Byggevejledning
Let
Svær
Flyt varmen og udnyt den varme luft i dine kolde rum.

Flyt varmen og udnyt den varme luft i dine kolde rum.

Er der stegende hedt i stuen, men iskoldt i børneværelserne, så har du brug for et varmeflytningsanlæg, der kan cirkulere luften. Og der er alt at vinde: De kolde værelser bliver varmet op, du sparer penge på varmeregningen, og indeklimaet bliver bedre.

Hold pilen over de grønne pile på billedet herunder og læs, hvordan et varmeflytningsanlæg fungerer.

Hele huset får glæde af varmen fra brændeovnen, når du installerer et varmeflytningsanlæg: et simpelt rørsystem, som trækker den varme luft op over loftet og hen til værelserne længere væk i huset. Den varme luft skubber den kolde retur mod stuen og brændeovnen, og på den måde får du cirkuleret luften rundt i huset, mens den bliver varmet gradvist op.

Varmeflytningsanlæg kan købes i samlepakker, hvor du får alt med, som skal bruges til det antal værelser, du vil flytte varme til. En samlepakke til et enkelt værelse koster lige under 3.000 kroner, mens en pakke til fire værelser koster ca. 6.000 kroner. Du må selv installere rørføringen, men selve tilslutningen af el til loftsventilatoren skal du lade en autoriseret elektriker om at udføre.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Luften skal kunne bevæge sig

Før varmeflytningsanlægget overhovedet kan fungere, kræver det, at luften i hjemmet kan cirkulere frit rundt mellem værelserne og stuen. Er de kolde rum hermetisk lukkede, nytter det fx ikke noget at prøve at blæse varm luft derind. Overtrykket vil nemlig gøre, at der ikke er plads til den varme luft, som bare vil sidde fast i rørsystemet.

Kan luften ikke cirkulere, risikerer du også, at varmeflytningsanlægget suger røgen baglæns ud af din brændeovn, og så bliver det direkte livsfarligt.

Hent gør det selv-vejledningen og se, hvordan du installerer et varmeflytningsanlæg

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du installerer et varmeflytningsanlæg. Du kan læse mere om, hvad systemet består af, og hvordan det virker, og så viser vi, hvordan du:

  • skærer hul i loftet
  • skærer rørene til
  • samler rørene
  • montér vægbæringer
  • montér ventilatoren
  • isolér rørsystemet