Det skal du vide, før du bygger overdækning

At bygge en overdækning er et af de nemmeste og mest overskuelige gør det selv-projekter, du kan kaste dig ud i. Læs her, hvad du skal være opmærksom på - så er du garanteret et godt resultat!

Fire stolper, en god håndfuld spær, et plastiktag og en bunke beslag og skruer. Mere behøver du i virkeligheden ikke for at bygge en flot og stabil overdækning til terrassen. Men der er selvfølgelig altid et "men", for du skal naturligvis vide, hvordan stolperne monteres i jorden, og det er heller ikke helt lige meget, hvor stor afstanden er mellem spærene, og hvor langt de spænder. Sidst gælder det om at vælge det rette tag.

Her får du de 3 vigtigste ting, du skal vide, når du planlægger din overdækning.


Stolper og fundering

Det første du skal tage stilling er, hvordan du vil fundere din overdækning. Medmindre du vil bygge med galvaniserede stolper, ender du nok som de fleste andre gør det selv'ere med enten 75 x 75 mm eller 100 x 100 mm trykimprægnerede fyrretræsstolper. Og det er også langt det nemmeste (og billigste) at arbejde med.

Det næste, du så skal overveje, er, hvor stolperne skal placeres. Her har du eksempelvis muligheden for at placere dem i jorden udenfor terrassen, eller hvis du foretrækker det, at fjerne et par fliser/brædder og grave dem ned og integrere dem i selve terrassen. Her handler det både om, hvad du selv synes er pænt, men også om spændvidder. Spærene skal nemlig købes i bestemte dimensioner afhængig af, hvor langt du har tænkt dig, der skal være mellem stolperne.

Du skal også beslutte, hvordan overdækningen skal fastgøres til huset. Måske er der plads og ståhøjde nok til en rem, der skrues fast ovenover terrassedør og -vinduer, eller også kan det være, at du bliver nødt til at sætte stolper op langs huset, hvis fx tagudhænget rager så langt ud, at spærene ikke kan monteres højt nok.

Stolpene kan enten graves ned og støpes fast, eller plasseres i stolpesko. Det første alternativet er mest solid, mens det andre kanskje er enklest og raskest.


Vælg de rette spær

Uanset hvilket slags tag du vælger til overdækningen, er det spærene, der skal bære det. Når det gælder overdækninger til terrasser, er der typisk tale om relativt lette plastik-tagplader, men spærene skal stadig købes i de rette dimensioner, så konstruktionen ikke bukker under med tiden.

For at finde ud af hvilke spær du skal bruge, skal du kigge i en såkaldt spændvidde-tabel. I spændviddetabellen herunder, kan du eksempelvis læse, at et spær på 50 x 150 mm må spænde 3 meter, når afstanden til det næste spær er 1,2 meter.

I dette eksempel skal du altså bruge 6 spær, hvis du vil overdække en terrasse, som er 6 meter bred og 3 meter dyb.

Multimedia

Tagplader

Du har tonsvis af forskellige muligheder, når det drejer sig om at vælge tag til overdækningen. Men et godt råd herfra er ikke at vælge det billigste trapez-tag. I løbet af de første år risikerer du, at det forvitrer, bliver mælkeagtigt i farverne og efter den første nytårsaften risikerer du, at det er hullet som en si.

Vi vil tværtimod anbefale, at du går en kvalitetsklasse op og køber slagfaste og uv-bestandige tagplader. Er du på udkig efter de bedste og mest holdbare, isolerede plader fra fx Plastmo, får du en ekstremt lækker (men dyr) løsning, der også holder lidt på varmen i det tidlige forår eller sene efterår.

Selv om det kan virke litt voldsomt, er faktisk vinkelsliperen det verktøyet som lager penest snitt i plastplater. Pass bare på at du fører den forsiktig, for kantene smelter lett av kutteskivens 12.000 omdreininger i minuttet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Overdækket terrasse