Fyld krybekælderen med isolering og få et lunt gulv

Hvis du har krybekælder og gerne vil isolere dit gulv, så er der ifølge eksperterne kun én sikker vej: Fyld krybekælderen op med isolering. Og det betyder, at alt skal væk, så på med støvmaske og briller. Dit hjem bliver en byggeplads!

Intro

En krybekælder består groft sagt af en masse luft under dit gulv. Om vinteren er luften kold, og derfor bliver dine gulvbrædder også kølet ned. Men det typisk 40-70 cm høje hulrum er bygget ind i husets konstruktion af en god grund: ventilation.

Med riste i soklen på flere sider af huset kommer der masser af luft ind under den bærende gulvkonstruktion, og ventilation holder fugten væk. Derfor trives dine bærende bjælker rigtig fint dernede i den ventilerede krybekælder.

Du skal holde på varmen, men ...

Konstruktionen er fra en tid, hvor kulde i stuerne var noget, man løste med tykke sokker og masser af brænde. I dag vil vi hellere have et varmt gulv end tykke sokker, og vi vil hellere spare på varmen end at fyre for gråspurvene (eller gulvbjælkerne). Og derfor vil vi gerne isolere ned imod den kolde krybekælder.

LÆS OGSÅ: Hold kulden nede i krybekælderen

Problemet er bare, at de bjælker, der bærer dit gulv, meget vel kan være beskyttet af den varme luft, der siver ned igennem gulvet. Varmen kan nemlig have betydning for mængden af fugt i luften dernede. Og hvis du isolerer under gulvet, kan du risikere at ændre så meget på temperatur- og fugtforholdene i krybekælderen, at skimmelsvampene begynder at trives, og at råd angriber træbjælkerne.

Derfor bliver isoleringsopgaven kompleks, og selv ikke den skarpeste byggesagkyndige kan regne ud, om fugtindholdet i krybekælderen året rundt vil være så lav, at der ikke bliver grobund for skimmelvækst. Derfor peger de byggesagkyndige på en anden løsning: Fjern krybekælderen helt.

Vejledning

01
Alt skal væk 4 Trin

Først skal hele gulvet væk, og så er reglen simpel, men krævende: Alt organisk materiale skal væk. Det vil sige alle gulvbjælker, strøer, evt. isolering mv. Det er her, dit hjem forvandler sig til en byggeplads med et gulv af stampet jord.

I vores tilfælde hvilede bjælkerne på opklodsede murstensfundamenter, så der skulle saves, brækkes i stykker og smides mange tons ud i den lejede container.

Når du er færdig, skal underlaget være helt stabilt.

Har du varmerør i krybekælderen, skal du måske have en VVS’er med på råd. Da det er centralvarme, er det ikke et lovkrav, men det kan være ret komplekst at skulle løse det selv.

1

Gulvet saves op med en dyksav - lidt forsigtigt i starten.

2

Under gulvet var der en smule isolering og en del musereder.

3

Murstenssøjlerne bærer gulvbjælkerne. Begge dele skal væk.

4

VVS’eren har trukket nye varmerør, inden der skal isoleres.

02
Underlaget skal være i orden 6 Trin

Det er vigtigt, at du får lavet et stabilt underlag for din isolering, så dit gulv ikke bliver skævt. Et stampet lag grus er en god måde at sikre stabiliteten.

I vores tilfælde varierede højden af krybekælderen en del: I den ene ende af stuen var der ca. 75 cm op til overkanten af gulvet, i den anden ende kun ca. 50 cm. For at få et lige gulv skulle vi altså fylde mere på i den ene ende end i den anden.

Sørg for at have nok grus

Regnestykket, når der skal bestilles grus, er forholdsvis enkelt. Det kræver dog, at du allerede nu ved, hvilket gulv du skal lægge på til sidst: Det endelige gulv skal ligge lige under de eksisterende dørtrin ind til de omgivende rum. Herfra målte vi ned til jorden.

Da vi ville lægge 400 mm (40 cm) isolering, trak vi dem fra højden. Og så trak vi tykkelsen af dampspærre, gulvpap, undergulv mv. fra - altså hele den konstruktion, vi på forhånd havde tegnet en skitse af.

Og så stod vi med et tal, der fortalte, hvor mange centimeter grus vi skulle bruge, og så var det blot arealet gange tykkelsen i meter. Og da vi opererede med et ret skævt underlag af jord, købte vi rigeligt med grus for en sikkerheds skyld. Grus kan en husejer altid bruge.

Køb mere grus, ikke isolering

Gruset lægges her ud i lag af cirka 10 cm, der stampes, hvorefter der om nødvendigt kan fyldes mere på.

Er din krybekælder for lav til, at der er plads til isolering, gulv mv., må du grave. Er den dyb, er det grus, du fylder op med; ekstra polystyren er en oplagt overvejelse, men det kan ikke betale sig: Polystyren er langt dyrere end grus, og de ekstra millimeter tjener sig aldrig hjem i energibesparelse.

1

En motorbør er et must - her læsser vi grus direkte ind i stuen.

LÆS OGSÅ: Motorbøren flytter ét ton grus – i ét hug

2

Vi brugte knap 13 tons grus til vores 40 m² store stue.

3

Gruset skal ligge jævnt, så der skal både rives og stampes.

4

Med en pladevibrator komprimerede vi gruset ad flere omgange.

5

Inden vi kom for langt, borede vi hul ud til fyrrummet for at kunne etablere gulvvarme.

6

Soklens inderside pudses op, for at vi kan klæbe fugtspærren på.

03
Så skal der fyldes op med isolering 5 Trin

300 mm isolering sikrer, at gulvet lever op til alle de krav, der stilles til isolering i dag. Vi rundede op til 400 mm, fordi vi gerne vil lægge føringsslanger til gulvvarme op over fugtspærren (så det om nødvendigt kan repareres). Det gik nemmest op med 150 + 150 + 100 mm.

Vælg den rette polystyren

Trædefast polystyren er en nem og effektiv måde at isolere på. Det er vigtigt at bruge stærke plader, der kan tåle, at man går på dem. Derfor arbejder vi her med plader, der bærer betegnelsen S250, som er et udtryk for, hvor meget belastning pladerne kan tåle. Da vi laver en let gulvkonstruktion, hvor vi ikke støber et betonlag ovenpå, skal vi sikre en høj styrke. Afslutter du med et betonlag, kan du nøjes med svagere plader.

Vi har fordelt de 400 mm polystyren i to plader a 150 mm og én på 100 mm, så pladerne kan lægges i forbandt, og alle sprækker er lukket ned mod jorden.

Det giver os samtidig mulighed for at lægge vores varmerør midt i pladerne, så rørene også får glæde af isoleringen.

Når pladerne er lagt ud i to lag på det afrettede grus, kan vi afslutte isoleringen med en kraftig plastdug, der beskytter mod både fugt og radon: Hvis der stiger fugt op fra jorden, bliver den bremset, samtidig med at den radioaktive gasart radon også spærres inde.

Farvel til ristene i soklen

Nu er der isoleret. Krybekælderen er væk, og der er ikke længere behov for ventilation under gulvet, for polystyrenen rådner ikke.

Det betyder, at vi kan lukke alle ventilationshuller i soklen til. Det gør vi, når vi får tid - først skal der lægges gulv oven på isoleringen, og så skal vi gå på strømpesokker!

1

Det er vigtigt hele tiden at sikre, at pladerne er i vater.

2

Vi skærer plads til varmerørene, så de ender midt i isoleringen.

3

Pladernes to første lag lægges i forbandt for at undgå kuldebroer.

4

En kraftig fugtog radonspærre klæbes til soklen.

Til sidst lægger vi gulvvarme, inden vi afslutter med et klikgulv.

Tegning

Sådan byggede vi gulvet op

Sådan byggede vi gulvet op (vi lagde dog gulvvarme lige under parketgulvet).

Sådan byggede vi gulvet op

Tips og Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering af gulv