Intro
Vejledning
01
Nyt hul til røgrør
7
Trin
Røgrøret på den nye brændeovn skal gå ind i skorstenen højere oppe, så vi laver et nyt hul. Brændeovnen er forberedt til, at røgrøret kan sidde i toppen af ovnen. En topplade skal blot løftes af, så kan du sætte den selv klæbende pakning på den studs, der er på ovnen. Studsen fastgøres med fire skruer med møtrikker.
Alt, hvad du skal bruge, følger med, når du køber den nye ovn.
Mellemrummet mellem den murede skorsten og det isolerede Isokern rør i midten af skorstenen er her fyldt med løse Lecanødder. De ville vælte ud, hvis du blot lavede et nyt hul, så vi stopper PU-skum ind i Lecanødderne. Det limer dem sammen, så der er hold på dem.
Træk den gamle brændeovn ud - så langt at den slipper det gamle røgrør. Når den er fjernet, kan du lirke røgrøret ud af væggen.
TIPS: Hold røgrøret vandret, så du ikke spilder en masse sod på gulvet.
På den nye brændeovn kan du vælge mellem to røgafgange. Du kan føre røret bagud eller ud i toppen. Du stikker bare en stor skrue trækker ned i sprækken og brækker dækpladen af, hvor der skal være røgafgang.
Nu kan du strege op til det nye hul til røgrøret. Stik hånden ind i hullet fra det gamle røgrør. Mærk efter, om det sidder midt i skorstenshullet. Hvis ja, kan du lodde siderne af hullet op på væggen med vaterpas. Hvis ikke, må du korrigere.
Så laver du en prøveopstilling. Stil ovnen på plads, så du kan markere, hvor det nye røgrør skal gå ind i væggen.
VIGTIGT! Hullet må hellere sidde nogle mm for lavt end for højt. Røgrøret kan jo afkortes, men ikke forlænges.
Hold murbøsningen midt over dine streger, og streg op hele vejen rundt om murbøsningen. Stil brændeovnen ud til siden, mens du laver hullet.
Med et 8 mm murbor bores huller (fx 8 huller) rundt om opmærkningen. Hold en afstand på cirka 3 cm fra stregen, når du borer, og bor ikke dybere end lige netop gennem murstenene.
02
Luk det gamle hul
5
Trin
Mens PU-skummet hærder omkring det nye hul, kan du lukke det gamle. Skal det gøres ordentligt, skal du hugge ud, så hullet kan lukkes med mursten, der mures i forbandt med væggen. Brug en strandmørtel KC 50/50/750, korn 0-2.
Den kan bruges mellem murstenene, og selvom det er en opmuringsmørtel, kan den godt bruges til at pudse med bagefter.
Som altid når du murer, er det vigtigt at fugte mursten og mørtel i hullet, inden du lægger mørtel og sten ind. Ellers suges fugten ud af mørtlen alt for hurtigt, og så opstår der revner mellem sten og mørtel.
Hullet i den isolerende kerne inde i skorstenen lukkes først.
Den gamle bøsning bankes løs med hammer og mejsel. Den sidder formentlig godt fast i muren. Når du har banket den løs, kan du normalt vrikke den ud med en eller to tænger.
Hug puds og murværk omkring hullet af. Du skal hugge så langt ud, at du kan se murstenenes forbandt og fugerne omkring. Skrab hullet fri for mørtel, og støvsug hullet. Fugt fuger og sten i murværket med en forstøver.
Fyld mørtel i bunden af hullet og på den første sten. Mørtlen blandes til fast konsistens (ikke tynd). Lirk stenen på plads, og placer den så langt inde, at der senere er plads til puds. Stenen skal hurtigt på plads - mørtlen “sætter sig” hurtigt.
Den sidste sten lirkes på plads og presses ned i mørtlen. Fyld efter i alle fuger med en fugeske. Alle lodrette og vandrette fuger fyldes helt med mørtel.
03
Det nye hul
4
Trin
Hvis du skal være sikker på, at dit PU-skum er hærdet igennem, skal du vente til dagen efter med at lave hul.
Bøsningen til det nye hul skal slutte helt tæt til væggen, og du skal glatte mørtlen inde bag bøsningen, så røgen senere møder så lidt modstand som muligt på sin vej ud i skorstenen.
Til at mure bøsningen fast må du ikke bruge kalkholdig mørtel. Bøsningen er af stål og vil blive angrebet af den ætsende kalk. Brug cementmørtel C 100/400. TIPS: I stedet for at købe færdigblandet mørtel kan du blande den selv af én del cement til fire dele strandsand. Hvis du har lidt cement, er det meget billigere, for du skal kun bruge en lille portion.
Bor en masse huller i stregen på den cirkel, du har tegnet. Brug en borehammer med et langt 10 mm murbor. Bor hullerne så tæt, du kan, uden at boret smutter tilbage i det forrige hul.
Fyld et godt lag mørtel rundt i kanten af hullet. Mørtlen skal blandes, så den er fast - er den for tynd, kan du ikke få den til at hænge fast i toppen. Der skal også mørtel dybere i hullet - det skal lige så langt ind som murbøsningen.
Murbøsningen presses ind i hullet. Den skal sidde centralt, og den drejes ind, så den “skærer” sig vej gennem mørtlen. I midten af billedet ses den mørtel, som murbøsningen “skærer” af.
04
Stil brændeovn op
3
Trin
Inden du stiller brændeovnen op, er det smart at male væggen bag ovnen, og du skal have jernpladen under brændeovnen på plads.
Når det er gjort, laver du en prøvesamling af brændeovnen, så du er sikker på, at ovn og jernplade er rigtigt placeret. Står den rigtigt, kan du tilslutte den.
TIPS: Pas på ikke at ridse jernpladen, når du skubber brændeovnen rundt. Læg gerne noget tykt pap på jernpladen. Denne brændeovn har fødder af plast, så den ridser ikke pladen.
Selvklæbende glasfiberpakning vikles rundt om overkanten af røgstudsen. Er pakningen ikke tyk nok, vikles den flere gange rundt. Røgrøret, som senere sættes uden på røgstudsen, skal slutte helt tæt.
Glasfiberpakning vikles også om det røgrør, der skal stikkes ind i murbøsningen. Alternativt kan du presse en rund glasfiberpakning ind i sprækken, efter at brændeovnen er sat på plads.
Materialer
• Ny brændeovn (her Scan 62)
• Røgrør
• Murbøsning
• Glasfiberpakninger
• Jernplade til gulv
• Cementmørtel C 100/400, korn 0-2 mm
• Eventuelt PU-skum
Til lukning af gammelt hul
• Et par mursten
• Opmuringsmørtel – fx KC 50/50/750, korn 0-2 mm
Tidsforbrug
Cirka 2 dage plus tørretider
Pris
Cirka 11.000 kroner med den viste brændeovn
Sværhedsgrad
Det kræver præcision at afsætte placeringen af røgrøret på skorstenen. Resten er relativt nemt.