Intro
Vejledning
01
Forbered væggen
4
Trin
Dine vægge skal allerførst rengøres 100 % for organiske materialer, som kan optage fugt og danne grobund for svampe. De skal også renses helt for evt. tapet, lim og maling, så evt. fugt ikke bremses, men frit kan vandre fra væggen ud i isoleringspladerne og tilbage igen.
Er væggene meget skæve og ujævne, skal du rette dem op først. Det er også nu, du skal få elektrikeren til at trække kabler, som du kan skjule i væggen.
Husk at måle op og bestille plader, klæber, armeringsnet og hjørnebeskyttere i god tid, da du ikke kan regne med, det er lagervare i alle byggemarkeder.
Mål væggenes areal op, og træk kun vinduer og døre fra, hvis de udgør en meget stor del af væggene. Der kan godt være spild på de porøse plader, og du skulle jo nødigt have for få.
Fjern alt tapet og maling. Har din væg været lidt fugtig, kan du ofte skrabe det meste af med en spartel. Ellers må du have fat i en tapetafdamper.
Fjern løs puds, og slib væggen. Brug et diamantbræt, eller lej evt. en diamantsliber med støvsuger. Den kan du også bruge, hvis du skal fjerne større ujævnheder fra væggen.
02
De første plader
6
Trin
Før du sætter den nederste række plader op, skal du slå en vandret streg på væggen 3 mm højere oppe end pladernes højde. Du kan bruge et almindeligt vaterpas, men det er meget lettere med et laservaterpas. Grunden til de 3 mm er, at du skal kunne klodse pladerne op over gulvet, hvis det er lidt ujævnt. Og der skal være plads til murpap mellem gulvet og pladerne, hvis det er et kældergulv, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige opad.
Pladerne klæbes fast med en særlig diffusionsåben Multipor-klæber, som købes sammen med pladerne.
Streg op på væggen vha. et vaterpas, 3 mm højere oppe end pladernes højde, dvs. 39,3 mm. Det giver lidt luft i bunden, du kan bruge til opklodsning, hvis der er ujævnheder i gulvet.
Lav plads til kabler og rør. Kommer der kabler og rør op af gulvet, må du skære ud i bunden af pladerne til dem. Det gør du med en hobbykniv.
Rør en spandfuld specialklæber op. Brug en bore/skruemaskine og et piskeris til fliseklæber, og rør, til klæberen har konsistens som flødeskum.
Kom klæber på væggen op til stregen. Med en tandspartel trækker du et jævnt lag klæber på væggen. Du kan godt nøjes med kun at komme klæber på pladerne, men så er de ikke så lette at rette til, hvis en af dem sidder skævt.
Der skal også klæber på bagsiden af isoleringspladen. Men ikke på kanterne, da pladerne skal stødes helt sammen for at opnå maksimal isolering.
03
Opsætning
5
Trin
Multipor-pladerne sættes op i forbandt, så samlingerne ikke er over hinanden. Og det er vigtigt, at du hele tiden får trykket pladerne godt ind i klæberen, så de sidder i samme plan uden mellemrum.
Som vist tidligere kan du skære i pladerne med en hobbykniv. Ikke noget med at ødelægge en fukssvans som med Multiplader. En bræk-af-kniv og en stak blade er alt, hvad du behøver.
Det er en god idé at strege op på væggen, hvor de enkelte rækker plader skal gå til, så du hele tiden kan holde øje med, at intet skrider for dig.
Skær en plade midt over. Da anden række skal startes med en halv plade for at få pladerne forskudt, skal du først mærke op på pladen og så bruge et vaterpas til at ridse efter. Skær igennem med en hobbykniv med langt blad, det sviner ikke.
Bank pladerne på plads løbende. Efterhånden som du sætter pladerne op, skal du holde en retskinne/vaterpas på pladerne og banke dem på plads, så du får en plan væg. Bank ikke for hårdt, da der let kommer mærker i pladerne.
Fortsæt nu med at fylde væggen op. Det er ligesom at bygge med Legoklodser, og da der ikke skal skæres meget, går det relativt stærkt. Bemærk de vandrette streger på væggen.
Mål op rundt om vinduer og døre. Pladerne rundt om vinduer og døre skal måles op som vist vha. en vinkel, så du får en ensartet afslutning hele vejen rundt.
04
Kabler og rør
5
Trin
Skal du have trukket strøm, er det nu. Elektrikeren har tidligere trukket kablerne, men de skal jo ind i væggen, så de ikke skæmmer rummet.
Heldigvis behøver du ikke at leje en stor rillefræser og få et royalt svineri i hele huset. Du skal bare skære rillerne med en hobbykniv, lægge dine kabler ind og så pudse rillerne til bagefter med almindelig hurtigttørrende beton.
Den hårde beton gør, at du ikke senere kan komme til at beskadige kablerne, hvis du skal hænge et billede op.
Mærk op, hvor kablet skal være. Rids efter en loddestok (vaterpas), og lav et 3 cm bredt spor med en hobbykniv. Når du har lavet den første ridse, kan du nemt styre kniven uden “lineal”.
Rids flere gange. Skær også et par ridser midt i sporet, så er det lige til at brække afskæret af, og du har dit spor til ledningerne eller rørene.
Kablerne, som elektrikeren har trukket, er gjort fast med skrå skruer, så de ikke stikker uden for pladen. Læg kablerne så dybt ind, at du kan få 1 cm beton udenpå.
Fyld rillerne op med beton, og puds efter med pudsebræt, så du sikrer dig, at betonen er helt i plan med pladerne, før de bliver spartlet.
05
Efterbehandling
5
Trin
Efterbehandlingen består af en sandwich af klæber, armeringsnet og klæber igen, som tilsammen sikrer en hård og robust overflade, der så kan males på.
Husk, at alt, hvad du kommer på væg gen, skal være diffusionsåbent, så Multi poren kan ånde, som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sætte på, da de er organiske og lige noget for svampe.
Kom et jævnt lag klæber på væggen med tandspartlen. Har du en stor væg, bør du gøre det i etaper, da du ellers risikerer, at klæberen når at tørre, inden du får lagt nettet i.
Monter hjørnebeskyttere ved dør og vindue. Det er meget let, hjørnet klippes bare til med en saks og presses ind i klæberen, så du får et helt skarpt hjørne.
Skær armeringsnet til i den rigtige længde, og tryk det ind i klæberen. Start i siden, og arbejd dig hen over væggen med 10 cm’s overlapning mellem hver bane, så alt bliver dækket af net.
Glat klæberen, som er trykket ud gennem armeringsnettet, med den glatte side af tandspartlen, så du får en helt glat og jævn overflade. Det kræver lidt knofedt, men er dog relativt let, da det er et jævnt lag, du har lagt på.
Materialer
Ytong Multipor indvendig isolering:
• 50 stk. 100 mm isoleringsplader, 39 x 60 cm
• 4 sække Multipor-klæber
• 4 hjørnebånd
• 15 m² armeringsnet
Desuden:
• ½ pose færdigbeton til riller
• Opklodsningsbrikker
Specialværktøj
• 10 mm tandspartel
• Diamantbræt
• Piskeris og filtsebræt
Læs mere på www.ytong.dk
Tidsforbrug
En weekend skulle være nok, hvis væggen er renset af.
Pris
Cirka 4200 kroner for 12 m2 væg, inkl. hjørnebeskyttere om vindue og dør
Sværhedsgrad
Pladerne er utroligt lette at arbejde med, så dette er en rigtig gør det selv-opgave.