Overdækket terrasse på en weekend

Det danske vejr er utilregneligt. Men ved at afsætte en weekend kan du bygge en overdækning, så du kan bruge din terrasse året rundt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
3.700 kroner

Intro

En overdækning kan både forlænge sæsonen på terrassen og skabe et brugbart uderum, uanset hvordan vejrguderne arter sig.

Vores udgangspunkt er en hævet træterrasse, som allerede er udstyret med to stolper fra et tidligere hegn. For at undgå at skulle grave ud og støbe placerer vi den ekstra stolpe til overdækningen på en solid betonflise og giver den to kraftige bræddebolte, så den får godt fat i træterrassens underliggende strøer.

Vil du læse mere om terrasseoverdækning? Her finder du inspiration og vejledning til, hvordan du kan bygge en overdækket terrasse.

Hvor hurtig kan man bygge en overdækket terrasse?

Med en rem på væggen, en let tagkonstruktion og et klassisk trapeztag holder vi overdækningen så enkel, at du kan bygge den på en weekend.

I denne gør det selv-vejledningen viser vi, trin for trin, hvordan du:

 • får stolperne helt i lod
 • bygger spær og rem
 • laver tagkonstruktionen

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du trapezplader

Vejledning

01
Stolperne skal stå helt i lod 4 Trin

Det er altafgørende for både konstruktionen og fremtoningen, at stolperne står helt i lod. En skæv stolpe vil besværliggøre de efterfølgende arbejdsgange og i sidste ende det færdige resultat. Grundig opmåling og et godt vaterpas er derfor essentielt.

1

Mål op, og placér stolpen (B), så det passer med bredden på den overdækning, du ønsker. Eftersom vi havde to stolper stående i forvejen, trak vi en murersnor i forlængelse af dem.

2

Læg en flise under stolpen (B), og tjek med et vaterpas, at stolpen står helt i lod. Læg gerne et stykke tagpap under stolpen for at forhindre fugt i at trække op i den nedefra.

3

Bor to huller i stolpen (B) og den tværgående strø. Start evt. med at montere et vinkelbeslag med et par skruer, så konstruktionen ikke rykker sig, når du begynder at bore.

4

Montér to bræddebolte gennem stolpe (B) og strø med spændeskiver og møtrikker. Er de svære at trykke gennem hullet, kan du med fordel hjælpe dem på vej med en hammer. Spænd efter med en skralde- eller topnøgle.

02
Spær og rem 6 Trin

Her skal du holde tungen lige i munden, da det er forholdet mellem remmen på murværket og frontremmen, der afgør taghældningen. I forhold til remmen er det desuden vigtigt at sikre sig, at den ikke kommer i karambolage med terrassedør, udhæng eller lignende.

1

Mærk op til remmen (A) på muren ved at sætte et spær (D) fast på stolpen (B) med en skruetvinge. På denne måde sikrer vi os, at døren kan åbne frit, og at der er plads til trapeztaget. Husk også at mærke op på stolperne, som vender ud mod haven.

2

Placér remmen (A) i den rette højde, og bor et hul med et 7-mm-bor pr. halve meter. Sørg for at bore helt igennem, så du laver et mærke. Bor dernæst hul i facaden med et 6-mm-murbor. Skru skruerne halvt i, og tjek med et vaterpas, at remmen er helt i vater. Er den ikke det, må du rette den til.

3

Spænd en lægte fast mellem de to forreste stolper (B) i den højde, frontremmen (C) skal have, og tjek, at den er helt i vater. Spænd herefter to stykker træ om stolpen, og skær den overskydende del af stolpen af.

4

Skær en tap ud på de forreste stolper (B), så frontremmen (C) kan komme ned og ligge i samme niveau. Vi skærer en tap på 7 x 3,5 cm, så spæret kommer til at hvile på halvdelen af stolperne.

5

Skru frontremmen godt fast til stolperne. Skruerne skal være så lange, at de får godt fat i stolperne.

6

Tjek endnu en gang, at frontremmen er i vater, og skru den derefter fast i den midterste stolpe.

03
Tagkonstruktion 6 Trin

For at opnå en stærk og stabil tagkonstruktion skal spærene sidde perfekt. Det betyder, at der skal skæres et hak i begge ender af alle spær, sådan at de kommer ned at ligge stabilt på både rem og frontrem.

1

Læg spærene (D) på plads. Vi lægger dem med en afstand på 70 cm. Den anbefalede afstand kan dog variere alt efter dimensionerne på spærene og dybden på overdækningen. Skær et hak i begge ender af spærene, så de kan hvile på remmene (A og C). For at de kan trykkes helt op mod murværket, bør de skæres en anelse skråt.

2

Skru spærene (D) fast med en rustfri 6 x 100-mm-skrue i hver ende. Det er vigtigt, at spærene ikke bliver trukket skæve, når du monterer skruerne.

3

Skru taglægterne (E) fast til spærene med vinkelbeslag. Hvis du vil male lægterne, er det en god idé at gøre det, inden du skruer dem fast.

4

Læg trapezpladerne på plads, og markér på undersiden det område, der skal skæres væk. Ved at lægge pladerne på plads, inden du mærker op, sikrer du dig, at du ikke kommer til at skære dem for korte.

5

Sæt et stykke tape oven på din markering, og afkort derefter trapezpladerne med en vinkelsliber.

6

Montér trapezpladerne i de underliggende lægter (E) med tilhørende skruer. Skruerne er udstyret med en pakning, som forhindrer vandet i at trænge gennem skruehullet og videre ned i konstruktionen.

Materialer

Lærk (høvlet)

 • Rem (A), 45 x 95 mm
 • Stolpe (B), 70 x 70 mm
 • Frontrem (C), 70 x 70 mm
 • Spær (D), 45 x 145 mm

Trykimprægneret træ

 • Taglægter (E), 40 x 60 mm

Diverse

 • Trapezplader m. skruer
 • Maling
 • Karmdyvler
 • Træskruer til spær
 • Beslagskruer
 • Vinkelbeslag til stolpe
 • Vinkelbeslag til taglægter
 • Bræddebolte m. spændeskiver og møtrikker

Tidsforbrug

Overdækningen kan bygges på en weekend af to personer.

Pris

Ca. 3.700 kr.

Sværhedsgrad

Selve konstruktionen er enkel, men du skal gøre dig umage med at få stolperne i lod samt remmen og frontremmen i vater.

Video

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Overdækket terrasse