9 spørgsmål inden du bygger træterrasse

Overvejer du at bygge en træterrasse, er du landet det helt rette sted. Men inden du kører i byggemarkedet, skal du svare på disse 9 gode spørgsmål.

En terrasse kan være stor eller lille, rund eller firkantet, høj eller lav, træ eller komposit og kan have rækværk.

Der er mange muligheder, når du skal bygge en træterrasse - og du skal træffe mange valg! Valg som du skal leve med i mange år frem.

Derfor er det en god ide, at du planlægger terrassen nøje, inden du går i byggemarked.

Det kan du blandt andet gøre ved at svare på disse 9 gode spørgsmål inden du går i gang!

1. Hårdt eller blødt træ?

Det vigtigste valg er, hvilken træsort terrassen skal beklædes med.

Hvad du vælger her, kommer nemlig til at have betydning for levetid, udseende, og hvordan du skal gribe opgaven an. Derudover er der også forskel på, hvor meget vedligeholdelse terrassen kommer til at kræve fremadrettet.

Der er groft sagt tre veje at gå.

1. Trykimprægnerede terrassebrædder i fyrretræ er det billigste. De er nemme at arbejde med, og hvis du sørger for at rense dem og give dem træolie hvert andet år, kan de holde i mange år. De fås enten med den klassiske grønlige imprægnering eller i en brunlig variant, du kan se her, som får dem til at ligne langt dyrere brædder i mørkt træ. Hvis du ikke bryder dig om farven, kan du ændre den ved at bruge en træolie med pigment i.

2. Terrassebrædder i hårdt træ som Ipé, Bangkirai eller Cumaro er blevet meget populært i de senere år. Det er en dyrere løsning, men det er også en smuk løsning og det hårde træ er lettere at vedligeholde. Til gengæld er det lidt sværere at arbejde med, da det er hårdere og mere sprødt. Du skal bore for til alle skruer, og savklinge og bor bliver hurtigere slidt, når du arbejder med hårdt træ.

3. Terrassebrædder i komposit. Brædderne har åretegninger og umiddelbart ligner de træ, men de er fremstillet af en blanding af træ og et plastisk bindemiddel, der giver en meget stærk overflade. Det betyder, at de ikke er så modtagelige overfor vind og vejr, og derfor kræver et minimum af vedligeholdelse. Komposit er næsten lige så dyr en løsning som hårdt træ. Vælger du sort komposit, skal du være opmærksom på, at terrassen kan blive meget varm at gå på, når solen står på.

2. Hvor i haven skal terrassen være?

Det oplagte svar på det spørgsmål er selvfølgelig, at terrassen skal ligge der, hvor havedøren er, så du kan gå lige ud på den. Men det er ikke altid, at havedøren vender mod det verdenshjørne, hvor der er mest sol eller læ i haven. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst, morgensol, aftensol eller læ for vinden?

Hvis det ikke passer med havedøren, og terrassen vil ligge bedre rundt om hjørnet, kan du overveje at bygge en gangbro, så du stadig går lige ud på dejlig lunt træ. Gangbroen er egentlig bare en meget smal terrasse, der løber langs huset fra havedøren og hen til terrassen. Der kan også være andre hensyn at tage, som fx adgang fra haven til terrassen eller udsigten til mark og skov.


3. Hvordan skal terrassen se ud?

De fleste træterrasser er firkantede og er beklædt med brædder i den samme træsort i den samme bredde, som ligger på den samme led. Det er enkelt, og det ser godt ud. Men der er masser af muligheder for at gøre lidt ekstra ud detaljerne, så terrassen bliver endnu flottere.

Du kan overveje, om den skal være helt firkantet eller om der evt. skal være et indhak i et af hjørnerne eller en runding ud mod haven. Du kan også dele terrassen ind i felter, ved at lægge et bræt på den anden led for hver to meter. Der er også mange, der vælger at lave en bord hele vejen rundt ved at vælge nogle lidt mørkere brædder ude ved kanten og samle dem i smig i hjørnerne. Vær opmærksom på, at konstruktionen nedenunder beklædnings-brædderne skal ændres lidt, hvis du lægger brædderne i et andet mønster.

Endelig skal du tage stilling til, om du vil se på alle skruehovederne, eller om du vil have skjulte skruer. Der er flere måder at skjule skruerne på. Den mest elegante, men også mest besværlige er, at proppe alle skruehullerne af med en træprop i en kontrastfarve.


4. Skal terrassen skærmes af?

Der kan være flere gode grunde til, at lave en form for afslutning eller rækværk på hele eller dele af terrassen. Det kan være for at undgå, at hunden løber væk, eller at børnene falder ud, hvis det er en høj terrasse. Det kan også være for at kunne sidde i læ for aftenbrisen, når I spiser udendørs sidst på sommeren.

Uanset formålet er der mange forskellige løsninger at vælge imellem. Du kan bygge alle tænkelige former for rækværk og gelændere, men vær opmærksom på, at det er meget nemmere at lave, hvis du tænker det ind fra starten. Hvis du først får ideen til et rækværk eller et gelænder, når terrassen er taget i brug, kommer du formentlig til at skrue en del af beklædningsbrædderne af igen for at komme ned og fastgøre stolper og lignende til den bærende konstruktion.

Det er dejligt at kunne sidde i læ på terrassen, men det tager noget af udsigten og det ødelægger også noget af fornemmelsen af at sidde ude, når man bliver spærret inde. Den dyre løsning er et glasværn. Der findes forskellige systemer i varierende prislejer, men fælles for dem er, at de skal sidde godt fast, for vinden kan rive hårdt. En anden mulighed er at lave eller købe et læsejl, som kun bliver trukket for, når det blæser.


5. Skal terrassen være overdækket?

Hvis du gerne vil bruge terrassen hele året, kan det være en idé at dække den eller dele af den over. Det kan enten være for at kunne sidde i skyggen og spise, når solen brager ned, eller det kan være for at kunne sidde i tørvejr, når det regner.

Hvis det er skygge, du søger, kan du i princippet nøjes med en stor parasol, men du kan også bygge et luftig træskelet over terrassen og lade nogle slyngplanter vokse op og danne en slags tag. Du kan også sætte et par kraftige stolper og skrue nogle kroge i, så de kan holde et solsejl, når der er behov for det.

Hvis du vil forlænge udesæsonen, er det oplagt at bygge overdækning på en del af terrassen og lægge et gennemsigtigt tag af billige trapezplader på, eller købe de noget dyrere termoplast-plader, som ikke danner kondens på undersiden.

6. Får du brug for en trappe?

Hvis det er en høj terrasse, siger det sig selv, at du bliver nødt til at bygge en trappe, så man kan gå ned til haven. Men en trappe kan også være en god idé, selvom terrassen ikke er så høj.

Hvis terrassen er hævet bare 40 cm over niveau, kan du med fordel lave et trappetrin eller to. Trinnene kan være et par meter i bredden, eller de kan gå hele vejen fra hjørne til hjørne. Du kan enten bruge dem til at stille krukker på eller til at sidde på.

Det er detaljer, som fx et par brede trin ned mod haven, der gør, at terrassen bliver brugt til andet end bare at sidde og spise på.


7. Krydderurter eller blomster?

Det er oplagt at kombinere terrassen med et højbed til krydderurter eller til blomster. Det er både praktisk og hyggeligt. Det kan enten være et helt enkelt højbed på en halv gange en hel meter, eller du kan vælge at lave hele den ene side som højbed. Det giver en naturlig afgrænsning og er et oplagt sted til en hyggelig krog at sidde i.

Højbedet er endnu en mulighed for at føje lækre detaljer til dit terrassebyggeri. Du kan vælge at lade et af beklædningsbrædderne være i en kontrastfarve, eller du kan lave en kant foroven i en anden træsort. Muligheder er der nok af.

Du kan sagtens bygge et højbed efter, at du er færdig med terrassen, men ligesom med rækværk er det uendelig meget nemmere at lave, hvis du tænker det ind fra starten.


8. Skal der være en loungesofa?

Havemøbler er normalt noget, man køber i et byggemarked og stiller på terrassen. Og det er også den bedste løsning, når vi taler spisebord og stole, men hvis du drømmer om et loungehjørne, hvor du kan ligge og dase i solen, er det en god idé at bygge loungemøblerne selv.

Der er to oplagte fordele ved at lave dem selv. Den ene er, at loungemøbler, der kan holde til at stå ude i det danske klima, er ret dyre, den anden er, at du selv bestemmer, hvordan de skal se ud, og hvor store de skal være.

Du kan sagtens vente med at bygge loungemøblerne, til terrassen er færdig, men vi anbefaler, at du tænker dem ind fra start og bygger dem samtidig med resten.

Udover loungemøbler kan du i forbindelse med terrassen overveje at bygge et fast bord til grillen eller måske ligefrem et helt udekøkken med indlagt vand og skabe med plads til køkkentøj.


9. Hvor skal hynderne være?

Når du bruger terrassen flittigt, får du hurtigt en del ting, der skal slæbes frem og tilbage, alt efter om det er solskin eller regnvejr. Hynder til stole og loungesofa bliver våde og klamme, når duggen falder og en parasol skal ikke stå ude, hvis der er voldsom blæst.

Du kan sagtens købe en hyndeboks i plastik og stille ved siden af, men det er lidt synd, når du nu har gjort dig umage med at bygge en flot terrasse i træ.

Det er oplagt er at tænke opbevaring ind med det samme. Hvis det er en høj terrasse, kan du lave en luge eller en dør i siden, så hynderne og parasollen, kan stilles ind under terrassen. Hvis det ikke er en mulighed, kan du hængsle sædet på en loungesofa, så det kan klappes op, og hynderne kan ligge dernede. Hvis du bygger et langt højbed, kan du også tænke opbevaring ind i en del af det.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træterrasse