Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spred brændeovnens varme til hele huset med en varmefordeler

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Udnyt varmen fra brændeovnen med en varmefordeler, og spar på udgifterne til varmen. I løbet af en weekend kan du installere en billig og effektiv varmefordeler til brændeovn.

Intro

Varmefordeler til brændeovn

Få et bedre indeklima og spar på udgifterne til varmen med en varmefordeler til brændeovn.

Vi har monteret og testet en varmefordeler til brændeovn, der fordeler varmen til hele huset. Systemet er billigt og effektivt og kan installeres på en weekend.

Varmefordeler til brændeovn testet

Har du brændeovn, kender du sikkert problemet med, at der på kort tid kan blive nærmest tropisk varmt i rummet med brændeovnen, mens der i boligens øvrige rum føles hundekoldt. Men det kan du råde bod på med et rørsystem (en såkaldt varmefordeler), der suger varmen fra rummet med brændeovnen og fordeler den jævnt ud i husets øvrige rum.

Vi har monteret og testet en varmefordeler til brændeovn. Varmeanlægget er fra Fresh Ventilation, og man kan selv sætte systemet op.

Dog skal en autoriseret el-installatør tilslutte strømmen til de elektriske dele, ventilator, termostat og hastighedsstyring, da anlægget styres af en termostat og en hastighedsstyring.

Effektiv varmefordeler til brændeovn

Alle komponenter til varmefordeleren er fremstillet af varmgalvaniseret stålplade, der ikke ruster. Vi har brugt rør med en diameter på 160 mm. Jo større dimension du anvender, desto mere effektivt og støjsvagt bliver anlægget.

Det er meget enkelt at samle anlægget, da alle samleled er forsynet med gummipakninger, så rørene slutter helt tæt, når de er presset sammen.

Det ideelle og mest problemfri sted at montere en varmefordeler til brændeovn er på et loftsrum. Det kan også lade sig gøre i et hus med udnyttet første sal. Her kan rørene føres frem i skunkrum og på loftet over hanebånd.

Tjen udgiften ind på få år

Vi testede varmefordeleren til brændeovn over en vinter med perioder med hård frost. Anlægget fungerede over al forventning.

Brændeovnen er blevet tændt om morgenen, og samtidig er varmefordeleren til brændeovn åbnet på fuld hastighed. Efter en halv time er varmen fordelt i hele huset.

Det var ikke nødvendigt at tænde husets oliefyr hele vinteren.

Anlægsudgifter på 3000-5000 kroner vil derfor være tjent ind på ganske få år, hvis besparelsen på olie beholdes.

Byggevejledning til en varmefodeler

En varmefordeler til brændeovn er en genial tilføjelse til huset, og en overkommelig opgave for en selvbygger. Du får en grundig beskrivelse af projektet og masser af nyttige tips, der giver dig varme i hele huset og færre energiudgifter.

Vejledning

Under loftet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Placér udsugningsventilen som her over brændeovnen. Tegn en cirkel i loftet, og skær hul med en stiksav. Du kan også bore ud til ventilen med et kopbor.

2

Skru først en monteringsramme på det rør, der skal gå gennem loftet, og stik røret op i hullet i loftet. Skru dernæst monteringsrammen fast i loftet.

3

I selve monteringsrammen monteres en ventil. Den stikkes blot op gennem monteringsrammen og drejes en kvart omgang for at sidde fast.

4

Tallerkenventilen kan drejes rundt, så mængden af luft, der passerer, kan justeres. Ved flere ventiler kan de styres indbyrdes.

Over loftet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Hvis du skal afkorte et rør, kan du få en vinkelret afskæring ved at tape to A4-sider sammen og vikle dem om røret og bruge kanten til at strege op efter.

2

Røret skæres med en vinkelsliber med metalklinge. Skær aldrig indendørs pga. brandfaren, brug arbejdshandsker, beskyttelsesbriller og høreværn. Grater fjernes med en fil.

3

Alle fittings er forsynet med en gummipakning, så samlingerne bliver helt tætte, når røret presses ind over pakningen. Fiksér også røret med selvskærende pladeskruer.

4

Røret fra stuen kommer op til højre og føres til en ventilator, som forsynes med lyddæmpere på begge sider. Fra ventilatoren føres rør til de forskellige indblæsningsventiler.

5

Alle rør hviler på montagebeslag, der yderligere kan løftes med bræddestykker, så rørene kommer op over evt. eksisterende rør og andre forhindringer.

6

Rørene isoleres med to lag 50 mm lamelmåt-ter. Første lag er forsynet med kraftpapir, andet lag med alu-folie. Lagene bindes med ståltråd, og samlinger tætnes med alu-tape.

7

En hurtig, men knap så effektiv isoleringsmetode er at trække en “isoleringsstrømpe” over røret. Det er en strømpe af plastfolie, der indvendig er foret med isolering.

Tegning

Fordel varmen fra brændeovnen

Anlægget suger varmen fra brændeovnen i stuen, og blæser den varme luft ud i husets øvrige tørre rum, hvor du yderligere kan placere friskluftventiler i væggene. I husets vådrum - toilet, bad, køkken etc. - bør der være mekanisk ventilation, så luften fra de fugtige rum ikke trænger ud i de tørre rum og forvolder skade.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Sug fugten ud af huset

Bruger du et rørsystem til dine vådrum, kan du nøjes med kun én ventilator til samtlige rum i stedet for en kanal og en ventilator i hvert rum. Men uanset typen af anlæg skal luften i boligen kunne bevæge sig uhindret fra rum til rum (de gule pile) - fx via sprækker under døre eller gennem ventiler i væggene.

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Et varmeflytningsanlæg består typisk af en udsugningsventil (A), spiralrør (B), 90 graders bøjninger (C), ventilator (D), 45 graders bøjninger (E), T-stykker (F), indblæsningsventiler (G), samlenipler (H) og lyddæmpere (J).

Log ind eller køb adgang for at se tegningen

Video

TIPS: Helt lige snit i runde emner

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage