Slip for vedligehold med en terrasse i komposit

Den gamle terrasse var et smadret kaos, så vi gav den en ordentlig overhaling! Fundamentet blev forstærket med flere strøer og de gamle brædder blev udskiftet med komposit, som ikke kræver vedligeholdelse – og nu er alle brædder fastgjort med skjulte skruer. Så kan terrassen sagtens klare 10 år mere.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
21.000 kroner

Intro

Komposit ligner næsten almindeligt træ, men er det ikke. Det består af en blanding af træfibre og plastik, og resultatet er et materiale, der er enormt holdbart og samtidig vedligeholdelsesfrit.

Der er ikke brug for specialværktøj, når du skal tilskære dine kompositbrædder, selvom der ikke er tale om almindeligt træ.

Vi anbefaler dog, at du bruger en rundsavs-/ dyksavssklinge med mange tænder (mindst 50), når du skærer terrassebrædder, da det giver det fineste, reneste snit.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du kompositbrædder

Så slemt så det ud, før vi gik i gang med renoveringen. Flere terrassebrædder var helt ødelagt af råd. De nye kompositbrædder rådner ikke.

Så slemt så det ud, før vi gik i gang med renoveringen. Flere terrassebrædder var helt ødelagt af råd. De nye kompositbrædder rådner ikke.

Vejledning

01
Fundamentet forstærkes 7 Trin

Vi starter selvfølgelig med at fjerne de gamle terrassebrædder. Vi er forsigtige, for strøerne skal nemlig genbruges. Men afstanden mellem de eksisterende strøer i terrassen er for stor. Derfor gyngede det, når man gik på de gamle brædder. Det problem løser vi ved at lægge flere strøer.

De klodses op i niveau med de gamle strøer ved hjælp af havefliser og Knudsen-kiler.

1

Brædderne fjernes. De er sømmet fast, så vi bruger et koben til at fjerne dem. Vi lader et par brædder blive tilbage i siderne og midten, så der er styr på strøerne.

2

Vi rydder op under terrassen. Før vi kan begynde at montere nye strøer, skal der fjernes jord og rod under terrassen.

3

De nye strøer er klar. Vi har fået trælasten til at levere direkte til døren. Der skal bruges en del strøer til den store terrasse.

4

Strøerne klodses op. Med fliser og Knudsen-kiler får vi strøerne op i niveau med de gamle. Afstanden mellem dem bliver maksimalt 40 cm.

5

Et par gamle brædder holder terrassen. Bemærk, hvordan de gamle terrassebrædder holder konstruktionen af strøer på plads, mens vi lægger de nye.

6

Så er strøerne på plads. De kommer til at ligge tæt - også lidt tættere end de normale 40 cm. Til gengæld slipper vi for at flytte på de gamle strøer.

7

Prøveoplægning. Vi prøver at lægge et bræt op langs den yderste kant. Bemærk, der er to strøer der, hvor terrassebrædderne skal samles. Så er der rigeligt at skrue i.

02
Kompositbrædderne lægges 9 Trin

Strøerne er på plads, der er styr på opklodsningen, og vi kan nu begynde at lægge terrassebrædderne. Vores terrasse slår et knæk rundt om huset, og vi starter med den korte del mod gavlen.

Monteringen skal være skjult, og derfor bruger vi T-clips, der passer ind i den fræsede not i terrassebrædderne. Det yderste bræt længst mod kanten skal dog skrues fast på almindelig vis, men derefter anvendes der T-clips.

Så langt skal der være mellem træet

Når du bygger træterrasse, er det vigtigt at sørge for lige afstand mellem strøer og mellem terrassebrædder. Afstanden mellem strøerne skal være mellem 40 og 60 cm. Er afstanden større, gynger det for meget, når du går på brædderne. Mellem brædderne skal der være 5-8 mm luft. Det sikrer, at vandet kan løbe af og ikke samler sig på eller mellem brædderne. Hold den samme afstand overalt - det giver et harmonisk udtryk.

1

Fastgør et endebræt. For at holde styr på terrassen, mens vi monterer brædderne, fastgør vi et bræt for enden af strøerne. Når terrassebrædderne er lagt, skal brættet monteres helt præcist.

2

Det første bræt monteres, så det flugter med enden af strøerne. Samlingerne skal forskydes skiftevis over det sted, hvor vi har monteret to strøer op ad hinanden.

3

Clipsene skrues fast i strøerne. Brædder og clips er en del af et system, der passer sammen. Clipsen skal ikke spændes helt, før næste bræt er på plads.

4

Skub brættet på plads. Nu er der brædder på begge sider af clipsen. Når T-clipsen skrues solidt fast i strøen, sidder brædderne godt fast.

5

Endesamlingerne kræver en clips i både siden og enden. Læg mærke til, at der er to strøer her, hvor vi laver samlingerne.

6

Arbejdet skrider hurtigt frem. Når der er styr på systemet med T-clips, går det stærkt. Snart når vi hjørnet på huset og skal til at lægge brædder på den lange side.

7

I begge ender er der samlinger. Samlingerne er forskudte, så de ikke ligger ved siden af hinanden. Første række samles længst fra huset, næste række tættest på osv.

8

Så er enden nået. Vi har lagt terrassebrædder helt til kanten af hjørnet. På den lange led lægger vi også terrassebrædderne med forskudte samlinger.

9

Terrassens hjørne kræver ekstra grundighed. Vi lægger brædderne og skærer af til sidst, så det passer med hjørnet.

03
Brædder og detaljer på den lange del 8 Trin

Nu tager vi den lange led af terrassen. Brædderne kan selvfølgelig ikke nå fra den ene ende til den anden, så derfor skal de samles på samme måde som ved den første del. Igen er der monteret to strøer der, hvor brædderne samles.

Når brædderne er lagt, slutter vi af med et bræt rundt langs kanten af strøerne. Desuden skal der saves ud, så der bliver plads til et nedløbsrør.

1

Vi begynder på næste del. Et enkelt bræt helt oppe ved havedøren får lov at blive lidt endnu og hjælpe med at holde styr på strøerne.

2

Samlingen lægges. Vi samler i forbandt tæt på døren. Vi monterer kantbrættet fra starten, så det er lettere at holde styr på brædderne.

3

Samlingerne passer med den korte led. Terrassen er så lang, at der bliver adskillige samlinger, og vi får dem til at passe med samlingerne fra den første del.

4

Det skrider hastigt fremad. Når først vi er kommet i gang og har styr på, hvor brædderne skal samles, går det hurtigt med at lægge de sidste brædder.

5

Vi nærmer os enden. Snart er vi ude ved kanten af terrassen ved græsset. For enden af strøerne monteres der et kantbræt, så der bliver en pæn afslutning på terrassen.

6

Det kan være svært at skære alle brædderne på den præcise længde, særligt når det er et skråt snit. I stedet kan man lade brædderne have overlængde og skære dem samtidig med en rundsav eller en dyksav.

7

Et bræt tilpasses, så det går rundt om et nedløbsrør. Vi bruger en stiksav og en hulsav i boremaskinen til at tilpasse brættet.

8

Så flot kan brættet skæres til, så det passer helt perfekt rundt om nedløbsrøret. Vi har også udskiftet det gamle nedløbsrør af plastik med et nyt af zink.

Materialer

 • Terrassebrædder i komposit, 23 x 146 mm. Der er brugt 378 meter til denne terrasse
 • Reglar til strøer i fyrretræ, 47 x 100 x 4.700 mm
 • Reglar til strøer i fyrretræ, 47 x 100 x 5.400 mm
 • T-clips. Vi har brugt 12 pakker med 100 clips i hver til denne terrasse
 • Knudsen-kiler
 • Havefliser

Specialværktøj

 • Kap-/geringssav
 • Hulsav

Tidsforbrug

4-5 arbejdsdage.

Pris

Vi har indkøbt materialer for 21.000 kr.

Sværhedsgrad

Der er en del arbejde i projektet, men det er ikke specielt teknisk svært.

Video

TEKNIK: Samling af terrassebrædder

Lav samlinger ovenpå en strø. Så bliver de stærke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Træterrasse