Rummelig brændereol bygget af multiplader

I stedet for at gemme brændet væk kan du fremhæve det ved at bygge en flot reol i multiplader. Så har du også hele tiden ekstra tørt træ ved siden af pejsen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
2.200 kroner

Intro

Der er masser af plads til brænde i stuen med denne store reol bygget i multiplader. Og der er som minimum 3 GODE GRUNDE til at give sig i kast med projektet:

  1. Få ekstra tørt brænde
  2. Brug træet som dekoration
  3. Ha´ brænde til flere dage

LÆS OGSÅ: 5 tips til korrekt fyring i brændeovn

Vejledning

01
Opmåling 5 Trin

Inden vi går i gang, dækker vi gulvet godt af med gulvpap af en kraftig kvalitet.

Det er en god ide at tegne det, du skal bygge op på væggen, i den rigtige størrelse, så du har nøjagtige streger at rette ind efter, når du går i gang.

Reolen her skal bygges op af 10 cm tykke multiplader lige ved siden af en pejs, der rager lidt ud fra væggen. Den skal have samme højde som pejsen og have seks rum - tre i hver side. Den bygges op med en side, en overkant og en “skillevæg” i midten.

Efterhånden som pladerne saves til, stabler vi dem op og kontrollerer, at overkanterne er vandrette og siderne lodrette.

1

Mål ud, og tegn op på væggen, hvor brændereolen skal være. Vær flittig med vaterpasset, så du er sikker på, at det bliver lige. Vi tegner reolen op i størrelsesforholdet 1:1, så der hele tiden er streger at rette ind efter.

2

Streg op til vinkelbeslagene, som pladerne skal fastgøres til. De særlige beslag er beregnet til formålet og skal placeres i samlingerne. De har stor styrke, selv om de ikke fylder meget, og kan snildt være i limfugen mellem pladerne.

3

Fastgør vinkelbeslagene til muren. Vi bruger to 80 mm spunskruer til hvert beslag, efter at vi først har boret for og banket plugs i muren.

4

Mål op til den første plade ned mod gulvet, når vinkelbeslaget er skruet fast. Overkanten af pladen skal være vandret, mens undersiden af pladen skal følge gulvet, der sjældent er helt lige. Så mål højden både yderst og helt inde ved muren.

5

Overfør målene til multipladen. Tegn snittet op på kanten også, så du har en retning at save efter. Tjek, at pladen passer, og sav de andre til, og saml reolen løbende med de løse dele. Når alt er savet og delene passer, samles pladerne.

02
Fastgørelse 7 Trin

Når alle plader er skåret til, og du har tjekket, at det hele passer, kan du komme i gang med selve byggearbejdet.

Du skal være helt klar med alle dele, inden du går i gang med at lime. Når limen er blandet op, kan den nemlig kun bruges i 5 timer - derefter skal den kasseres. Når alle delene er skåret til, kan du koncentrere dig om at bygge op.

De nederste plader, der skal stå på gulvet, placeres i en cementbaseret limmørtel. De øvrige multiplader samles med en speciel lim, der smøres på med en særlig limske, så mængden bliver passende.

Hvis du har trægulv, kan du lime de nederste plader fast med en fleksibel fliseklæber til træ.

1

De nederste lodrette multiplader sættes op. Læg mørtlen på gulvet med en lille mureske, og sæt pladerne på plads. Skub dem forsigtigt frem og tilbage, så de står stabilt. Tjek med en vinkel, at de står præcist 90 grader ud fra muren.

2

Søm pladen fast til vinkelbeslaget, når du har tjekket, at den står, som den skal. Der bruges 4 tommer søm, som bankes lidt skråt i, så det trækker multipladen ind mod væggen. Et enkelt søm pr. beslag er fint.

3

Smør lim på overkanten, så du kan bygge videre, først med vandrette og dernæst lodrette plader. Limen smøres på med en limske, som doserer og fordeler limen i den rette mængde. Du kan også bruge en almindelig 10 mm tandspartel.

4

Så er det bare at bygge derudad. Bemærk, at de vandrette plader hviler på den midterste lodrette plade i den ene side. Det giver en stærkere samling. Vær omhyggelig med at bruge vaterpas. Når limen er tør, er det for sent at flytte på noget.

5

Fjern den overskydende lim. Det er en fordel at gøre det undervejs i byggeriet, inden den er tørret helt ind. Så sidder den nemlig rigtig godt fast, og skraber du i den, risikerer du at få mere slibe- og spartelarbejde.

6

Når den sidste multiplade er på plads, skal du gå hele reolen efter for evt. limrester, du ikke fik fjernet i første omgang. Du kan spare meget surt slibe-og spartelarbejde, hvis du er grundig her.

7

Skru de vandrette multiplader fast på vinkelbeslag ind mod pejsen med 60 mm spunskruer. Skru helt i bund, så du slipper for unødigt spartelarbejde. Det er ikke nødvendigt at gøre, hvis du bygger en fritstående reol.

03
Puds reolen op 8 Trin

Lad reolen stå et par dage, inden du går i gang med malerarbejdet, så du er sikker på, at limen er tørret helt op.

Først skal reolen slibes, rengøres og spartles med sandspartel. Når over­ fladen er tør, får den en mellemslibning. Den rengøres igen og sandspartles anden gang. Efter den sidste slibning rengøres reolen igen, så den er klar til efterbe­ handling. Her vælger vi at sætte filt op - som der er på væggene. Du kan godt male direkte på den spartlede flade, hvis den har fået forankringsgrunder.

Til sidst males reolen - udvendigt med en almindelig vægmaling, indven­ digt med en robust, vaskbar plastmaling.

1

Slib reolen med grovkornet slibepapir, fx korn 40, og støvsug den, så du er sikker på, at alt skidt og støv kommer væk. Det er vigtigt, at fladen, du skal pudse op, er helt ren og fri for støv.

2

Spartl toppen og forkanterne med spartelmasse. Brug en bred spartel, og træk spartelmassen på i et jævnt lag frem mod forkanten.

3

Hjørnerne beskyttes med skinner, der arbejdes godt ind i spartelmassen. Hjørner på multiplader er udsatte, så det er en god investering. Skinnerne skæres til i enderne med et skråt snit, så samlingerne bliver pæne.

4

Reolen spartles færdig, når skinnerne er på plads. Træk et fint, jævnt lag på hele fladen - også hylderne. Lad så spartelmassen tørre en dags tid, inden du mellemsliber med slibepapir korn 60-80, gør rent og sandspartler anden gang.

5

Slib reolen helt jævn og glat, når det sidste lag spartelmasse er tørt. Brug slibepapir korn 180, fx på klods. Det er vigtigt, at den er helt plan, så fladen også bliver helt jævn og ensartet. Bagefter fjernes alt slibestøvet.

6

Smør forankringsgrunder på reolen. Grunderen mætter overfladen, så den klæber, vi skal bruge til at sætte filt op med, kan hæfte ordentligt.

7

Skær nu filt til med en skarp hobbykniv, og sæt den op på den udvendige side af reolen. Klæberen smøres på, og stykket lægges på plads. Filten stryges på plads med en tapetkost, evt. en gummispartel. Når reolen er tør, males den.

8

Brændereolen males to gange til sidst, så overfladen står flot.

Materialer

  • 12 multiplader a 10 x 40 x 60 cm
  • Limmørtel
  • Multipladelim
  • Vinkelbeslag til multiplader
  • Spunskruer, 60 og 80 mm
  • 4 tommer søm
  • 2 hjørneskinner
  • Spartelmasse, fin
  • Forankringsgrunder
  • Glasfilt, klæber til glasfilt og vægmaling

Specialværktøj

  • Limske
  • Grovtandet multipladesav eller fukssvans
  • Slibeklods til multiplader
  • Tapetkost eller gummispartel

Tidsforbrug

Ca. 1 uge inkl. tørretider

Pris

Ca. 2200 kroner

Sværhedsgrad

Der er en del arbejdsgange. Det er ikke svært, men det er vigtigt, at lim, klæber, spartelmasse og maling får lov til at tørre ordentligt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn