Byggevejledning
Let
Svær
Den lave støttemur bevarer oplevelsen af at sidde midt i haven.

Den lave støttemur bevarer oplevelsen af at sidde midt i haven.

Det er tungt at lægge en fliseterrasse, men gør du det ordentligt, ligger der mange års belønning forude i den. Og det gode arbejde begynder med bunden. Er bunden kompakt, stabil og præcis, vil de forskellige gruslag sammen med fuger og fliser danne en helhed med imponerende egenskaber.

Lægges terrassen som vist her, vil den i årevis bevare en jævn overflade, der er fleksibel og ikke tager skade af små bevægelser i jorden, tørke, regn eller frost – forhold, som ellers på få år kan ødelægge en terrasse.

Læmuren om terrassen er lige så kompromisløs. Og selv om du aldrig har forsøgt dig som murer eller knoklet med stendiger, kan du trygt tage ansvaret for muren her. Du bygger med blokke, der stables og fastholdes så enkelt som legoklodser. Og den holder også i mange år.

LÆS OGSÅ: I krig mod flisepest

Tænk over terrassens placering

Med så mange år bygget ind i havens nye hyggekrog er der al grund til at tænke sig godt om, når du placerer den.

Muren giver læ og lidt privatliv, og ligesom terrassen kan den på en solrig sommerdag opsamle varme, som du kan have glæde af om aftenen, så du skal ikke bare tænke på udsigt og dominerende vindretning, men også på om der skal være sol om morgenen eller om eftermiddagen. Den er ikke sådan at flytte rundt på, når først du er færdig.

Læ uden at lukke inde

Læmurens højde er en balancegang mellem at yde læ og bevare udsigten til resten af haven. De fleste af os vil på den ene side gerne have en god udsigt fra terrassen, men samtidig sidde ugeneret og i læ for vinden.

SE OGSÅ: Byg en solid støttemur i haven

Det vil altid være en balancegang, og den lave støttemur her fungerer godt i sammenhæng med beplantningen: Nederst en fast mur, der lukker trygt og tæt og kan samle lidt varme op fra solen, øverst et mere åbent ly af planter, som bremser vinden.

Læmuren kan fungere som støttemur, hvis der er et mindre terrænspring i haven. Er terrænspringet af en vis størrelse, anbefales det at den bygges med en vis hældning.

DOWNLOAD HELE ARTIKLEN og få en trin-for-trin byggevejledning