TEST: Regn
En terrasse bliver udsat for masser af regn. Vi tester her, hvor godt olien umiddelbart klarer at holde vandet ude, så det lægger sig på overfladen.
Vi behandler alle teststykker med olie. Teststykkerne med nr. 1 behandles med den dyre, nr. 2 med den mellemste, og nr. 3 med den billige olie. Teststykkerne dækkes omhyggeligt hele vejen rundt.
Olien får lov at trænge ind, og efter ca. 20 minutter tørrer vi den overskydende olie af, som producenterne anbefaler det.
Efter et døgn tager vi teststykkerne og sprayer vand på overfladen. Vi lader dem stå til dagen efter. Vandet perler stadig fint af på overfladen af alle tre stykker. Det ser altså ud til, at den umiddelbare vandtæthed er lige god for alle tre olier.
KONKLUSION
Alle tre olier beskytter umiddelbart træet imod vandets (regnens) indtrængen.
TEST: Indtrængningsevne
Hvor godt trænger olien ind i træet? Det er svært at se, når vi olierer overfladen, så her overdriver vi og placerer endetræet i et oliebad.
Vi skærer først stykkerne over for at undersøge, hvor langt olien er trængt ind i træet. Det kan vi dog ikke umiddelbart se.
Så sætter vi enderne ned i et oliebad og lader dem suge i et døgn. Den dyre olie trænger længst ind i træet. Men det er et usikkert resultat.
TEST: Varme, kulde og slitage
Måske er den dyre olie mere holdbar i længden? Vi har ikke tid til at vente et år, så vi simulerer tidens tand og slitage ved at skrabe, varme, fryse og vande brædderne. Forinden vejer vi træet, så vi kan måle, hvor meget vand det suger til sig, når årstiderne har hærget.
Mellem varme og kulde får de et enkelt skrab med en skarp ziehklinge på oversiden for at simulere slitage.