2 gode metoder til udvendig isolering

Facadeisolering er 30 procent mere effektiv end andre former for efterisolering som fx hulmur og indvendig isolering. Det skyldes, at du undgår kuldebroer, træk og energiforbrug til opvarmning af tunge ydervægge. Det er lidt dyrere at isolere udefra, men investeringen tjener sig hjem igen.

Effekten af at isolere facaden udvendigt er som at trække en varm jakke med vindstop ned over dit hus. Som en tevarmer af mineraluld dækker isoleringen hele huset og forhindrer selv de kuldebroer og muligheder for træk, som en indvendig efterisolering efterlader.

Huset pakkes helt ind i isoleringsmateriale, typisk mineraluld eller polystyren, og får en ny klimaskærm, som enten er af puds, fibercement, stål eller noget helt fjerde.

Afhængigt af tykkelsen på det nye isoleringslag skal vinduer og døre flyttes ud, og der skal etableres nye bundplader og repareres murhuller. Desuden skal der tages højde for tagudhæng, og i nogle tilfælde bør man også isolere soklen, så der ikke stiger fugt op under den nye facade. Det sidste kan klares i samarbejde med en fagmand, men du kan også selv udføre arbejdet.

Det er et stort projekt at isolere et hus udefra, men det er utrolig effektivt, og selvom det er en langsigtet investering, så bliver der hurtigt udsigt til store besparelser på varmeregningen og grønne point, der kan oversættes til et forbedret energimærke og dermed en øget salgsværdi på ejendommen.

To metoder

Der er i grove træk to måder at lave udvendig efterisolering på. I begge tilfælde bruges der enten mineraluld, polystyren eller alternative isoleringsmaterialer til at holde på varmen, men der er forskel på, hvordan materialerne dækkes ind, hvordan facaden kommer til at se ud, og hvor hårdt et klima de passer til.

Uanset valget af metode skal der i planlægningen tages højde for, om vinduer og døre skal flyttes længere ud i facaden i forbindelse med arbejdet.

Direkte på muren

I de fleste tilfælde monteres isoleringsmaterialet direkte på ydermuren og afsluttes med et integreret pudslag.

I forskallingsrammer

Der findes dog også mange eksempler på løsninger, hvor isoleringen er monteret i forskallingsrammer, der er spændt på muren og bærer en frithængende facadebeklædning af fx træ eller fibercement.

Metode 1: Direkte på muren

Den nemmeste måde er at bruge isoleringsbatts, fx fra Skalflex. De er stærke nok til, at de kan spændes direkte på husmuren uden et træskelet til at støtte dem. Der monteres dog en bæreliste ved toppen af soklen. Listen støtter isoleringsmaterialets bundlag, indtil det er spændt fast.

Isoleringspladerne sættes fast på muren med montagelim og specielle sømdyvler, der bankes i forborede huller.

Når første pudslag er smurt på, armeres hele facaden med glasvæv, og alle udadvendte hjørner forstærkes med spartelprofiler.

Til sidst pudses facaden én gang til og tjekkes efter for mindre sprækker efter tørring.

1

Isoleringspladerne skal klæbes fast til husmuren med lim, der påføres med en tandspartel.

2

Når pladerne er sat på plads, fæstnes de med sømdyvler, som både holder samlingerne inde og støtter pladerne på midten.

3

Den gamle sålbænk i sten er blevet fjernet og erstattet med en sålbænk i mineraluld. Sålbænken er armeret allerede før det første pudslag, og forkanten er yderligere forstærket med en spartelprofil.

4

Facaden afsluttes med to lag puds. Mellem første og andet lag armeres facaden med væv, som lægges ind i pudslaget, mens det er vådt.

Metode 2: I forskallingsrammer

Hvis du ønsker en facade, som er lavet af noget andet end puds, eksempelvis fibercement eller brædder, er det nødvendigt at montere isoleringen i forskallingsrammer, der skrues på facaden, så de senere kan bære facadebeklædningen.

Der monteres altså først forskallingsrammer, som passer til isoleringsmaterialets dimensioner.

Når isoleringen er lagt på plads, installeres der en dug af vindpap på forskallingen. Derefter monteres der afstandslister på forskallingen, som facadepladerne monteres på.

Afstandslisterne sikrer den nødvendige ventilation bag facaden.

1

Der er blevet monteret forskallingsrammer på facaden. Rammerne er lavet af reglar, er 10 cm dybe og passer i bredden, så isoleringspladerne sidder perfekt fast imellem reglarne.

2

Hvis man vælger at lade vinduerne blive siddende, er det vigtigt at huske, at der skal lukkes af omkring det nye isoleringslag. Samtidig bør man overveje tabet af lys, når vinduet sidder længere inde i murhullet.

3

Vindpap monteres uden på isoleringslaget. Vindpappen hæftes fast på det underliggende forskallingsskelet. Oven på vindpappen sættes afstandslisterne.

LÆS MERE: Vindpap forbedrer din isolering med 10 %

4

Endelig monteres den nye facadebeklædning på afstandslisterne, der samtidig sikrer den nødvendige ventilation.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering