Træ eller fliser til terrassen?

Hvordan foretrækker du at nyde frokosten og grillaftenerne – på en luksusterrasse af træ eller fliser? Vi sætter de to materialer op mod hinanden i en direkte duel og fortæller dig, hvilke fordele og ulemper de hver især har.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Terrassebrædder af træ er bløde og lækre at gå på med bare tæer, mens de tykke fliser luner på en kølig sommeraften efter en lang dag, hvor de har bagt i solen. Det er dog ikke særlig sjovt at lave en ufrivillig piruet på den spejlglatte, regnvåde træterrasse eller se junior skrabe knæene på de stenhårde fliser. Kort sagt er der masser af fordele ved både træ og fliser, ligesom der er tilsvarende ulemper.

Som gør det selv’er er du i den heldige situation, at materialevalget ikke behøver blive et spørgsmål om kold økonomi. Der findes nemlig brædder og fliser i begge ender af prisskalaen, og når du bygger selv, er der i virkeligheden ikke den store prisforskel på de færdige resultater.

Det er heller ikke sværere at bygge en træterrasse end at lægge fliser.

Den største fysiske forskel på at arbejde med de to materialer skal findes på mængden af tunge løft. Det er langt hårdere for ryg, arme og ben at bygge med tunge fliser, end det er at bygge med træ – og ud over at skulle slæbe tonsvis af fliser frem og tilbage er forberedelserne med gravearbejdet kun endnu hårdere.

Træterrasse

Træterrasse: Fordele og ulemper

Træterrassens skelet kan enten hvile på fliser, jordskruer eller på stolper, som er støbt fast i jorden, eller på en blanding af alle tre.

En træterrasse er altid en lækker løsning, som passer flot sammen med stort set alle huse – og det er, uanset om der så er tale om murstenshuse eller bygninger af træ eller gasbeton. Selve materialet er nemt at arbejde med, der er mange muligheder for at lave kreative former, og så er det meget lettere at bygge en hævet træterrasse end en tilsvarende hævet fliseterrasse.

PRIS: Fra 250 kroner/m².

FORBEREDELSE: Ramme, stolper og strøer monteres.

VEDLIGEHOLD: Renses hvert år. Olieres hvert 2.-3. år.

FORDELE

  • Behagelig at gå på
  • Tørrer hurtigt efter regnvejr
  • Kan bygges højt

ULEMPER

  • Glat i regnvejr
  • Holder ikke så længe som fliser
  • Bliver angrebet af alger

LÆS OGSÅ: Terrassebrædder - hvilket træ er bedst?

Fliseterrasse

Fliseterrasse: Fordele og ulemper

Vil du anlægge en stor fliseterrasse, anbefaler vi på det kraftigste, at du lejer en minigraver til det hårde arbejde. Ja, det koster lidt ekstra – til gengæld skåner du ryg, arme og ben.

En fliseterrasse i et gråt miks af herregårdssten er en virkelig smuk løsning, der holder i mange år, og som er nemmere at vedligeholde end terrassebrædder. Til gengæld er det benhårdt arbejde at forberede underlaget, så det holder, og så er det ekstremt tungt at slæbe de hundred- eller i værste fald tusindvis af tunge fliser, der skal bruges.

PRIS: Fra 220 kroner/m².

FORBEREDELSE: Området graves ud, fyldes op med grus og rettes af.

VEDLIGEHOLD: Renses hvert år. Ukrudt fjernes løbende.

FORDELE

  • Holder længere end træ
  • Mindre vedligehold end ved træ
  • Holder på varmen

ULEMPER

  • Tungt anlægsarbejde
  • Hårde at gå (og falde) på
  • Bliver angrebet af flisepest

Kampen ender uafgjort

Der er ingen tvivl om, at uanset hvilket materiale du vælger at bygge med, fliser eller brædder, kan du få en smuk og praktisk terrasse, som vil få naboer og gæster til at tabe underkæben. Og i bund og grund handler valget mest om, hvad du selv bedst kan lide, og hvad der klæder huset og omgivelserne bedst. Derfor ender duellen uden en klokkeklar vinder, og vi må derfor dømme kampen for uafgjort.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Terrasse