Hvor meget vil du betale for en glat væg?

Skal du vælge de billigste materialer, når du skal spartle, tapetsere og male? Eller kun de dyreste materialer, så du er sikker på et godt resultat? Prisforskellen er markant, og svaret er: lidt af hvert. Vi viser dig, hvor du skal spare, og hvor du skal til lommerne.

Spartelmasse

Hvis væggen er hullet eller ujævn, skal den spartles, inden du kan komme filt på. Sandspartel trækkes på væggen med en bred spartel. Det kræver lidt øvelse, men er der tale om et tyndt lag, er det ret nemt at lære, og resultatet bliver fint.

Spartelmassen skal lægges på i 1-2 mm, så forbruget er 1-2 liter pr. m² væg. Når spartelmassen er tør, sliber du hele overfladen let og støvsuger den, inden du fortsætter. Sandspartelmassen skal have en lind konsistens, så den er nem at trække ud. Det krav opfylder den forholdsvis billige sandspartelmasse, vi har fundet til 10 kroner pr. liter. Den dyre udgave var ikke bedre i vores optik.

 • DEN BILLIGE: Home Medium Sandspartel 10,00 kr. pr. liter
 • DEN DYRE: Sadolin Medium Sandspartel 30,00 kr. pr. liter

LÆS OGSÅ: Din kvikguide til spartelmasse

Grunder

Forankringsgrunder (microdispers) sikrer, at væggens overflade er lukket, så den ikke suger væden ud af limen. Uden forankringsgrunder vil limen tørre, inden du når at sætte glasfilten op. Forankringsgrunder findes i en tyndtflydende udgave, men flere producenter har gjort den tykkere, så rullen ikke sprøjter ud over det hele. Det er ganske praktisk.

De dyre grundere er “tixotropiske”. Det betyder, at de ikke drypper, men alligevel er nemme at stryge eller rulle ud. Den billige drypfri udgave kaldes ikke “tixotropisk”, men den har en fin konsistens og sprøjter ikke. Den rækker ca. 5-9 m² pr. liter, og vi kan ikke se forskel på resultatet.

 • DEN BILLIGE: LUXI forankringsgrunder, drypfri 33,00 kr. pr. liter
 • DEN DYRE: RAW microdispers ,drypfri 44,90 kr. pr. liter

Vævlim

Vævlim er en vandbaseret lim, der enten kan pensles eller, endnu nemmere, rulles på væggen.

Du må ikke være nærig med limen; den skal lægges på i et jævnt og synligt lag. Vævlim rækker ca. 3-5 m² pr. liter.

Vævlim skal være ret tyk i konsistensen, fordi den skal indeholde en del PVA-polymerer for at klæbe tilstrækkeligt. Tyndtflydende lim er et dårligt tegn. Gå efter produkter, der betegnes som “forstærket” eller “ekstra”. De er tyktflydende og fås både i billige og dyre udgaver.

For 99 kroner kan du få 5 liter relativt billig lim, og den er fuldt ud lige så god som den dyre til 140 kroner.

 • DEN BILLIGE: Luxi vævklæber, forstærket 19,80 kr. pr. liter
 • DEN DYRE: Danalim Vævlim Ekstra 27,95 kr. pr. liter

Glasfilt

Glasfiltens fine struktur er meget afslørende, så væggen skal være helt glat og fri for støvpartikler. Filten kan købes som grundet eller ugrundet. Ugrundet filt er stift og ufleksibelt og afgiver små glasfibre under opsætningen – handsker og maske anbefales! Grundet filt er dyrere, men sparer en arbejdsgang med filt-/vævfylder.

Vi har valgt at sammenligne prisen på 1.-sorteringsruller a 25 meter. På trods af 1.-sortering kan ugrundede udgaver stadig virke noget stive og kan knække rundt om hjørner. Vælger du den grundede og varmebehandlede filt, er den mere fleksibel og knækker ikke. Du slipper også for glassplinter i fingrene. Så vi går med den dyreste.

 • DEN BILLIGE: Harald Nyborg filt, ugrundet 3,93 kr. pr. meter
 • DEN DYRE: Danalim Flex, 1.-sort., grundet og varmebehandlet 10,36 kr. pr. meter

REDAKTIONEN ANBEFALER: Få glatte vægge med glasfilt

Vævfylder

Væv-/filtfylder er en fyldende grundmaling, der rulles på filten i et ensartet, dækkende lag. Vævfylder skal kun bruges, hvis du bruger ugrundet filt. Fylderen giver en god bund for den efterfølgende, og ofte noget dyrere, afsluttende maling. Du sparer altså på den dyre maling ved at grunde eller ved at købe grundet filt.

Regn med, at vævfylderen rækker 3-6 m² pr. liter.

Ligesom med en god maling er der mere fylde- og dækkeevne i de dyrere produkter, og vedhæftningen er bedre. Vi vælger vævfylderen helt fra ved at bruge grundet filt, men skulle vi vælge en vævfylder, ville vi helt sikkert gå med den dyre.

 • DEN BILLIGE: Harald Nyborg vævfylder 19,60 kr. pr. liter
 • DEN DYRE: Dyrup væv-/filtfylder 39,90 kr. pr. liter

Maling

Mat vægmaling glans 5-6 findes i utrolig mange prislag. Og der er mærkbar forskel på kvaliteten. Helt billige discountmalinger har ofte dårlig dækkeevne, og der skal derfor påføres flere lag, før den dækker helt. Så ryger besparelsen. Mange discountprodukter kan heller ikke tørres af med en klud, uden at malingen følger med.

Kvalitetsmaling har god dækkeevne, tager ikke så nemt imod snavs og kan tåle aftørring.

Så her vil vi anbefale, at du køber kvalitetsmaling, enten i byggemarked/ farvehandel eller på nettet. Tjek for gode tilbud.

Vægmalings rækkeevne bør ligge mellem 8 og 10 m² pr. liter.

 • DEN BILLIGE: RUM vægmaling, glans 5 50,00 kr. pr. liter
 • DEN DYRE: Dyrup mat vægmaling, glans 5 111,10 kr. pr. liter

Andre læser lige nu ...