Der er mange isoleringsmaterialer at vælge imellem, når du vil isolere. Hver har deres styrker og svagheder, men fælles for alle er, at de kan hjælpe dig med at spare på varmen.

Der er mange isoleringsmaterialer at vælge imellem, når du vil isolere. Hver har deres styrker og svagheder, men fælles for alle er, at de kan hjælpe dig med at spare på varmen.

Når du skal vælge materiale til en bestemt isoleringsopgave, er det selvfølgelig helt afhængigt af, hvor på huset det er.

Er det udvendigt eller indvendigt eller måske i hulmuren? Er det et sted, du kan komme ordentligt til, eller er det lidt bøvlet? Er det i et gulv ned mod jorden eller på loftet eller under taget? Eller er det bare en helt almindelig skillevæg?

LÆS OGSÅ: Facadeisolering – derfor skal du isolere udefra

De bløde, de hårde og dem i bittesmå stykker ...

Isoleringsmaterialerne kan groft sagt deles op i tre forskellige typer – de bløde, de hårde og dem i bittesmå stykker. Inden for hver kategori findes der typisk flere forskellige muligheder at vælge imellem.

De bløde, som fx det meget udbredte mineraluld, er oplagte i vægge og skillevægge, på lofter og under tage, hvor de kan sidde beskyttet.

De hårde materialer bruges typisk på facader og ned mod jorden, da de kan tåle stort tryk og ikke skal beskyttes af fx beklædning. De er beregnet til, at du fx pudser en facade op og støber et betongulv direkte ovenpå.

Til hulmure eller andre steder, hvor det kan være svært at komme til, bruges granulat, som er et meget findelt isoleringsmateriale. Det kan enten være små totter af mineraluld, bittesmå polystyrenkugler eller det lidt alternative papiruld, som består af iturevet genbrugspapir.

LÆS OGSÅ: Polystyren – som isolering og byggeplader

De 6 mest almindelige isoleringsmaterialer

I denne gør det selv-vejledning får du et skema over de 6 mest almindelige isoleringsmaterialer. I skemaet kan du se den typiske anvendelse, pris og fordele og ulemper ved de forskellige isoleringsmaterialer.

Vi gennemgår disse 6 isoleringsmaterialer:

  • mineraluld – hård
  • mineraluld – blød
  • papiruld
  • polystyren
  • multipor
  • leca.