Lav et skærebræt med 3D-mønster

Hvis du virkelig skal vise, hvad du kan i snedkerværkstedet, så skal du lave et skærebræt i tre dimensioner! Det er ikke nemt, men resultatet skal nok imponere alle, der slår vejen forbi dit køkken.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
400 kroner
Skærebræt i 3D! Her skal du altså holde tungen lige i munden. Men følger du gør det selv-vejledingen, er det ikke så svært endda.

Her skal du altså holde tungen lige i munden. Men følger du gør det selv-vejledingen, er det ikke så svært endda.

Intro

Det er en disciplin. Noget, der bruges til at imponere på nettet. Og et skærebræt med flotte 3D-mønstre er da også imponerende!

Et 3D-skærebræt oser af snedkerlækkeri og godt håndværk, så går du med en drøm om at prøve kræfter med avanceret træarbejde, er skærebrættet et godt sted at begynde.

Her viser vi dig principperne bag et relativt, simpelt skærebræt. På internettet kan du finde masser af skrevne guider og instruktionsvideoer til meget sværere mønstre og effekter. Vores 3D-skærebræt bliver samlet i et rigtigt snedkerværksted med professionelt grej som bordrundsav, tykkelseshøvl, båndsav og så videre.

Det gør selvfølgelig arbejdet lettere, men det kan også lade sig gøre med mindre avanceret grej som en god rundsav med føringsskinne.

Vejledning

01
Stavene skæres til 2 Trin

Sørg for at save stavene i en tykkelse, der er 2-3 mm bredere end det, der er angivet på tegningen. Vi bruger en bordrundsav og en båndsav til at skære stavene til. En rundsav kan også bruges.

Følg tegningen nøje, og pas på ikke at blande stavene sammen. For at få det rigtige mønster og 3D-look skal stavene lægges i den helt rigtige rækkefølge i to rækker, hvor der er byttet om på ahorn og valnød, jævnfør tegningen.

1

Træet skæres til stave. Det er klart lettest at gøre med en bordrundsav, men du kan også gøre det med en rundsav med en føringsskinne.

2

Stavene slibes til den rette tykkelse. Vi bruger en afretter til det - en professionel maskine, som er at finde i ethvert snedkerværksted. Der findes udmærkede afrettere til omkring 1.000 kroner.

02
Pladerne samles af stavene 2 Trin

Nu er alt træ skåret til, og vi står med 42 træstave - 21 i ahorn og 21 i valnød i forskellige tykkelser. De skal nu limes sammen til to plader i et bestemt skifte, som du kan se på tegningerne på foregående side.

Pladerne limes sammen med almindelig trælim og sættes under hårdt pres i et døgns tid. Brug rigeligt med skruetvinger!

1

Læg stavene sammen. De lægges op til de to plader, hvis mønstre er omvendt af hinanden, så den ene plade slutter med valnød i begge sider, den anden med ahorn i begge sider.

2

Smør lim på alle flader. Vi ruller limen på med en malerrulle. Sæt træet i spænd med skruetvinger. Der skal være maksimalt 20 cm mellem tvingerne.

03
Der skæres og limes stave igen 4 Trin

Limen i de to plader er hærdet, og nu skal de skæres til 21 stave i forskellige tykkelser. Vores endelige skærebræt skal have valnød i midten, og derfor skal vi bruge 11 stave af plade 2 og 10 af plade 1. Stavene flettes så sammen til det, der bliver det endelige mønster. Du skal lægge stavene i den rette ræk-kefølge, ellers ryger 3D-mønsteret.

1

Skær de tykke stave. Af hver plade skal der skæres 5 tykkere stave, fra 15 til 33 mm. Det gøres med rundsaven. De tyndere, fra 3 til 12 mm, skæres på en båndsav.

2

Skær de tynde stave. De tyndere, 11 stk. fra 3 til 12 mm, skæres med en båndsav.

3

Alle stave er skåret til. Her ligger de 21 stave, fra tynde til tykke. Vi er næsten klar til at lime dem sammen til det endelige mønster. Skriv tykkelsen på træet med en blyant, så du ikke er i tvivl.

4

Den endelige rækkefølge. Rådfør dig med tegningen, og læg stavene op i den rette orden. Valnød, ahorn, valnød, ahorn og så videre. Lim træet på samme måde som før.

04
Skærebrættet skæres til 4 Trin

Vi har sørget for at lave skærebrættet lidt større end det tiltænkte mål, så vi kan skære kanterne til som det sidste.

Bagefter skal brættet slibes helt glat med korn 120, og hjørnerne skal også rundes. Det kan enten gøres med slibepapir eller med en overfræser. Til slut skal skærebrættet have et bad i linolie.

1

Det endelige mål opstreges. Vi mærker op ved 33 mm, det endelige mål på de yderste stave, jævnfør tegningen.

2

Overskydende træ skæres væk. Vi bruger igen vores bordrundsav og rensaver alle fire sider af skærebrættet, så de fremstår helt rene.

3

Træet slibes. Vi bruger en excentersliber. Slib først med grovere slibepapir, eksempelvis korn 80, og slut af med korn 120 eller finere.

4

Skærebrættet olieres. Vores 3D-skærebræt har den endelige form, det er fint og glat, og nu skal det behandles med linolie og have lov at tørre i 24 timer.

05
3 lækre detaljer 3 Trin

Foruden et opsigtsvækkende design er der også flere smarte detaljer på vores skærebræt. Det er selvfølgelig op til dig, om du vil tilføje disse detaljer på dit skærebræt.

1

Håndtag fræses i to sider. For at gøre skærebrættet mere håndterbart fræser vi et håndtag i to af skærebrættets sider.

2

Træet vokses. Vi bruger en 1:1-blanding af olie og bivoks. Skærebrættet får to lag med en let mellemslibning.

3

Skærebrættet skridsikres. Fire silikonefødder gøres fast under skærebrættet, et i hvert hjørne. Der bruges rustfri skruer.

Tidsforbrug

En weekend inkl. tørretid.

Pris

Det afhænger af træet. Valnød og ahorn, som vi bruger her, er relativt dyre træsorter.

Sværhedsgrad

Her skal du altså holde tungen lige i munden.

Tegning

Hold dig til tegningen

Her har vi valgt et ret simpelt, optisk bedragerisk skakternsmønster bestående af to træsorter, ahorn og valnød. Træet skæres op i stave i forskellige tykkelser og limes så sammen til to plader, der igen skæres op i stave og limes sammen til det færdige skærebræt.

Følg tegningen nøje, og pas på ikke at blande stavene til pladerne sammen. Målene, i mm, beskriver, hvor tykke de enkelte stave er. De skæres til i større mål, 2-3 mm mere, da de slibes og høvles undervejs, så de til sidst har de mål, der fremgår af tegningen.

Hold dig til tegningen

Plade 1

Består af kombinationen ahorn, valnød, ahorn og så videre. Stavene limes sammen. Her angives de endelige mål på stavene.

Plade 1

Plade 2

Konstrueres på præcis samme måde, men bare omvendt. Altså valnød, ahorn, valnød og så videre.

Plade 2

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...