Byg en flot og rund terrasse i natursten

Farvel til kedelige grå betonfliser! Med denne terrasse i natursten får du en flot og helt unik belægning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 weekender
Pris
5.000 kroner
Terrasse i natursten med bålplads

Terrassen i natursten passer perfekt til en bålplads. Rundt om terrassen bygger vi to bænke, så der er gode siddepladser omkring bålet.

Intro

Hvis du er træt af grå betonfliser, er det oplagt at lægge en terrasse af natursten. Med ølandsfliser får du en belægning, der er unik, da alle sten er forskellige, og det naturlige look passer perfekt til en bålplads.

LÆS OGSÅ: Galleri: Inspiration til bålsteder du selv kan bygge

Se, hvordan du lægger terrassen

Terrassen her er et fint begynderprojekt inden for belægning, da natursten er nemme at lægge.

I gør det selv-vejledningen får du en komplet materialeliste, og vi viser, hvordan du:

 • gør underlaget klar
 • lægger naturstenene
 • laver en bålplads i midten
 • bygger en bænk rundt om bålpladsen og terrassen

Vejledning

01
Underlaget gøres klar 3 Trin

Uanset hvilken type fliseterrasse du lægger, er det vigtigt, at underlaget er i orden. Det gælder også for en terrasse af natursten. Du skal fjerne det øverste lag muldjord, så du kan bygge et nyt underlag op af stabilgrus og afretningsgrus. Underlaget skal komprimeres godt, så du ikke risikerer, at stenene synker.

Bruger du små granitskærver mellem de store natursten, er det en god idé at bygge en kant, så du ikke får småsten i hele haven.

1

Der sættes kantblokke i siderne, så de granitskærver, der skal lægges ud omkring naturstenene, bliver på deres plads. Kantblokkene sættes i beton og rettes ind efter en snor, så de står lige.

2

Naturstenenes underlag af 10 cm stabilgrus komprimeres med en pladevibrator. Kør over underlaget på kryds og tværs. Det er ikke nødvendigt at lave fald på denne belægning, da granitskærverne gør den “åben”, så vandet nemt kan komme væk.

3

Fordel afretningsgruset oven på laget af stabilgrus, når det er stampet godt sammen. Afretningslaget skal være ca. 4-5 cm, og det fordeles nemmest på en stor flade med en asfaltrager.

02
Naturstenene lægges 6 Trin

Her genbruges en gammel flisebelægning af ølandsfliser, som tages op og lægges i en cirkel på et nyt underlag.

At lægge natursten er lidt af et puslespil, da de har forskellige former og størrelser. Det kræver lidt tålmodighed, da du må prøve dig lidt frem for at finde de sten, hvis form passer bedst sammen. I mellemrummene lægges granitskærver.

1

Bestem, hvor midten af den runde terrasse skal være. I midten sættes en lille cirkel af brosten. Cirklen tegner du op ved at sætte en jernstang i midten af terrassen, som du binder en snor i med en pind i den anden ende, så du kan tegne den lille cirkel op. Læg derefter naturstenene rundt om cirklen af brosten. De lægges her med en afstand på ca. 3-4 cm, så der er plads til granitskærver imellem.

2

Markér, hvor stor belægningen skal være. Brug snoren i jernstangen igen, så du nemt tegner den yderste cirkel op. Her skal terrassen have en diameter på 350 cm.

3

Det er et puslespil at lægge de uens natursten, så det er en god idé at rejse sig op undervejs, så du kan se belægningen lidt på afstand og danne dig et overblik over, hvilke sten der passer bedst hvor.

4

Stenene renses med fliserens, når de alle er lagt, for at fjerne begroninger og skidt.

5

Granitskærver fordeles omkring og imellem stenene med rive og kost.

6

Den inderste cirkel fyldes med stenmel. Det bankes godt sammen og er et perfekt underlag til bålpladsen.

03
Bænken bygges 7 Trin

Rundt om terrassen skal bygges to bænke, så der er gode siddepladser omkring bålet. Bænkens sæde består af en limtræsbjælke, og benene laves af to kantblokke, der sættes oven på hinanden. De limes sammen, ligesom sædet på toppen også limes fast.

1

Bjælken slibes, så fladen er glat og jævn. Sørg for at holde slibemaskinen i konstant bevægelse. Hvis du “holder stille” og kommer til at slibe for meget ét sted, kan der komme en lille fordybning.

2

Giv træet grundingsolie og træbeskyttelse bagefter, så det bedre kan tåle udelivet.

3

Fjern skærverne på et lille område, og sæt den nederste sten, der skal være bænkens ben. Kantblokkene sættes i afretningsgruset. Tjek, at stenen ligger helt lige.

4

Sæt den anden sten til bænkens ben, og tjek, at afstanden passer, og begge sten står helt lige. Her skal bænken være 130 cm, så en afstand på 1 m er passende.

5

De to øverste sten sættes ovenpå. De limes fast med stenlim. Tjek, at de også ligger lige. Det overskydende lim fjernes med en fugtig svamp.

6

Put lim på de øverste sten, og lim bjælken fast, så sædet ligger helt stabilt.

7

Bænken er klar til brug, når limen er tør.

Materialer

 • Kantblokke, 12 x 12 x 21 cm
 • Støbebeton til kantblokkene
 • Ølandsfliser
 • Brosten
 • Stabilgrus
 • Afretningsgrus
 • Granitskærver, 18-23 mm
 • Stenlim
 • Bjælker, 60 x 266 mm
 • Træbeskyttelse

Specialværktøj

 • Pladevibrator (250 kg)
 • Asfaltrager

Tidsforbrug

Ca. 2 weekender.

Pris

Ca. 5.000 kr.

Sværhedsgrad

Det er et fint begynderprojekt inden for belægning, da natursten er nemme at lægge.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Fliseterrasse