Intro
Vejledning
01
Hul i loftet
3
Trin
Det kan nok virke angstprovokerende at skulle skære hul gennem loftets mange lag, men det er ikke så besværligt og farligt, som det lyder. Du skal blot vide, hvordan du griber opgaven an.
Vil du være sikker på ikke at komme til at bore ind i spær, kabler og andre vitale dele, så skal hullerne bores oppe fra loftet. Her kan du nemlig nemt se, om der overhovedet er plads nok.
Tag et kig under isoleringen oppe på loftet. Er der plads nok til, at røret kan være der, eller er du for tæt på et spær?
02
Skær rørene til
3
Trin
Når du skal montere et anlæg til varme flytning, uanset om det er købt som samlepakke eller skræddersyet, kommer du til at save alle de lange og lige rør til. Det er nemmest at save med en vinkelsliber og den smalleste skive, du kan finde.
Fold et A4-ark om røret (B), og tegn markeringen. Er det et meget tykt rør, kan du tape to A4-ark sammen.
03
Saml rørene
3
Trin
Ventilationsniplerne bruges, når du skal samle de lange og lige rør. Alle samlinger (+ bøjninger) er i besiddelse af en flad gummipakning, som hjælper med til at gøre systemet helt tæt. Hvis du lige giver pakningerne et pift med silikoneolie, glider det hele bare meget nemmere.
Sprøjt lidt olie på de sorte pakninger, som sidder inde i ventilationsniplerne (L), inden du samler rørene.
04
Montér vægbæringer
3
Trin
For at holde styr på rørene oppe på loftet skal de monteres i nogle holdere, også kaldet vægbæringer. Disse skrues fast på spærene, rørene lægges ned i dem, og til sidst fikseres rørene til holderne med et par selvskærende skruer.
Skru holderne (J) fast til spærene med spunskruer. Pas på, at du ikke skærer dig på de skarpe kanter.
Læg rørene (B) ned i holderne (J). Vægbæringerne fås i tre størrelser, så de passer med de tre forskellige tykkelser rør.
05
Montér ventilatoren
3
Trin
Hjertet i systemet, ventilatoren, monteres mellem to af de store og lige rør. Og her skal du være opmærksom på, at ventilatoren IKKE må røre nogen af rørene - sker det, vil støjen nemlig kunne forplante sig ud i og blive forstærket gennem systemet. Derfor hænges ventilatoren fast mellem rørene med to gummiophæng.
06
Isolér rørsystemet
3
Trin
Det, vi for alt i verden vil undgå, er, at varmen afgives til loftsrummet og bare fiser ud i det rene ingenting. Derfor skal systemet isoleres. BilligVentilation.dk anbefaler, at man så vidt muligt graver rørene ned i den eksisterende isolering og lukker toppen af med batts, men du kan også bruge alumåtter til at vikle rundt om rørene.
07
Se hvordan du monterer systemet
11
Trin
Placér udsugningsventilen som her over brændeovnen. Tegn en cirkel i loftet, og skær hul med en stiksav. Du kan også bore ud til ventilen med et kopbor.
Skru først en monteringsramme på det rør, der skal gå gennem loftet, og stik røret op i hullet i loftet. Skru dernæst monteringsrammen fast i loftet.
I selve monteringsrammen monteres en ventil. Den stikkes blot op gennem monteringsrammen og drejes en kvart omgang for at sidde fast.
Tallerkenventilen kan drejes rundt, så mængden af luft, der passerer, kan justeres. Ved flere ventiler kan de styres indbyrdes.
Hvis du skal afkorte et rør, kan du få en vinkelret afskæring ved at tape to A4-sider sammen og vikle dem om røret og bruge kanten til at strege op efter.
Røret skæres med en vinkelsliber med metalklinge. Skær aldrig indendørs pga. brandfaren, brug arbejdshandsker, beskyttelsesbriller og høreværn. Grater fjernes med en fil.
Alle fittings er forsynet med en gummipakning, så samlingerne bliver helt tætte, når røret presses ind over pakningen. Fiksér også røret med selvskærende pladeskruer.
Røret fra stuen kommer op til højre og føres til en ventilator, som forsynes med lyddæmpere på begge sider. Fra ventilatoren føres rør til de forskellige indblæsningsventiler.
Alle rør hviler på montagebeslag, der yderligere kan løftes med bræddestykker, så rørene kommer op over evt. eksisterende rør og andre forhindringer.
Rørene isoleres med to lag 50 mm lamelmåt-ter. Første lag er forsynet med kraftpapir, andet lag med alu-folie. Lagene bindes med ståltråd, og samlinger tætnes med alu-tape.
08
Sådan virker systemet
13
Trin
Kanalventilatoren sidder i midten af rørsystemet og suger den varme luft fra stuen op og skubber den videre ud i de kolde værelser.
Et varmeflytningsanlæg består af:
Et komplet varmeflytningsanlæg består af mange enkeltdele. Der er rør i forskellige dimensioner, samlemuffer, bøjninger, lyddæmpere, ventilator og så videre. Men selvom systemet godt kan virke uoverskueligt, når det bliver leveret, er det faktisk ikke meget mere besværligt at samle end legoklodser.
C: REDUKTIONER
Ved at reducere rørtykkelsen skabes et overtryk i rørene før reduktionen, der tvinger luften til også at fordele sig gennem de bagvedliggende T-stykker.
D: ELASTIKOPHÆNG
For at undgå rungende resonans sidder ventilatoren forbundet med et elastikophæng på hver sin side. Ophænget sørger for, at selve ventilatoren ikke kommer i direkte kontakt med de stive rør og forhindrer dermed, at blæserens svage lyd ikke forplanter sig ud i systemet.
E: KANALVENTILATOR
Hjertet i systemet. Der findes mange forskellige slags ventilatorer, og det kan godt betale sig at investere i en lidt dyrere model, som støjer mindst muligt. Husk, at du ikke selv må slutte el til ventilatoren. Her skal en elektriker til.
F: FILTERBOKS
For at undgå at der samler sig støv, pollen og andet skidt i systemet, sidder der en filterboks med udskifteligt filter tæt på indblæsningsventilen. Du kan købe filtermåtter separat. De er nemme at skifte, og du skal udskifte dem en gang om året.
G: LYDDÆMPER
Sidder flere steder (så tæt på udsugninger og indblæsninger som muligt) og dæmper støjen fra ventilatoren. Forhindrer også, at lyd, som eksempelvis tale, kan vandre baglæns gennem rørene og ud til de tilstødende lokaler. Lyddæmperne er bløde i det og kan bukkes rundt om hjørner.
I: INDBLÆSNING/UDSUGNINGER
Udsugningerne har en diameter på 100 mm, altså en smule mindre end indblæsningerne på 160 mm.
Materialer
Tidsforbrug
En weekend.
Pris
8.000 kr. for skræddersyet system til tre værelser.
Sværhedsgrad
Der er mange dele at holde styr på, og det kan være en udfordring at kravle rundt på loftet, men selve systemet er let at samle.
Tegning
Video
Tips & Tricks
Fordel varmen fra brændeovnen
Anlægget suger varmen fra brændeovnen i stuen, og blæser den varme luft ud i husets øvrige tørre rum, hvor du yderligere kan placere friskluftventiler i væggene. I husets vådrum - toilet, bad, køkken etc. - bør der være mekanisk ventilation, så luften fra de fugtige rum ikke trænger ud i de tørre rum og forvolder skade.
Sug fugten ud af huset
Bruger du et rørsystem til dine vådrum, kan du nøjes med kun én ventilator til samtlige rum i stedet for en kanal og en ventilator i hvert rum. Men uanset typen af anlæg skal luften i boligen kunne bevæge sig uhindret fra rum til rum (de gule pile) - fx via sprækker under døre eller gennem ventiler i væggene.