Nem isolering af kældervæg - helt uden dampspærre

Undgå fugtproblemer, dårligt indeklima og skimmelsvamp, når du skal i gang med isolering af kældervæggen. Løsningen er diffusionsåbne og uorganiske isoleringsplader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
4.200 kr

Intro

Efterisolering uden dampspærre

Efterisolering af ydervægge kan foregå på mange måder, og det bedste er som regel at gøre det udefra. Men da det er meget omfattende, har alt for mange gennem tiden sat en ekstra, isoleret væg op indvendigt med dampspærre og gipsplader. Og det har efterfølgende givet mange problemer med skimmelsvamp og dårligt indeklima.

Det kan dog godt lade sig gøre at efterisolere væggene indvendigt og samtidig undgå de kedelige problemer med skimmelsvamp og fugt. Du skal blot bruge et isoleringsprodukt såsom Multipor isoleringsplader.

Brug Multipor når du efterisolerer uden dampspærre

De såkaldte Multipor isoleringsplader er 100 % diffusionsåbne og uorganiske. Det betyder, at de ikke kan angribes af hverken råd eller svamp. Pladerne afgiver desuden ingen skadelige stoffer og de har en meget høj isoleringsevne, som gør dem ideelle til efterisolering af eksempelvis kældervægge, hvor der ofte er risiko for høj fugtighed.

Multipor-pladerne sættes op uden fugt- eller dampspærre, og da de optager og afgiver fugt, i takt med at rummets luftfugtighed ændrer sig, er du altid sikret et godt indeklima.

Multipor laves i mange tykkelser, men vi vil anbefale 100 mm, der virkelig giver en god efterisolering.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Efterbehandling

Når pladerne er sat op, skal de efterbehandles. Efterbehandlingen består af en sandwich af klæber, armeringsnet og klæber igen, som tilsammen sikrer en hård og robust overflade, der så kan males på.

Det er vigtigt, at du bruger en diffusionsåben maling, så Multiporen kan ånde, som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sætte på, da de er organiske og derfor let angribes af svamp. Du må med andre ord ikke klæbe noget på væggen, som kan lukke fugt inde.

I artiklen her får du en komplet vejledning til efterisolering af ydervægge uden brug af dampspærre. Du kan bl.a. se, hvordan du forbereder væggene, sætter pladerne op, lægger kabler i isoleringspladerne - og meget mere.

Læs mere om: Isolering

Vejledning

01
Forbered væggen 4 Trin

Dine vægge skal allerførst rengøres 100 % for organiske materialer, som kan optage fugt og danne grobund for svampe. De skal også renses helt for evt. tapet, lim og maling, så evt. fugt ikke bremses, men frit kan vandre fra væggen ud i isoleringspladerne og tilbage igen.

Er væggene meget skæve og ujævne, skal du rette dem op først. Det er også nu, du skal få elektrikeren til at trække kabler, som du kan skjule i væggen.

Husk at måle op og bestille plader, klæber, armeringsnet og hjørnebeskyttere i god tid, da du ikke kan regne med, det er lagervare i alle byggemarkeder.

Isolering af kælder: Mål væggenes areal op 1

Mål væggenes areal op, og træk kun vinduer og døre fra, hvis de udgør en meget stor del af væggene. Der kan godt være spild på de porøse plader, og du skulle jo nødigt have for få.

Isolering af kælder: Fjern alt tapet og maling 2

Fjern alt tapet og maling. Har din væg været lidt fugtig, kan du ofte skrabe det meste af med en spartel. Ellers må du have fat i en tapetafdamper.

Isolering af kælder: Fjern løs puds, og slib væggen 3

Fjern løs puds, og slib væggen. Brug et diamantbræt, eller lej evt. en diamantsliber med støvsuger. Den kan du også bruge, hvis du skal fjerne større ujævnheder fra væggen.

Isolering af kælder: Tjek væggen for skævheder 4

Tjek væggene for skævheder. Er de meget ujævne eller ude af lod, må du pudse dem op først; er der blot nogle mindre lunker, kan du blande lidt klæber op og bruge det til at spartle med.

02
De første plader 6 Trin

Før du sætter den nederste række plader op, skal du slå en vandret streg på væggen 3 mm højere oppe end pladernes højde. Du kan bruge et almindeligt vaterpas, men det er meget lettere med et laservaterpas. Grunden til de 3 mm er, at du skal kunne klodse pladerne op over gulvet, hvis det er lidt ujævnt. Og der skal være plads til murpap mellem gulvet og pladerne, hvis det er et kældergulv, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige opad.

Pladerne klæbes fast med en særlig diffusionsåben Multipor-klæber, som købes sammen med pladerne.

Isolering af kælder: De første plader

Kom klæber både på væggen og på pladerne, så er det let at rette dem til, inden de sidder helt fast.

Isolering af kælder: Streg op på væggen vha. et vaterpas 1

Streg op på væggen vha. et vaterpas, 3 mm højere oppe end pladernes højde, dvs. 39,3 mm. Det giver lidt luft i bunden, du kan bruge til opklodsning, hvis der er ujævnheder i gulvet.

Isolering af kælder: Lav plads til kabler og rør 2

Lav plads til kabler og rør. Kommer der kabler og rør op af gulvet, må du skære ud i bunden af pladerne til dem. Det gør du med en hobbykniv.

Isolering af kælder: Rør en spandfuld specialklæber op 3

Rør en spandfuld specialklæber op. Brug en bore/skruemaskine og et piskeris til fliseklæber, og rør, til klæberen har konsistens som flødeskum.

Isolering af kælder: Kom klæber på væggen 4

Kom klæber på væggen op til stregen. Med en tandspartel trækker du et jævnt lag klæber på væggen. Du kan godt nøjes med kun at komme klæber på pladerne, men så er de ikke så lette at rette til, hvis en af dem sidder skævt.

Isolering af kælder: Kom klæber på pladerne 5

Der skal også klæber på bagsiden af isoleringspladen. Men ikke på kanterne, da pladerne skal stødes helt sammen for at opnå maksimal isolering.

Isolering af kælder: Klods isoleringspladerne op 6

Klods isoleringspladerne op. Den nederste række klodses op med små plastklodser, som normalt bruges til vinduesglas, så rækken sidder 100 % lige og vandret op til stregen.

03
Opsætning 5 Trin

Multipor-pladerne sættes op i forbandt, så samlingerne ikke er over hinanden. Og det er vigtigt, at du hele tiden får trykket pladerne godt ind i klæberen, så de sidder i samme plan uden mellemrum.

Som vist tidligere kan du skære i pladerne med en hobbykniv. Ikke noget med at ødelægge en fukssvans som med Multiplader. En bræk-af-kniv og en stak blade er alt, hvad du behøver.

Det er en god idé at strege op på væggen, hvor de enkelte rækker plader skal gå til, så du hele tiden kan holde øje med, at intet skrider for dig.

Isolering af kældervæg: Skær en plade midt over 1

Skær en plade midt over. Da anden række skal startes med en halv plade for at få pladerne forskudt, skal du først mærke op på pladen og så bruge et vaterpas til at ridse efter. Skær igennem med en hobbykniv med langt blad, det sviner ikke.

Isolering af kældervæg: Bank pladerne på plads løbende 2

Bank pladerne på plads løbende. Efterhånden som du sætter pladerne op, skal du holde en retskinne/vaterpas på pladerne og banke dem på plads, så du får en plan væg. Bank ikke for hårdt, da der let kommer mærker i pladerne.

Isolering af kældervæg: Fortsæt nu med at fylde væggen op 3

Fortsæt nu med at fylde væggen op. Det er ligesom at bygge med Legoklodser, og da der ikke skal skæres meget, går det relativt stærkt. Bemærk de vandrette streger på væggen.

Isolering af kældervæg: Mål op rundt om vinduer og døre 4

Mål op rundt om vinduer og døre. Pladerne rundt om vinduer og døre skal måles op som vist vha. en vinkel, så du får en ensartet afslutning hele vejen rundt.

Isolering af kældervæg: Sådan sættes pladerne over vinduer og døre 5

Sådan sættes pladerne over vinduer og døre. Klæberen kan holde pladerne efter kort tid, men glider overstykkerne ned for dig, må du stille en lægte under, indtil klæberen er tør.

04
Kabler og rør 5 Trin

Skal du have trukket strøm, er det nu. Elektrikeren har tidligere trukket kablerne, men de skal jo ind i væggen, så de ikke skæmmer rummet.

Heldigvis behøver du ikke at leje en stor rillefræser og få et royalt svineri i hele huset. Du skal bare skære rillerne med en hobbykniv, lægge dine kabler ind og så pudse rillerne til bagefter med almindelig hurtigttørrende beton.

Den hårde beton gør, at du ikke senere kan komme til at beskadige kablerne, hvis du skal hænge et billede op.

Isolering af kældervæg: Mærk op, hvor kablet skal være 1

Mærk op, hvor kablet skal være. Rids efter en loddestok (vaterpas), og lav et 3 cm bredt spor med en hobbykniv. Når du har lavet den første ridse, kan du nemt styre kniven uden “lineal”.

Isolering af kældervæg: Rids flere gange 2

Rids flere gange. Skær også et par ridser midt i sporet, så er det lige til at brække afskæret af, og du har dit spor til ledningerne eller rørene.

Isolering af kældervæg: Kablerne, som elektrikeren har trukket, er gjort fast 3

Kablerne, som elektrikeren har trukket, er gjort fast med skrå skruer, så de ikke stikker uden for pladen. Læg kablerne så dybt ind, at du kan få 1 cm beton udenpå.

Isolering af kældervæg: Fyld rillerne op med beton 4

Fyld rillerne op med beton, og puds efter med pudsebræt, så du sikrer dig, at betonen er helt i plan med pladerne, før de bliver spartlet.

Isolering af kældervæg: Gå væggen efter til sidst 5

Gå væggen efter til sidst. Når alle plader er på plads og alle riller lukket, tjekker du for ujævnheder med en ret-skinne eller et vaterpas. Slib evt. kanter af med diamantbrættet.

05
Efterbehandling 5 Trin

Efterbehandlingen består af en sandwich af klæber, armeringsnet og klæber igen, som tilsammen sikrer en hård og robust overflade, der så kan males på.

Husk, at alt, hvad du kommer på væg­ gen, skal være diffusionsåbent, så Multi­ poren kan ånde, som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sætte på, da de er organiske og lige noget for svampe.

Isolering af kældervæg: Efterbehandling

Til sidst glattes væggen efter med et filtsebræt, så du får en 100 % glat og jævn overflade. Klar til maling.

Isolering af kældervæg: Kom et jævnt lag klæber på væggen 1

Kom et jævnt lag klæber på væggen med tandspartlen. Har du en stor væg, bør du gøre det i etaper, da du ellers risikerer, at klæberen når at tørre, inden du får lagt nettet i.

Isolering af kældervæg: Monter hjørnebeskyttere ved dør og vindue 2

Monter hjørnebeskyttere ved dør og vindue. Det er meget let, hjørnet klippes bare til med en saks og presses ind i klæberen, så du får et helt skarpt hjørne.

Isolering af kældervæg: Skær armeringsnet til 3

Skær armeringsnet til i den rigtige længde, og tryk det ind i klæberen. Start i siden, og arbejd dig hen over væggen med 10 cm’s overlapning mellem hver bane, så alt bliver dækket af net.

Isolering af kældervæg: Glat klæberen, som er trykket ud gennem armeringsnettet 4

Glat klæberen, som er trykket ud gennem armeringsnettet, med den glatte side af tandspartlen, så du får en helt glat og jævn overflade. Det kræver lidt knofedt, men er dog relativt let, da det er et jævnt lag, du har lagt på.

Isolering af kældervæg: Dagen efter spartler du væggen 5

Dagen efter spartler du væggen igen. Glat ud, og tjek, at væggen er jævn, ved at holde et langt vaterpas op mod væggen. Ret evt. til med lidt mere eller mindre klæber.

Materialer

Ytong Multipor indvendig isolering:
• 50 stk. 100 mm isoleringsplader, 39 x 60 cm
• 4 sække Multipor-klæber
• 4 hjørnebånd
• 15 m² armeringsnet

Desuden:
• ½ pose færdigbeton til riller
• Opklodsningsbrikker

Specialværktøj
• 10 mm tandspartel
• Diamantbræt
• Piskeris og filtsebræt

Læs mere på www.ytong.dk

Tidsforbrug

En weekend skulle være nok, hvis væggen er renset af.

Pris

Cirka 4200 kroner for 12 m2 væg, inkl. hjørnebeskyttere om vindue og dør

Sværhedsgrad

Pladerne er utroligt lette at arbejde med, så dette er en rigtig gør det selv-opgave.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Isolering af væg