Masonitplade – masser af muligheder

Det er nok den tyndeste træplade, du kan bygge med, men masonit har alligevel sin berettigelse flere steder, særligt hvis du bygger møbler eller har brug for at lave en skabelon.

Masonitpladen fås i også i en perforeret udgave som denne

Masonitpladerne er få millimeter tykke og ret skrøbelige, så de skal ikke forveksles med mdf-plader, selvom de også består af sammenpressede træfibre.

Masonitplade til møbler

Du har helt sikkert arbejdet med masonitplader, hvis du nogensinde har samlet en reol fra fx Ikea. Det er helt typisk masonit, der bruges til bagbeklædning. Og skal du selv bygge en reol eller et skab, er det oplagt at bruge de billige masonitplader til netop det formål.

Du kan også få perforeret masonit, hvis du fx skal bygge et skab til elektronik, der skal kunne komme af med varmen gennem bagvæggen, eller hvis du vil lave luftige låger med huller i.

Her er der brugt perforeret masonit til luftige skabslåger

Her er der brugt perforeret masonit til luftige skabslåger

Brug masonitplader til skabeloner

I mange tilfælde kan det være en god idé at lave en skabelon, inden du fx skærer noget ud i et stykke dyrt træ. Her er en masonitplade oplagt. Det er billigt, det er nemt at skære til, og det bevarer sin form og stabilitet (modsat papir eller pap).

Her skal du IKKE bruge masonitplader ...

Masonitplader har mange fine egenskaber, men det er hverken særlig stærkt eller vejrbestandigt. Faktisk kan det overhovedet ikke tåle fugt, så hold det væk fra vådrum, og brug det kun indendørs. Hvis du har brug for meget tynde plader, der kan tåle fugt, så brug krydsfinér. Og har du brug for tynde, men stabile træplader, så køb mdf-plader.

Blød masonitplade – fugt- og brandfare

Betegnelsen “blød masonitplade” dækker over en helt anden type plade, som fra ca. 1950 - 1972 blev brugt som isolering i mange huse. Stoppet i 1972 skyldes et forbud, fordi man opdagede, at de bløde plader sugede fugt. Og så var de oven i købet brandfarlige. I dag kan blød masonit købes, hvis du fx vil bygge en opslagstavle. Men hold dem væk fra dit øvrige byggearbejde.

Derfor hedder det slet ikke masonit

Betegnelsen “Masonit” er en fordanskning af “Masonite”, der er det oprindelige amerikanske navn for materialet, der blev opfundet af William H. Mason i 1924. Derfor kan du støde på stavemåden masonite, altså med et e i slutningen. Men der er tale om samme produkt.

Læs også om:


MDF-plader


Krydsfiner


Spånplader

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træplader