Frisk terrassen op med et nyt udseende

Når du overfladebehandler din træterrasse, forlænger du ikke bare træets levetid, men giver den også et bestemt look – alt efter hvilket produkt du vælger. Her viser vi dig tre forskellige typer.

Denne terrasse er behandler med klar olie. En klar olie giver træet en naturlig glød, hvor træets struktur og årer stadig ses helt tydeligt.

Denne terrasse er behandlet med klar olie. En klar olie giver træet en naturlig glød, hvor træets struktur og årer stadig ses helt tydeligt.

En lækker, velplejet træterrasse i en flot farve er behagelig at gå på og smuk at se på, og ofte er en velplejet overflade også det samme som en stærk overflade. En træterrasse er nemlig ekstra udsat, fordi det er en vandret flade.

Så når træterrassen efterbehandles, får du den ikke bare til at se bedre ud – du forlænger også dens levetid.

Farvepigment beskytter træet bedre

Der findes rigtig mange produkter, der ikke bare beskytter træet, men også kan give det et helt særligt look – alt efter hvad du kan li’, og hvad der passer til dit hus og din have.

De mest oplagte produkter til træterrasser er transparente olier, som træets struktur kan ses igennem. De kan være vand- eller oliebaserede og beskytter typisk træet i dybden mod råd og svamp. De kan være med eller uden farvepigmenter og med eller uden uv-filter, der beskytter mod solens skadelige stråler.

Generelt gælder, at jo mere farvepigment der er i et produkt, jo bedre vil det beskytte træet.

Hav styr på underlaget

Hvis du skal give en helt ny terrasse en overfladebehandling for første gang, kan du vælge frit. Men er det en “gammel” træterrasse, der skal genbehandles, skal du sikre dig, at det nye produkt kan bruges oven på det gamle.

Generelt gælder, at du godt kan bruge et vandbaseret produkt oven på et oliebaseret. Men et oliebaseret produkt kan ikke bruges oven på et vandbaseret.

Hvis du vil skifte til en helt ny type efterbehandling, som fx Sioo, kan det godt lade sig gøre, hvis du sliber ned til “nyt” træ.

En forudsætning for at få succes med din overfladebehandling er, at terrassen er gjort ordentligt rent, og at træet er helt tørt (dvs. har en fugtighed på maks. 18 pct.).

Hvilken efterbehandling skal du vælge?

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi 3 forskellige overfladebehandlinger til træterrassen, så du kan vælge den type, der passer bedst til dit hus.

1. Klar olie

En klar olie giver træet en naturlig glød, hvor træets struktur og årer stadig ses helt tydeligt.

BESKRIVELSE:
Hvis du ønsker et så naturligt look som muligt til din træterrasse, kan du vælge en klar olie uden farvepigmenter. Olie trænger ind i træet, så det “mættes”. Det giver træets farve glød, men gør også overfladen mere vandafvisende, så træets holdbarhed forlænges.

Olien, vi har valgt her, er vandbaseret, men der findes også oliebaserede produkter. Vandbaseret er dog bedst for miljøet og derfor det, vi har valgt. Du skal være opmærksom på, at olie uden farvepigmenter ikke er nær så holdbar som olie med farfarvepigmenter. Grunden til, at man vælger en olie uden, er typisk et ønske om, at terrassen skal se så naturlig ud som muligt.

Hvis du ønsker en længere holdbarhed, kan du prøve at finde en olie med pigmenter, der minder så meget som muligt om den træsort, din terrasse har.

HOLDBARHED:
1 -2 år.

VELEGNET TIL:
Træterrasse, havemøbler, stakit og andet udendørs træværk i lyse træsorter og trykimprægneret træ. Har du en terrasse i lærketræ, er det en god idé at vælge et produkt udviklet specielt til lærk.

SÅDAN GØR DU:
Olien smøres på en ren og tør terrasse med pensel, evt. rulle, i samme retning som træets årer. Med en pensel har du bedst mulighed for at arbejde olien godt ned i træet og lidt ned mellem rillerne på overfladen. For at få et pænt resultat skal du arbejde vådt i vådt - så bliver den færdige flade mest ensartet. Gentag behandlingen, til træet er helt mættet, men der må ikke ligge søer. Hvis der er områder med overskydende olie, fjernes olien med en tør bomuldsklud.

Hvor hurtigt olien tørrer, er svært at sige præcist, da det afhænger af vejret. Jo højere temperaturen er, og jo lavere fugtighed, des hurtigere tørrer olien. Det er en god idé at oliere i en stabil tør og varm periode, men undgå at arbejde i direkte sol. Så risikerer du, at olien tørrer for hurtigt og danner en slags laklag, der kan risikere at falde af.

PRIS: Ca. 450 kr. for 3 liter.

2. Olie med farvepigment

En olie med farvepigmenter giver terrassen en kulør, der er med til at beskytte træet, men træets struktur kan stadig ses.

BESKRIVELSE:
Olie med farvepigmenter findes i mange forskellige nuancer, lige fra brunlige “træfarver” over grønlige a la trykimprægneret træ til grålige og helt mørke. Jo flere farvepigmenter der er i olien, jo bedre beskytter den træet, og jo sjældnere skal du genbehandle din terrasse.

Hvis du godt kan lide den farve, din træterrasse har fra naturens hånd, kan du altså med fordel gå efter en farvepigmenteret olie, der minder så meget som muligt om den farve, træet allerede har. Men farvepigmenteret olie kan også bruges til at give din terrasse et helt nyt look - fx kan du give din (billige) trykimprægnerede terrasse en brunlig nuance, der minder om (dyrere) ædeltræ. Det kan også være, det passer rigtig godt til dit hus at give din træterrasse en mørk farve. Da olien er transparent, behøver du ikke at frygte, at den mørke farve bliver varm at træde på med bare tæer.

HOLDBARHED:
Ca. 4-6 år.

VELEGNET TIL:
Udendørs træterrasse og gangarealer af trykimprægneret eller hårdt træ. Har du en terrasse i lærketræ, er det en god idé at vælge et produkt udviklet specielt til lærk.

SÅDAN GØR DU:
Er det en helt ny terrasse af trykimprægneret træ, er det ikke nødvendigt at grunde først. Grunding er kun nødvendigt, hvis der er slidt og slebet igennem til nyt, ubehandlet træ. Her kan du som regel nøjes med at pletgrunde. Den efterfølgende olie skal derefter påføres i to omgange med pensel, evt. rulle, helst med 24 timers mellemrum, da det giver det pæneste og stærkeste resultat. Du skal altså finde et par sammenhængende dage med tørvejr til at oliere i. Dog aldrig i direkte sol, da olien så tørrer for hurtigt, så resultatet ikke bliver lige så flot, ensartet og stærkt.

Hvis der ligger overskydende olie efter 15-30 min., skal den fjernes med en fnugfri klud, da du ellers risikerer, at olien danner flager, som skaller af. Husk at røre grundigt i olie med farvepigmenter, inden du går i gang, så pigmenterne bliver jævnt fordelt på fladen.

PRIS: Ca. 600 kr. for 5 liter.

3. Sioo

Sioo giver en flot mat, lysegrå farve, der minder om ubehandlet teaktræ, som har stået udenfor i al slags vejr.

BESKRIVELSE:
Sioo er en anderledes træbeskyttelse baseret på mineralet kisel, der har den kemiske betegnelse SiO2 - deraf navnet. Kisel findes i jordbunden som hvide klumper, der kan forveksles med kalk. Det er netop den hvide farve, der gør, at Sioo-behandlet træ bliver meget lyst. Den kiselholdige væske hærder samtidig træets overflade og danner krystaller, som er med til at beskytte træet. Kiselkrystallerne forhindrer også al algebegroninger, at skidt sætter sig fast, og at træet optager fugt.

HOLDBARHED:
Helt op til 12 år, hvis du giver slutbehandling nummer to inden for 6-12 mdr., efter at terrassen fik den første slutbehandling.

VELEGNET TIL:
Udendørs træterrasser og gangarealer, men Sioo kan også bruges på hegn, facadebeklædning, udhængsbrædder, havemøbler osv. og ikke bare udendørs, men også som imprægnering indendørs.

Sioo kan bruges på både trykimprægneret træ, lærk og hårde træsorter og er især oplagt til dig, der ønsker en lang holdbarhed og så lidt vedligeholdelse som muligt.

SÅDAN GØR DU:
Behandlingen er todelt: Først skal træet grundes i to omgange med en nærmest farveløs væske. Træet skal mættes, og første lag skal være tørt, før andet lag gives. Grunderen påføres med enten pensel eller rulle.

Når grunderen er tør, skal træet have selve Sioo-behandlingen, der er en mælkehvid væske. Også her skal træet være godt mættet, men uden at der ligger søer. Det er vigtigt, at overskydende væske fjernes med en fnugfri klud, da overfladen ellers kan danne flager, der skaller af.

Træet bliver ikke lyst med det samme. Det sker gradvist i løbet af 1-2 mdr. Hvis du giver træet Sioo en gang mere inden for 6-12 mdr. efter første behandling, får du det mest optimale resultat med meget lang holdbarhed.

    Andre læser lige nu ...