædning under kalmarbrædderne.
Vedligeholdelse af kalmarbrædder
Kalmarbrædder er et naturprodukt, som med tiden vil bevæge sig og udvide sig, når træet udsættes for skiftende temperaturer og forskelligt vejr. Der kan også komme harpiks fra kalmarbrædderne.
Du kan sagtens give kalmarbrædder træbehandling, hvis du ønsker en længere holdbarhed eller et andet look.
Her kan du se en byggevejledning, hvor vi har beklædt et shelter med kalmarbrædder og behandlet det med træolie - LÆS MERE: Byg selv shelter