Byggevejledning
Let
Svær
Sekskantet bålsted

Selvom bålpladsen kun bliver hævet omkring 20-25 cm, så gør det en stor forskel, når du skal lave snobrød eller anden mad over bålet. Bålpladsen er supernem at lave, og vælger du materialer som lærk og robinie, kan det holde i flere år.

Det skal du bruge:

  • 6 sider af kalmarbrædder a 3 x 25 x 65 cm
  • 6 hegnspæle i robinie a 5 x 50 cm
  • 12 vinkelbeslag a 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruer, 4 x 25 mm og 5 x 70 mm
  • Sand

Pris: 400 kroner

Tidsforbrug: 3 timer

Sådan bygger du bålpladsen

Bålpladsens sider er lavet af kalmarbrædder i lærk, som kan tåle både regn og fugt fra jorden. De seks sider er skåret til på en kap-/geringssav med en vinkel på 30 grader i begge ender. Snittene laves, så siderne får en lang flade på 65 cm, som skal vende ind mod midten af bålstedet, og en kortere side, som skal vende udad. I hvert hjørne holdes bålpladsen på plads af 50 cm lange hegnspæle i robinie, som er spidset i den ende, som stikker ned i jorden. Du kan også bruge trykimprægneret træ.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Mærk op

Den største udfordring er at få mærke en perfekt sekskant op på jorden. Men det er faktisk ikke så svært, som det umiddelbart ser ud til. Alt, du behøver, er en pæl og en snor.

På billedet herunder kan du se, hvordan du mærker op til bålpladsen.

Sekskantet bålsted: Sådan mærker du op

Start med at placere pælen der, hvor du vil have midten af din bålplads (A). Snoren skal monteres på pælen, og den skal være halvt så lang som den ønskede diameter på bålpladsen. Her er det 65 cm. Brug snoren til at afsætte en cirkel (den stiplede) hele vejen rundt. Når det er gjort, placerer du pælen i et af de seks punter, hvor du vil have et hjørne (B). Med snoren afsætter du de to punkter (C og D), hvor de to cirkler krydser hinanden. Når det er gjort, flytter du pælen til næste hjørne (C) og afsætter det næste punkt (E). Fortsæt hele vejen rundt, til du har fået afsat alle seks hjørner.