Byg en supernem bålplads

Mangler du et hyggeligt samlingssted i haven? Her viser vi, hvordan du bygger en supernem bålplads på bare 3 timer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
400 kroner

Intro

Selvom bålpladsen kun bliver hævet omkring 20-25 cm, så gør det en stor forskel, når du skal lave snobrød eller anden mad over bålet. Bålpladsen er supernem at lave, og vælger du materialer som lærk og robinie, kan det holde i flere år.

LÆS OGSÅ: Byg selv shelter - sådan gør du

Vejledning

01
Sådan bygger du bålpladsen 6 Trin

Bålpladsens sider er lavet af kalmarbrædder i lærk, som kan tåle både regn og fugt fra jorden. De seks sider er skåret til på en kap-/geringssav med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene laves, så siderne får en lang flade på 65 cm, som skal vende ind mod midten af bålstedet, og en kortere side, som skal vende udad. I hvert hjørne holdes bålpladsen på plads af 50 cm lange hegnspæle i robinie, som er spidset i den ende, som stikker ned i jorden. Du kan også bruge trykimprægneret træ.

Sekskantet bålsted: Bålpladsen afsættes med en snor i en pæl 1

Bålpladsen afsættes med en snor i en pæl efter det princip, som er forklaret nederst på siden. Placér en sten eller en pind de steder, hvor hjørnerne skal være.

Sekskantet bålsted: Bor eller grav huller til hegnspælene. 2

Bor eller grav huller til hegnspælene. Du skal grave på indersiden af hjørnerne markeret med sten eller grene. Grav bagefter en ca. 3-5 cm dyb rende mellem hjørnerne, så bålstedet kan komme helt ned til jorden.

Sekskantet bålsted: Tilpas vinkelbeslagene 3

Tilpas vinkelbeslagene, så de er på ca. 120° i stedet for 90°. Det kan gøres med en skruetvinge eller to tænger.

Sekskantet bålsted: Byg bålpladsen op én side ad gangen 4

Byg bålpladsen op én side ad gangen, og saml dem med 4 x 25-mm-skruer og de tilpassede vinkelbeslag. Montér først et beslag i toppen af hver af de seks samlinger. Derefter monteres vinkelbeslag i bunden.

Sekskantet bålsted: De seks hegnspæle bankes i jorden i hvert sit hjørne 5

De seks hegnspæle bankes i jorden i hvert sit hjørne, til de stopper 5-10 cm under bålstedets kant. Pælene skrues fast med 5 x 70-mm-skruer, og hullerne omkring stolperne fyldes op med jord.

Sekskantet bålsted: Bålstedet fyldes helt op med sand, som effektivt beskytter træet mod direkte varme fra bålet. 6

Bålstedet fyldes helt op med sand, som effektivt beskytter træet mod direkte varme fra bålet.

Materialer

  • 6 sider af kalmarbrædder a 3 x 25 x 65 cm
  • 6 hegnspæle i robinie a 5 x 50 cm
  • 12 vinkelbeslag a 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand

Pris:

400 kroner

Tidsforbrug:

3 timer

Tegning

Mærk op

Den største udfordring er at få mærke en perfekt sekskant op på jorden. Men det er faktisk ikke så svært, som det umiddelbart ser ud til. Alt, du behøver, er en pæl og en snor.

På billedet herunder kan du se, hvordan du mærker op til bålpladsen.

Start med at placere pælen der, hvor du vil have midten af din bålplads (A). Snoren skal monteres på pælen, og den skal være halvt så lang som den ønskede diameter på bålpladsen. Her er det 65 cm. Brug snoren til at afsætte en cirkel (den stiplede) hele vejen rundt. Når det er gjort, placerer du pælen i et af de seks punter, hvor du vil have et hjørne (B). Med snoren afsætter du de to punkter (C og D), hvor de to cirkler krydser hinanden. Når det er gjort, flytter du pælen til næste hjørne (C) og afsætter det næste punkt (E). Fortsæt hele vejen rundt, til du har fået afsat alle seks hjørner.

Mærk op

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bålsted