Intro
Vejledning
Det kan nok virke angstprovokerende at skulle skære hul gennem loftets mange lag, men det er ikke så besværligt og farligt, som det lyder. Du skal blot vide, hvordan du griber opgaven an.
Vil du være sikker på ikke at komme til at bore ind i spær, kabler og andre vitale dele, så skal hullerne bores oppe fra loftet. Her kan du nemlig nemt se, om der overhovedet er plads nok.
Tag et kig under isoleringen oppe på loftet. Er der plads nok til, at røret kan være der, eller er du for tæt på et spær?
Når du skal montere et varmeflytningsanlæg, uanset om det er købt som samlepakke eller skræddersyet, kommer du til at save alle de lange og lige rør til. Det er nemmest at save med en vinkelsliber og den smalleste skive, du kan finde.
Fold et A4-ark om røret (B), og tegn markeringen. Er det et meget tykt rør, kan du tape to A4-ark sammen.
Ventilationsniplerne bruges, når du skal samle de lange og lige rør. Alle samlinger (+ bøjninger) er i besiddelse af en flad gummipakning, som hjælper med til at gøre systemet helt tæt. Hvis du lige giver pakningerne et pift med silikoneolie, glider det hele bare meget nemmere.
Sprøjt lidt olie på de sorte pakninger, som sidder inde i ventilationsniplerne (L), inden du samler rørene.
For at holde styr på rørene oppe på loftet skal de monteres i nogle holdere, også kaldet vægbæringer. Disse skrues fast på spærene, rørene lægges ned i dem, og til sidst fikseres rørene til holderne med et par selvskærende skruer.
Skru holderne (J) fast til spærene med spunskruer. Pas på, at du ikke skærer dig på de skarpe kanter.
Læg rørene (B) ned i holderne (J). Vægbæringerne fås i tre størrelser, så de passer med de tre forskellige tykkelser rør.
Hjertet i systemet, ventilatoren, monteres mellem to af de store og lige rør. Og her skal du være opmærksom på, at ventilatoren IKKE må røre nogen af rørene - sker det, vil støjen nemlig kunne forplante sig ud i og blive forstærket gennem systemet. Derfor hænges ventilatoren fast mellem rørene med to gummiophæng.
Det, vi for alt i verden vil undgå, er, at varmen afgives til loftsrummet og bare fiser ud i det rene ingenting. Derfor skal systemet isoleres. BilligVentilation.dk anbefaler, at man så vidt muligt graver rørene ned i den eksisterende isolering og lukker toppen af med batts, men du kan også bruge alumåtter til at vikle rundt om rørene.
Materialer
Tidsforbrug
En weekend.
Pris
8.000 kr. for skræddersyet system til tre værelser.
Sværhedsgrad
Der er mange dele at holde styr på, og det kan være en udfordring at kravle rundt på loftet, men selve systemet er let at samle.
Et varmeflytningsanlæg består af:
Et komplet varmeflytningsanlæg består af mange enkeltdele. Der er rør i forskellige dimensioner, samlemuffer, bøjninger, lyddæmpere, ventilator og så videre. Men selvom systemet godt kan virke uoverskueligt, når det bliver leveret, er det faktisk ikke meget mere besværligt at samle end legoklodser.
A: T-STYKKER
B: VENTILATIONSRØR
C: REDUKTIONER
D: ELASTIKOPHÆNG
E: KANALVENTILATOR
F: FILTERBOKS
G: LYDDÆMPER
H: BØJNINGER
I: INDBLÆSNING/UDSUGNINGER
DESUDEN:
J: VÆGBÆRINGER
K: VENTILATIONSKONTROL
L: VENTILATIONSNIPLER
M: SELVSKÆRENDE SKRUER
Tegning

Video
Tips & Tricks
Sådan installeres systemet
For at opnå det bedste resultat med dit nye varmeflytningsanlæg gælder det om at være godt forberedt. Selv et skræddersyet anlæg som det, vi fik leveret fra firmaet BilligVentilation.dk, kræver nemlig, at du selv måler de lange rør op og skærer dem til på mål - mål, som du selv skal tage. Et godt tip er at starte med at montere udsugningen over brændeovnen og så tilpasse rørene, efterhånden som monteringen skrider frem, altså IKKE skære dem alle sammen til på forhånd, men hen ad vejen.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


