Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan isolerer du kælderen

Print Gem artikel

Det er vigtigt, at du giver din kældervæg mulighed for at ånde, og med specielle isoleringsplader er det supernemt at efterisolere den kolde kældervæg indefra.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
18.000 kroner

Når den nederste række først er sat helt lige op, går det hurtigt med de næste.

Intro

Efterisolering af ydervægge kan foregå på mange måder, og det bedste er som regel at gøre det udefra. Men det er både meget omfattende og koster mange penge – især når det som her drejer sig om en kælder.

LÆS OGSÅ: Glat og lun væg i én enkelt plade

Isolerer du kælderen indefra med gips og dampspærre, kan det nemt komme til at medføre skimmelsvamp, da fugten udefra bliver lukket inde i den kolde kældervæg.

Isolerer du derimod med en diffusionsåben plade, som vi gør her, får den gamle mur mulighed for at ånde. Du skal dog stadig være opmærksom på ikke at putte for meget isolering på væggen, da det næsten altid vil hæve fugtigheden i den gamle kældervæg. Derfor holder vi os til plader med en tykkelse på 100 mm.

LÆS OGSÅ: Sådan arbejder du med lecablokke

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at din kældervæg er helt tør. Du må aldrig lukke ikkereparerede fugtskader inde i væggen.

Vejledning

Forbered væggen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Inden du går i gang med at isolere, skal dine vægge for bere des og renses helt for organiske materialer, der kan optage fugt.

1

Mål væggenes areal op, og træk kun døre og vinduer fra, hvis de udgør en meget stor del af væggen. Så har du nemlig allerede taget højde for det spild, der ret sikkert vil komme.

2

Rens væggen for tapet, maling og løs puds. Brug et diamantbræt til at slibe væggen, eller lej evt. en diamantsliber med støvsuger.

3

Tjek væggen for skævheder. Er de meget ujævne eller ude af lod, skal de først pudses op, inden du går i gang med at isolere din kælder.

De første plader

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Hvis du får den første række plader helt lige, bliver arbejdet med de næste plader en del lettere. Derfor placeres stregen, som vi retter ind efter, 6 mm højere end højden på selve pladerne. De 6 mm vil i langt de fleste tilfælde være rigeligt til både murpap og til at korrigere for skævheder i gulvet.

Da rummet, vi isolerer, er i en kælder, skal der være murpap mellem gulvet og pladerne, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige op i den nye væg.

Pladerne klæbes fast med en særlig diffusionsåben Multipor-klæber, som købes sammen med pladerne.

1

Streg op på væggen vha. et vaterpas - 6 mm højere oppe end pladernes højde. Det giver lidt luft i bunden til både tagpap og opklodsning.

2

Kom klæber på væggen og pladerne. Der skal ikke klæber på siden af pladerne, da de skal stødes helt sammen. Læg murpap mellem gulv og plader, så evt. fugt fra gulvet ikke kan stige op.

3

Klods isoleringspladerne op. Med små klodser, der normalt bruges til vinduesglas, klodses den nederste række op, så den sidder helt lige.

Opsætning

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Multipor-pladerne sættes op i forbandt, så samlingerne ikke er over hinanden. Det er vigtigt, at du hele tiden får trykket pladerne godt ind i klæberen, så de sidder i samme plan uden mellemrum.

Pladerne kan skæres med en hobbykniv. Ikke noget med at ødelægge en fukssvans - en bræk-afkniv og en stak blade er alt, hvad du behøver.

Det er en god idé at strege op på væggen, hvor de enkelte rækker plader skal gå til, så du hele tiden kan holde øje med, at intet skrider for dig.

1

Skær en plade midtover. Anden række skal startes med en halv plade for at få samlingerne forskudt. Brug et vaterpas til at ridse efter, og skær helt igennem med en hobbykniv med et langt blad.

2

Bank pladerne på plads, efterhånden som du sætter dem op. Hold et vaterpas på, så du er sikker på, at din væg er plan. Bank ikke for hårdt på pladerne, da der let kommer mærker i dem.

3

Fortsæt med at fylde væggen op. Det er ligesom at bygge med legoklodser, og da der ikke skal skæres meget, går det relativt stærkt. Bemærk de vandrette streger, som der rettes ind efter.

4

Mål op rundt om vinduer og døre. Brug en vinkel til at måle op med, så du får en ensartet afslutning hele vejen rundt.

5

Sæt pladerne op omkring vinduer og døre. Klæberen kan holde pladerne efter kort tid, men glider overstykkerne ned for dig, må du stille en lægte under, indtil klæberen er tør.

Efterbehandling

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Efterbehandlingen består af en sandwich af klæber, armeringsnet og klæber igen, som tilsammen sikrer en hård og robust overflade, der så kan males direkte på.

Husk, at alt, hvad du kommer på væggen, skal være diffusionsåbent, så væggen kan ånde, som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sætte på, da de er organiske og lige noget for svampe.

1

Kom et jævnt lag klæber på væggen med tandspartlen. Har du en stor væg, bør du gøre det i etaper, da du ellers risikerer, at klæberen når at tørre, inden du får lagt nettet i.

2

Montér hjørnebånd ved dør og vindue og armeringsnet på resten af væggen ved at presse det fast i klæberen. Sørg for et overlap på 10 cm, hvor hjørnebånd og de enkelte baner armeringsnet mødes.

3

Glat klæberen, som er trykket ud gennem armeringsnettet, med den glatte side af tandspartlen, så du får en både glat og jævn overflade.

4

Dagen efter “spartles” væggen med klæberen og glattes med et filtebræt.

Materialer

Smarte plader lader væggen ånde

Pladerne kan ikke angribes af svamp, de lukker ikke fugt inde, men lader i stedet murværket ånde, og så er de superlette at skære i.
Multipor og lignende plader er rimelig hårde, 100 % uorganiske og afgiver ingen skadelige stoffer.

Pladerne sættes op uden fugt- eller dampspærre. Da de optager og afgiver fugt, i takt med at rummets luftfugtighed ændrer sig, er du altid sikret et godt indeklima.

Pladerne skal overfladebehandles med diffusionsåben maling, så du ikke lukker af for de særlige egenskaber.
92344_DK_A_3_2018_4_1.jpg

 • 100 mm Multipor-plader el.lign.
 • Diffusionsåben klæber
 • Armeringsnet
 • Hjørnebånd
 • Opklodsningsbrikker
 • Murpap

Specialværktøj

 • 10 mm tandspartel Diamantbræt Piskeris Filtsebræt

Tidsforbrug

Ca. 4 dage skulle være nok, hvis væggene er renset af.

Pris

Ca. 18.000 for en kælder på 50 m².

Sværhedsgrad

Pladerne er lette at arbejde med, så det er en rigtig gør det selv-opgave.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sådan isolerer du kælderen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage