Få varme i hele huset med et varmeflytningsanlæg

Du sparer penge og forbedrer indeklimaet med et varmeflytningsanlæg, der flytter varmen fra brændeovnen rundt i hele huset. Se hvordan det virker, og hvordan du installerer det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
8.000 kroner

Intro

Hele huset får glæde af varmen fra brændeovnen, når du installerer et varmeflytningsanlæg: et simpelt rørsystem, som trækker den varme luft op over loftet og hen til værelserne længere væk i huset. Den varme luft skubber den kolde retur mod stuen og brændeovnen, og på den måde får du cirkuleret luften rundt i huset, mens den bliver varmet gradvist op.

Varmeflytningsanlæg kan købes i samlepakker, hvor du får alt med, som skal bruges til det antal værelser, du vil flytte varme til. En samlepakke til et enkelt værelse koster lige under 3.000 kroner, mens en pakke til fire værelser koster ca. 6.000 kroner. Du må selv installere rørføringen, men selve tilslutningen af el til loftsventilatoren skal du lade en autoriseret elektriker om at udføre.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Køb et tilpasset system

Der er i sagens natur ekstremt store forskelle på huse. Nogle er kvadratiske, andre aflange med vinkler, visse med kælder, og andre med flere etager. Og hvis du vil være helt sikker på at få den optimale løsning, har du også mulighed for at bestille et system, som er skræddersyet til lige netop dit hus.

Hos firmaet BilligVentilation.dk, som har hjulpet os med denne artikel, kan du vælge at få strikket et tilpasset system sammen. Du skal blot sende dem en plantegning over dit hus, når du bestiller.

Systemet i denne artikel er beregnet til tre værelser og koster ca. 8.000 kroner. Den lidt højere pris end pakkeløsningerne skyldes blandt andet, at her er valgt en helt lydløs kanalventilator samt rør og dele af en højere kvalitet.

Klik på tallene på billedet herunder og læs, hvordan et varmeflytningsanlæg fungerer.

  1. BRÆNDEOVN: Når brændeovnen tændes, varmes luften op og stiger til vejrs.
  2. INDBLÆSNING: Den varme luft trækkes ind i indblæsningen og skubbes ned gennem systemet.
  3. RØRSYSTEMET: Løber over loftet og sender luften fremad og fordeler varmen til de kolde rum.
  4. CIRKULATION: Det er vigtigt, at luften kan bevæge sig. Derfor er det nødvendigt, at dørene enten står på klem, eller at der er lidt luft mellem top eller bund af døren og karmen.
  5. REDUKTION: Ved gradvist at indsnævre rørsystemet tvinges luften til at fordele sig ud i alle de tre strenge, som dette eksempel består af.
  6. UDSUGNING: Den varme luft skubbes ud af rørene og ned i de kolde værelser.

Sådan installeres systemet

For at opnå det bedste resultat med dit nye varmeflytningsanlæg gælder det om at være godt forberedt.

Selv et skræddersyet anlæg som det, vi fik leveret fra firmaet BilligVentilation.dk, kræver nemlig, at du selv måler de lange rør op og skærer dem til på mål - mål, som du selv skal tage.

Et godt tip er at starte med at montere udsugningen over brændeovnen og så tilpasse rørene, efterhånden som monteringen skrider frem, altså IKKE skære dem alle sammen til på forhånd, men hen ad vejen.

Vejledning

01
Hul i loftet 3 Trin

Det kan nok virke angstprovokerende at skulle skære hul gennem loftets mange lag, men det er ikke så besværligt og farligt, som det lyder. Du skal blot vide, hvordan du griber opgaven an.

Vil du være sikker på ikke at komme til at bore ind i spær, kabler og andre vitale dele, så skal hullerne bores oppe fra loftet. Her kan du nemlig nemt se, om der overhovedet er plads nok.

Tjek under isoleringen ved varme flytning 1

Tag et kig under isoleringen oppe på loftet. Er der plads nok til, at røret kan være der, eller er du for tæt på et spær?

Bor et hul til rør til varmeflytningsanlæg 2

Bor med et træbor ned gennem loftet, når du har fundet et egnet sted at bore.

Hul i loftet til varmeflytningsanlæg 3

Bor hullet med et kopbor i den rette størrelse. Hullets diameter skal passe til indblæsningen eller udsugningerne.

02
Skær rørene til 3 Trin

Når du skal montere et anlæg til varme flytning, uanset om det er købt som samlepakke eller skræddersyet, kommer du til at save alle de lange og lige rør til. Det er nemmest at save med en vinkelsliber og den smalleste skive, du kan finde.

Rør til varmeflytningsanlæg skæres til 1

Markér målet på, hvor langt røret (B) skal være.

Lav en markering med papir på rør til varmeflytningsanlæg 2

Fold et A4-ark om røret (B), og tegn markeringen. Er det et meget tykt rør, kan du tape to A4-ark sammen.

Rør til varmeflytningsanlæg saves over med vinkelsliber 3

Sav røret (B) over med vinkelsliberen, mens du holder det godt fast. Fil de skarpe kanter på røret til sidst.

03
Saml rørene 3 Trin

Ventilationsniplerne bruges, når du skal samle de lange og lige rør. Alle samlinger (+ bøjninger) er i besiddelse af en flad gummipakning, som hjælper med til at gøre systemet helt tæt. Hvis du lige giver pakningerne et pift med silikoneolie, glider det hele bare meget nemmere.

Pakninger på rør til varmeflytningsanlæg sprøjtes med olie 1

Sprøjt lidt olie på de sorte pakninger, som sidder inde i ventilationsniplerne (L), inden du samler rørene.

Niplen sættes mellem de to rør til varmeflytningsanlæg 2

Massér niplen (L) på plads mellem to rør (B). Pas på de skarpe kanter.

Samlinger i rør til varmeflytningsanlæg skrues sammen 3

Giv hver samling tre selvskærende skruer fordelt rundt om røret. Så er du sikker på, at konstruktionen holder.

04
Montér vægbæringer 3 Trin

For at holde styr på rørene oppe på loftet skal de monteres i nogle holdere, også kaldet vægbæringer. Disse skrues fast på spærene, rørene lægges ned i dem, og til sidst fikseres rørene til holderne med et par selvskærende skruer.

Holdere til varmeflytningsanlæg skrues på spærene med spånskruer 1

Skru holderne (J) fast til spærene med spunskruer. Pas på, at du ikke skærer dig på de skarpe kanter.

Rør til varmeflytningsanlæg sættes i holderne 2

Læg rørene (B) ned i holderne (J). Vægbæringerne fås i tre størrelser, så de passer med de tre forskellige tykkelser rør.

Rør og holder til varmeflytningsanlæg skrues sammen 3

Skru sammen med en selvskærende skrue gennem holder (J) og rør (B) fra begge sider.

05
Montér ventilatoren 3 Trin

Hjertet i systemet, ventilatoren, monteres mellem to af de store og lige rør. Og her skal du være opmærksom på, at ventilatoren IKKE må røre nogen af rørene - sker det, vil støjen nemlig kunne forplante sig ud i og blive forstærket gennem systemet. Derfor hænges ventilatoren fast mellem rørene med to gummiophæng.

Ophæng til varmeflytningsanlæg skrues på rør 1

Det første ophæng (D) skrues om røret (B), så dets ene halvdel er fri.

Ventilator til varmeflytningsanlæg spændes fast i ophænget 2

Spænd ventilatoren (E) fast i ophænget (D) - husk at vende den rigtigt og med kabelboksen øverst.

Det andet ophæng til ventilator i varmeflytningsanlæg spændes fast 3

Spænd det andet ophæng (D) fast. Når ventilatoren er monteret, skal du have en elektriker til at tilslutte den.

06
Isolér rørsystemet 3 Trin

Det, vi for alt i verden vil undgå, er, at varmen afgives til loftsrummet og bare fiser ud i det rene ingenting. Derfor skal systemet isoleres. BilligVentilation.dk anbefaler, at man så vidt muligt graver rørene ned i den eksisterende isolering og lukker toppen af med batts, men du kan også bruge alumåtter til at vikle rundt om rørene.

Varme flytning med isolering til varmeflytningsanlæg 1

Skær isoleringen til, så den passer rundt om rørene og de øvrige dele.

Isolering foldes om rørene til varmeflytningsanlæg 2

Fold isoleringen om rørene, og tape den fast med alutape. Luk alle samlinger med tape.

Hele systemet til varmeflytningsanlæg pakkes ind i isolering 3

Pak systemet ind i isolering. Det er selvfølgelig vigtigt, at du stadig kan komme til filterboksens låg og til kabelboksen.

07
Se hvordan du monterer systemet 11 Trin

1

Placér udsugningsventilen som her over brændeovnen. Tegn en cirkel i loftet, og skær hul med en stiksav. Du kan også bore ud til ventilen med et kopbor.

2

Skru først en monteringsramme på det rør, der skal gå gennem loftet, og stik røret op i hullet i loftet. Skru dernæst monteringsrammen fast i loftet.

3

I selve monteringsrammen monteres en ventil. Den stikkes blot op gennem monteringsrammen og drejes en kvart omgang for at sidde fast.

4

Tallerkenventilen kan drejes rundt, så mængden af luft, der passerer, kan justeres. Ved flere ventiler kan de styres indbyrdes.

5

Hvis du skal afkorte et rør, kan du få en vinkelret afskæring ved at tape to A4-sider sammen og vikle dem om røret og bruge kanten til at strege op efter.

6

Røret skæres med en vinkelsliber med metalklinge. Skær aldrig indendørs pga. brandfaren, brug arbejdshandsker, beskyttelsesbriller og høreværn. Grater fjernes med en fil.

7

Alle fittings er forsynet med en gummipakning, så samlingerne bliver helt tætte, når røret presses ind over pakningen. Fiksér også røret med selvskærende pladeskruer.

8

Røret fra stuen kommer op til højre og føres til en ventilator, som forsynes med lyddæmpere på begge sider. Fra ventilatoren føres rør til de forskellige indblæsningsventiler.

9

Alle rør hviler på montagebeslag, der yderligere kan løftes med bræddestykker, så rørene kommer op over evt. eksisterende rør og andre forhindringer.

10

Rørene isoleres med to lag 50 mm lamelmåt-ter. Første lag er forsynet med kraftpapir, andet lag med alu-folie. Lagene bindes med ståltråd, og samlinger tætnes med alu-tape.

11

En hurtig, men knap så effektiv isoleringsmetode er at trække en “isoleringsstrømpe” over røret. Det er en strømpe af plastfolie, der indvendig er foret med isolering.

08
Sådan virker systemet 13 Trin

Kanalventilatoren sidder i midten af rørsystemet og suger den varme luft fra stuen op og skubber den videre ud i de kolde værelser.

Et varmeflytningsanlæg består af:

Et komplet varmeflytningsanlæg består af mange enkeltdele. Der er rør i forskellige dimensioner, samlemuffer, bøjninger, lyddæmpere, ventilator og så videre. Men selvom systemet godt kan virke uoverskueligt, når det bliver leveret, er det faktisk ikke meget mere besværligt at samle end legoklodser.

A: T-STYKKER
Når luften skal fordeles ud til flere værelser, er der brug for T-stykkerne.

B: VENTILATIONSRØR

C: REDUKTIONER
Ved at reducere rørtykkelsen skabes et overtryk i rørene før reduktionen, der tvinger luften til også at fordele sig gennem de bagvedliggende T-stykker.

D: ELASTIKOPHÆNG
For at undgå rungende resonans sidder ventilatoren forbundet med et elastikophæng på hver sin side. Ophænget sørger for, at selve ventilatoren ikke kommer i direkte kontakt med de stive rør og forhindrer dermed, at blæserens svage lyd ikke forplanter sig ud i systemet.

E: KANALVENTILATOR
Hjertet i systemet. Der findes mange forskellige slags ventilatorer, og det kan godt betale sig at investere i en lidt dyrere model, som støjer mindst muligt. Husk, at du ikke selv må slutte el til ventilatoren. Her skal en elektriker til.

F: FILTERBOKS
For at undgå at der samler sig støv, pollen og andet skidt i systemet, sidder der en filterboks med udskifteligt filter tæt på indblæsningsventilen. Du kan købe filtermåtter separat. De er nemme at skifte, og du skal udskifte dem en gang om året.

G: LYDDÆMPER
Sidder flere steder (så tæt på udsugninger og indblæsninger som muligt) og dæmper støjen fra ventilatoren. Forhindrer også, at lyd, som eksempelvis tale, kan vandre baglæns gennem rørene og ud til de tilstødende lokaler. Lyddæmperne er bløde i det og kan bukkes rundt om hjørner.

H: BØJNINGER
Bruges til at føre rørsystemet op og henad langs loftet og rundt om hjørner.

I: INDBLÆSNING/UDSUGNINGER
Udsugningerne har en diameter på 100 mm, altså en smule mindre end indblæsningerne på 160 mm.

J: VÆGBÆRINGER

K: VENTILATIONSKONTROL

L: VENTILATIONSNIPLER
Ventilationsniplerne (L) bruges, når de lange og lige rør (B) skal forlænges.

M: SELVSKÆRENDE SKRUER

Materialer

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

8.000 kr. for skræddersyet system til tre værelser.

Sværhedsgrad

Der er mange dele at holde styr på, og det kan være en udfordring at kravle rundt på loftet, men selve systemet er let at samle.

Tegning

Multimedia

Video

TIPS: Helt lige snit i runde emner

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Video

Tips & Tricks

Fordel varmen fra brændeovnen

Anlægget suger varmen fra brændeovnen i stuen, og blæser den varme luft ud i husets øvrige tørre rum, hvor du yderligere kan placere friskluftventiler i væggene. I husets vådrum - toilet, bad, køkken etc. - bør der være mekanisk ventilation, så luften fra de fugtige rum ikke trænger ud i de tørre rum og forvolder skade.

Sug fugten ud af huset

Bruger du et rørsystem til dine vådrum, kan du nøjes med kun én ventilator til samtlige rum i stedet for en kanal og en ventilator i hvert rum. Men uanset typen af anlæg skal luften i boligen kunne bevæge sig uhindret fra rum til rum (de gule pile) - fx via sprækker under døre eller gennem ventiler i væggene.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn