Rundsav: Kvikguide til rundsaven

Kvikguide til rundsaven

Her kommer vi hele vejen rundt om rundsaven. Vi viser dig, hvad du skal kigge efter, når du køber rundsav, gennemgår forskellige typer rundsave og viser dig, hvordan du bruger din rundsav. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Det skal du kigge efter, når du køber rundsav
Rundsav i 3 prisniveauer
Sådan bruger du rundsaven

Det skal du kigge efter, når du køber rundsav

Rundsaven er suveræn til lange, lige snit – både helt og halvt igennem et bræt eller en plade. Den findes i mange forskellige størrelser, men med en klingestørrelse på minimum 160 mm kan du klare det meste. Herunder kan du se, hvad du skal kigge efter, når du køber rundsav.

Rundsav: Det skal du kigge efter, når du køber rundsav

1. KONTAKTSPÆRRE. Tjek, at saven har to knapper, der skal trykkes ind samtidig, for maskinen kan starte. Det giver god sikkerhed.

2. GREB. Skal være godt at holde på, have skridsikker belægning og kunne betjenes lige godt med begge hænder.

3. BATTERI. Er maskinen med batteri, så tjek, at det er let at aflæse ladetilstanden.

4. STØVSUGERSTUDS. Mulighed for tilslutning til støvsuger er en fordel. Tjek, at studsen ikke sidder, så den er i vejen, når du arbejder.

5. SPINDELLÅS. Klingeskift skal foregå nemt med spindellås og kun én nøgle.

6. DYBDESKALA. Skalaens tal skal være tydelige, så indstilling er let

7. SIKKERHEDSSKÆRM. Skal glide ubesværet væk og svippe lynhurtigt på plads, nar saven løftes.

8. SÅL. Skal være solid, helt plan og forsynet med en god opkant.

9. LYS. Vælg LED-lys eller en lasersigtelinje, der lyser op, hvor du skal save.

10. VINKELINDSTILLING. Skalaen skal være tydelig, og det skal være nemt at indstille vinklen.

VI TESTER: Se vores nyeste test af rundsave her

Sådan bruger du rundsaven

Håndrundsaven gør arbejdet superpræcist, hvad enten du skal afkorte et emne eller flække et stykke tømmer på langs. Den har masser af kræfter, og så er den nem at transportere og dermed oplagt til opgaver væk fra huset. Herunder kan du læse om, hvordan du arbejder med rundsaven.

Rundsav: Sådan bruger du rundsaven

LIGE SNIT: Med en skinne eller et langt lige bræt opnår du helt præcise lige snit med rundsaven.

Rundsavens spidskompetence

En rundsav er udmærket til grov tilskæring af plader og stolper. Men en rundsav er alle andre save overlegen, når det gælder om at dele en plade med et rent og lige snit.

Efterhånden er mange modeller blevet udstyret med en laserlinje, der gør det muligt at føre rundsaven ret præcist. Men det allermest præcise snit får du dog, hvis du fører rundsaven langs en skinne eller et helt lige bræt. Eller hvis du bruger et parallelanslag, som du monterer på rundsaven og trækker langs pladens kant.

LÆS OGSÅ: Bordrundsav

Smart teknik med rundsav når du skal save i melamin

Skal du skære i en plade beklædt med melamin, frarådes at skære pladen over med ét snit. Hvis du gør det, kommer savens tænder vinkelret op under melaminet, og der er stor risiko for, at rundsaven slår små skaller af kanten. Indstil i stedet rundsaven, så den kun lige akkurat når igennem det tynde lag kunststof. Og skær først derefter pladen helt igennem – uden grimme hak på overfladen.

TIPS: Undgå flosser med rundsav

Flossede kanter er en udfordring ved stort set alt savearbejde. Men tømreren har et smart trick:

Indstil dybden på rundsavens klinge, så den lige netop bryder overfladen. Start rundsaven, og træk den baglæns, så klingen markerer snittet. Herefter er du klar til at skære helt igennem pladen – helt uden at få flossede kanter.

LÆS MERE: Hvilken rundsavsklinge skal du vælge?