Byggevejledning
Let
Svær
Før.

Før.

Efter.

Efter.

At skifte et grimt og koldt, gammelt gulv ud med et nyt med indbygget varme er et oplagt job for en gør det selv-håndværker. Der er masser af penge at spare, både i materialer og i arbejdsløn.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du både sparer ekstra penge og en hulens masse slæberi ved at genbruge dele af det gamle gulv.

I stedet for at købe dyre gulvplader med udfræsede spor i, som du kan lægge varmeslangerne ned i, viser vi dig nemlig, hvor let det er at genbruge de gamle gulvbrædder, som du alligevel skal rive op, for at kunne lægge gulvvarme.

Når gulvbrædderne er taget af, vil du normalt skulle slæbe dem ud på traileren og køre dem væk, hvorefter du skulle slæbe de dyre gulvvarmeplader ind i huset. Nu slipper du for slæberiet, for du saver bare gulvbrædderne skråt af i den ene ende og benytter dem som gulvvarmeplader. Nemt, hurtigt og frem for alt billigt.

Nu hvor du er i gang med gulvet, er det oplagt at isolere det omhyggeligt og sørge for, at der dels ikke kan trække kold luft op nedefra og dels ikke kan trænge fugtig luft ned oppefra. Du undgår både kolde fødder og fugt i isoleringen med risiko for råd.

Læs artiklen nøje igennem, og lav en tegning over, hvor du vil lægge slangerne, så er du klædt på til arbejdet.

LÆS OGSÅ: Sådan lægger du el-gulvvarme

Varme under trægulv

Det er stadig en udbredt misforståelse, at effektiv gulvvarme hænger sammen med rør indstøbt i beton. Der er nemlig udviklet gulvvarmesystemer specielt til trægulve, og de er lettere at regulere end betonsystemerne. Varmen i trægulvet transporteres i plastslanger (pex-rør), der ligger lige under trægulvet.

Den er jævnt fordelt takket være varmefordelingsplader af aluminium. Pladerne forhindrer samtidig, at trægulvet får varmestriber.

Pex-rørene skal lægges med ca. 30 cm’s afstand i én hel slange uden samlinger under gulvet. De 20 mm tykke pexrør skal i øvrigt være godkendt til gulvvarme. Det betyder, at de skal være forsynet med en iltspærre, som forhindrer ilt i at trænge ind i røret. Ilten ville ellers kunne medføre rust på stålrør og radiatorer andre steder i huset. Al varme stiger opad, så når gulvet varmes op først, vil du få glæde af varmen hele vejen op gennem rummet.