Nye vinduer, mere isolering, ny yderdør eller noget helt fjerde. Der er mange forskellige muligheder, når det gælder om at forbedre husets energiregnskab.

Nye vinduer, mere isolering, ny yderdør eller noget helt fjerde. Der er mange forskellige muligheder, når det gælder om at forbedre husets energiregnskab.

Hvad er en energirapport?

Energirapporten viser populært sagt, hvor langt dit hus kører på literen. Nøjagtig som du kender det fra mærkningen af hårde hvidevarer, tv-apparater eller biler. Når du vil sælge eller udleje dit hus, er det lovpligtigt at få energimærket din bolig, og det er en opgave, der klares af en godkendt energikonsulent. Men du kan også sagtens bestille en energirapport uden at sætte huset til salg, den koster 6-7000 kroner.

Det er faktisk en rigtig god ide, fordi du får en professionel vurdering af, hvor du skal sætte ind for at bringe energiforbruget ned. Og du får endda en ide om, hvad det koster, hvis du sætter håndværkere til det. Så kan du begynde at regne på, hvor meget du kan spare ved at gøre nogle af tingene selv.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Energiklasser

Huse opdeles i energiklasser på en skala fra A til G, hvor klassen A desuden er delt op i A 2020, A 2015 og A 2010. Årstallet efter A’et henviser til det energikrav, som huset opfylder. A 2010-huse opfylder kravene i bygningsreglementet fra 2010, hvor et hus på 180 m2 højst må bruge, hvad der svarer til 82 kWh pr. m2 på et år til varme og varmt vand.

Redaktionen anbefaler: Spar mange penge med effektiv isolering

Lavenergihuse – A 2015 og A 2020

Du vil fra tid til anden støde på begrebet lavenergihus. Det er et hus i energiklasse A, der opfylder de energikrav, som vil være gældende fra år 2015 og år 2020. Et hus i energiklasse A 2015 må højst have have et årligt forbrug til opvarmning og varmt vand på 37 kWh pr. m2, mens et A 2020-hus højst må forbruge 20 kWh om året. Det er 62 % mindre end et hus med det almindelige A 2010-mærke.

Vil du læse mere om isolering? Her kan du læse om, hvordan vindpap beskytter og forbedrer din isolering.

Sådan bruger du artiklen

Vi har udvalgt 6 almindelige huse i forskellige energiklasser og kigget i deres energirapporter. Vi har kigget på, hvad energikonsulenten har skrevet om huset, og i særdeleshed hvad han mener, der skal gøres for at sænke husets energiforbrug.

Nogle tiltag er ligetil, de giver en stor energibesparelse og kan foretages for rimelige penge, uden at resten af huset skal “rives ned”. Det kan fx være at skifte gamle, punkterede termoruder ud med nye, 3-lags energiruder. Eller hulmursisolering, hvor der ikke er sådan en i forvejen. Nogle ting kan du gøre selv, andre skal du have professionelle til at udføre for dig.

Der er indimellem forslag, der så dyre, at de ikke når at tjene sig hjem, før de skal skiftes ud – så det er ting, du kun skal udføre, hvis du alligevel skal foretage ændringer i den pågældende del af huset. Det kan fx være at hugge kældergulvet op for at isolere under det.

De priser, vi viser, er anslået af energikonsulenterne og er inkl. håndværkerudgifter. Du kan ofte gøre en del af tingene selv og dermed spare en masse penge. Vi giver et bud på, hvilke ting du selv kan klare, og hvilke du absolut bør overlade til professionelle.

Download hele artiklen og se, hvad du kan gøre for at rykke dit hus en energiklasse op.