Rundsav

LIGE SNIT: Med en skinne eller et langt lige bræt opnår du helt præcise lige snit med rundsaven.

Spidskompetence

En rundsav er udmærket til grov tilskæring af plader og stolper. Men den er alle andre save overlegen, når det gælder om at dele en plade med et rent og lige snit. Efterhånden er mange modeller blevet udstyret med en laserlinje, der gør det muligt at føre saven ret præcist. Men det allermest præcise snit får du dog, hvis du fører saven langs en skinne eller et helt lige bræt. Eller hvis du bruger et parallelanslag, som du monterer på saven og trækker langs pladens kant.

LÆS OGSÅ: Bordrundsav

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af rundsave

Smart teknik når du skal save i melamin

Skal du skære i en plade beklædt med melamin, frarådes at skære pladen over med ét snit. Hvis du gør det, kommer savens tænder vinkelret op under melaminet, og der er stor risiko for, at saven slår små skaller af kanten. Indstil i stedet saven, så den kun lige akkurat når igennem det tynde lag kunststof. Og skær først derefter pladen helt igennem – uden grimme hak på overfladen.

TIPS: Undgå flosser

Flossede kanter er en udfordring ved stort set alt savearbejde. Men tømreren har et smart trick:

Indstil dybden på rundsavens klinge, så den lige netop bryder overfladen. Start saven, og træk den baglæns, så klingen markerer snittet. Herefter er du klar til at skære helt igennem pladen – helt uden at få flossede kanter