Sådan isolerer du kælderen

Det er vigtigt, at du giver din kældervæg mulighed for at ånde, og med specielle isoleringsplader er det supernemt at efterisolere den kolde kældervæg indefra.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
18.000 kroner
Isolering af kældervæg

Når den nederste række først er sat helt lige op, går det hurtigt med de næste.

Intro

Efterisolering af ydervægge kan foregå på mange måder, og det bedste er som regel at gøre det udefra. Men det er både meget omfattende og koster mange penge – især når det som her drejer sig om en kælder.

LÆS OGSÅ: Glat og lun væg i én enkelt plade

Isolerer du kælderen indefra med gips og dampspærre, kan det nemt komme til at medføre skimmelsvamp, da fugten udefra bliver lukket inde i den kolde kældervæg.

Isolerer du derimod med en diffusionsåben plade, som vi gør her, får den gamle mur mulighed for at ånde. Du skal dog stadig være opmærksom på ikke at putte for meget isolering på væggen, da det næsten altid vil hæve fugtigheden i den gamle kældervæg. Derfor holder vi os til plader med en tykkelse på 100 mm.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at din kældervæg er helt tør. Du må aldrig lukke ikke-reparerede fugtskader inde i væggen.

Vejledning

01
Forbered væggen 3 Trin

Inden du går i gang med isolering af kælder, skal dine vægge forberedes og renses helt for organiske materialer, der kan optage fugt.

Isolering af kælder: Mål væggenes areal op 1

Mål væggenes areal op, og træk kun døre og vinduer fra, hvis de udgør en meget stor del af væggen. Så har du nemlig allerede taget højde for det spild, der ret sikkert vil komme.

Isolering af kælder: Rens væggen for tapet, maling og løs puds 2

Rens væggen for tapet, maling og løs puds. Brug et diamantbræt til at slibe væggen, eller lej evt. en diamantsliber med støvsuger.

Isolering af kælder: Tjek væggen for skævheder 3

Tjek væggen for skævheder. Er de meget ujævne eller ude af lod, skal de først pudses op, inden du går i gang med at isolere din kælder.

02
De første plader 3 Trin

Hvis du får den første række plader helt lige, bliver arbejdet med de næste plader en del lettere. Derfor placeres stregen, som vi retter ind efter, 6 mm højere end højden på selve pladerne. De 6 mm vil i langt de fleste tilfælde være rigeligt til både murpap og til at korrigere for skævheder i gulvet.

Da rummet, vi isolerer, er i en kælder, skal der være murpap mellem gulvet og pladerne, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige op i den nye væg.

Pladerne klæbes fast med en særlig diffusionsåben Multipor-klæber, som købes sammen med pladerne.

Isolering af kælder: Streg op på væggen vha. et vaterpas 1

Streg op på væggen vha. et vaterpas - 6 mm højere oppe end pladernes højde. Det giver lidt luft i bunden til både tagpap og opklodsning.

Isolering af kælder: Kom klæber på væggen og pladerne 2

Kom klæber på væggen og pladerne. Der skal ikke klæber på siden af pladerne, da de skal stødes helt sammen. Læg murpap mellem gulv og plader, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige op.

Isolering af kælder: Klods isoleringspladerne op 3

Klods isoleringspladerne op. Med små klodser, der normalt bruges til vinduesglas, klodses den nederste række op, så den sidder helt lige.

03
Opsætning 5 Trin

Multipor-pladerne sættes op i forbandt, så samlingerne ikke er over hinanden. Det er vigtigt, at du hele tiden får trykket pladerne godt ind i klæberen, så de sidder i samme plan uden mellemrum.

Pladerne kan skæres med en hobbykniv. Ikke noget med at ødelægge en fukssvans - en bræk-afkniv og en stak blade er alt, hvad du behøver.

Det er en god idé at strege op på væggen, hvor de enkelte rækker plader skal gå til, så du hele tiden kan holde øje med, at intet skrider for dig.

Isolering af kælder: Skær en plade midtover 1

Skær en plade midtover. Anden række skal startes med en halv plade for at få samlingerne forskudt. Brug et vaterpas til at ridse efter, og skær helt igennem med en hobbykniv med et langt blad.

Isolering af kælder: Bank pladerne på plads 2

Bank pladerne på plads, efterhånden som du sætter dem op. Hold et vaterpas på, så du er sikker på, at din væg er plan. Bank ikke for hårdt på pladerne, da der let kommer mærker i dem.

Isolering af kælder: Fortsæt med at fylde væggen op 3

Fortsæt med at fylde væggen op. Det er ligesom at bygge med legoklodser, og da der ikke skal skæres meget, går det relativt stærkt. Bemærk de vandrette streger, som der rettes ind efter.

Isolering af kælder: Mål op rundt om vinduer og døre 4

Mål op rundt om vinduer og døre. Brug en vinkel til at måle op med, så du får en ensartet afslutning hele vejen rundt.

Isolering af kælder: Sæt pladerne op omkring vinduer og døre 5

Sæt pladerne op omkring vinduer og døre. Klæberen kan holde pladerne efter kort tid, men glider overstykkerne ned for dig, må du stille en lægte under, indtil klæberen er tør.

04
Efterbehandling 4 Trin

Efterbehandlingen består af en sandwich af klæber, armeringsnet og klæber igen, som tilsammen sikrer en hård og robust overflade, der så kan males direkte på.

Husk, at alt, hvad du kommer på væggen, skal være diffusionsåbent, så væggen kan ånde, som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sætte på, da de er organiske og lige noget for svampe.

Isolering af kælder: Kom et jævnt lag klæber på væggen 1

Kom et jævnt lag klæber på væggen med tandspartlen. Har du en stor væg, bør du gøre det i etaper, da du ellers risikerer, at klæberen når at tørre, inden du får lagt nettet i.

Isolering af kælder: Montér hjørnebånd ved dør og vindue 2

Montér hjørnebånd ved dør og vindue og armeringsnet på resten af væggen ved at presse det fast i klæberen. Sørg for et overlap på 10 cm, hvor hjørnebånd og de enkelte baner armeringsnet mødes.

Isolering af kælder: Glat klæberen 3

Glat klæberen, som er trykket ud gennem armeringsnettet, med den glatte side af tandspartlen, så du får en både glat og jævn overflade.

Isolering af kælder: Dagen efter “spartles” væggen 4

Dagen efter “spartles” væggen med klæberen og glattes med et filtebræt.

Materialer

 • 100 mm Multipor-plader el.lign.
 • Diffusionsåben klæber
 • Armeringsnet
 • Hjørnebånd
 • Opklodsningsbrikker
 • Murpap

Specialværktøj

 • 10 mm tandspartel Diamantbræt Piskeris Filtsebræt

Tidsforbrug

Ca. 4 dage skulle være nok, hvis væggene er renset af.

Pris

Ca. 18.000 for en kælder på 50 m².

Sværhedsgrad

Pladerne er lette at arbejde med, så det er en rigtig gør det selv-opgave.

3D-model

3D-model: Isolering af kældervæg indefra
3D-model

Isolering af kælder

Isolering af kældervæg indefra.

Åbn 3D-model
3D-model: Multipor-pladerne sættes op
3D-model

Multipor-pladerne sættes op

Multipor-pladerne sættes op i forbandt og samles med klæber.

Åbn 3D-model
3D-model: Efterbehandling ved isolering af kælder
3D-model

Efterbehandling

Der er lagt et jævnt lag klæber på væggen og der er monteret hjørnebånd.

Åbn 3D-model
3D-model: Klæber til isolering af kælder
3D-model

Glat klæberen

Dagen efter “spartles” væggen med klæberen og glattes med et filtebræt.

Åbn 3D-model

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel nu

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Læs også:

  Mere fra kategorien Isolering af væg