Rullespartel - din genvej til glatte vægge

Er underlaget fast og plant, er rullespartel en oplagt mulighed. Når spartelmassen rulles på, går arbejdet hurtigt, og med metoden her får du et professionelt og glat resultat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
25 kr./m2

Intro

Det ser måske let nok ud, når den professionelle maler med sikker og rutineret hånd spartler en væg med lange, flydende træk. Glat og perfekt. Men det er desværre ikke så let at få det pænt, hvis man ikke har prøvet det før. Derfor er det en fordel at spartle sine vægge med en malerrulle.

Rullespartel er tyndere og dermed også meget lettere at arbejde med. Denne metode giver dig et dejlig jævnt lag spartelmasse at arbejde med, og hvis du har forberedt væggen grundigt, kan du nemt få en flot og glat væg. Første skridt er at sørge for, at væggen er plan, ren og klar til arbejdet.

LÆS OGSÅ: Din kvikguide til spartelmasse

5 FORDELE VED RULLESPARTLING

 • DEN LETTE VEJ Rullespartel er lettere end klassisk sandspartling, hvor man risikerer, at massen ikke bliver siddende på væggen. Det skyldes, at massen, man bruger til rullespartel, er en del tyndere og klæber bedre til væggen.

 • MEGET HURTIGERE Dyp rullen i spanden med spartelmasse, rul den på væggen, og gentag. Rullespartling går hurtigt sammenlignet med den almindelige spartling. Ifølge producenten Dana er det omkring 40 procent mere tidssparende.

 • NEM AT GLATTE UD Når først spartelmassen er rullet på væggen, skal den glattes ud, så væggen får den rette glatte tekstur. Det er dejlig nemt, fordi laget, du ruller på, er så tyndt og nemt at arbejde med. Du ruller kun omkring 1-2 mm på.

 • MERE SKÅNSOMT Spartling er hårdt arbejde, og det skal gå hurtigt, fordi massen ikke må nå at tørre, inden du har fordelt den på væggen. Du skåner både ryg, skuldre og arme med rullespartling, hvor du arbejder hurtigere og smartere.

 • SLIB MINDRE Med rullespartling slipper du for at bruge en masse spildtid på at slibe ujævnhederne i væggene bagefter. Når spartellaget er så tyndt, skal du også bruge langt mindre tid med slibeklods og skaft bagefter.

LÆS OGSÅ: Nem og effektiv spartling med girafsliber

Få glatte vægge med rullespartel

I vejledningen viser vi trin for trin, hvordan du får glatte vægge med rullespartel, og hvilke materialer du skal bruge. Vi viser blandt andet, hvordan du forbereder væggen, inden du begynder at spartle. Rene vægge er nemlig afgørende for et flot og glat resultat.

Vejledning

01
Forbered væggen 4 Trin

Før du begynder at spartle, er det vigtigt, at du gennemgår væggen for ujævnheder. Både vægge og gulv skal rengøres for støv.

Væggen skal også undersøges grundigt for lunker og buler, som du er nødt til at rette op på, inden du kan gå i gang med rullespartlingen.

Du skal også give væggen grunder. Grunderen giver dig længere tid til at få spartlen fordelt, inden den begynder at tørre. Den sikrer også bedre vedhæftning.

1

Vi sikrer, at væggen er plan, inden vi begynder. Vi bruger en loddestok til at undersøge, og hvis der er store ujævnheder, skal der pletspartles først.

2

Det er vigtigt at gøre grundigt rent. Spartlen klæber meget bedre til væggene, hvis der ikke er for meget støv i rummet.

3

Lunker og huller lukkes. Brug en almindelig lille spartel. Det er vigtigt, at du ikke kommer for meget masse på, da du så vil være nødt til at slibe væggen.

4

Påfør væggrunder med en malerrulle. Start nedefra, så du undgår at dryppe for meget. Når væggen har tørret i et par timer, er du klar til at spartle.

02
I gang med rullespartlen 10 Trin

Når væggen er renset og grundet, er det tid til at begynde spartlingen. Du skal være opmærksom på, at rullen i starten ikke rigtig tager imod spartelmassen, men efter at du har dyppet den et par gange i vand, hjælper det på det.

Spartelmassen tørrer ret hurtigt. Derfor skal du ikke kaste dig over større områder, end du kan nå at glatte massen ud med en håndspartel, inden den tørrer. Kør fra både gulv og loft, så banerne mødes på midten.

Dyp rullen i vand, og massér den i spartelmassen. Det tager et par forsøg, inden rullen tager ordentligt imod spartelmassen.

Start nedefra ca. 5 cm over gulvet, og rul op til midt på væggen. Når du bliver lidt mere rutineret, kan du tage flere baner ad gangen, inden du glatter ud.

Start også ca. 5 cm fra loftet, og rul til midten med et jævnt lag. Det er vigtigt, at du fylder rullen godt op med spartel hele tiden - så går det lettere.

Når du har rullet spartelmasse på 1-1,5 m væg, skal den glattes ud. Vi bruger en to-håndsspartel, som gør det nemt at lave et jævnt træk. Start nedefra og op til midten.

Brug overskydende spartel til gulv og loft. Når du har trukket af med spartlen, bruger du den overskydende spartelmasse til toppen og bunden af væggen.

Træk hele tiden fra kanterne og ind imod midten af væggen. Det giver det glatteste og flotteste resultat.

For at få nok spartelmasse langs alle kanter må du med en lille spartel lægge lidt ekstra masse på den store. Så har du noget at arbejde med.

Når det første stykke er glat, fortsætter du bare. Tag det i små bidder. Rul spartel på, træk ud, og glat væggen. Gentag, til du har været hele vejen rundt.

Når væggen er tør, skal den slibes. Det gøres med en lille slibeklods langs kanterne. Brug en større slibeklods monteret på et skaft, en såkaldt giraf, til de store flader. Vi bruger korn 120-150.

Tjek væggen. Med et kraftigt lys går du væggen igennem for små hakker. Maler du direkte oven på den spartlede væg, bliver eventuelle små hakker tydelige. Derfor skal du pletspartle dem først.

Materialer

Mange af de principper, der gælder for malerarbejde, gør sig også gældende, når du skal rullespartle en væg. Det er vigtigt, at du bruger en god rulle, for så kan spartelmassen lettere sidde fast. En rulle med teleskopstang er en absolut nødvendighed, fordi du kommer til at bukke dig ned mange gange. Det er både hurtigere og mere skånsomt for ryggen, hvis rullen er forlænget. Brug Letspartel Medium Ekstra til at pletspartle små ujævnheder i væggen med, inden du ruller spartelmassen på.

 • Væggrunder Gele Ekstra 228 (A)
 • Letspartel Medium Ekstra 623 (B)
 • Rulle- & Bazookaspartel 627 (C)

Specialværktøj

 • Retskinne/loddestok
 • Spartler i forskellige størrelser
 • Slibefod + skaft
 • Malerrulle med teleskopstang (D)

Tidsforbrug

Til et rum på 20 m2 skal du regne med omkring 5-6 timers arbejde.

Pris

Prisen er ca. 500 kr. til materialer ved et rum på 20 m2.

Sværhedsgrad

Rullespartel er meget lettere at arbejde med end traditionel spartel. Den klæber bedre, og så kan du rulle den på.

Video

TIPS: Nem spartling med to spartler

VÆRKTØJ: Sådan bruger du girafsliberen

I denne video lærer du, hvordan du betjener den den store, effektive slibemaskine til vægge og lofter. Maskinens lange hals gør, at du har stor rækkevidde og derfor kan klare alt arbejdet, mens du står nede på gulvet. Det sparer masser af tid og kræfter, når du skal slibe pudsede vægge og spartlede lofter.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du værkstedsstøvsugeren

Støvsugeren kan meget mere end blot at gøre rent. Når den kobles til el-værktøj som fx rundsav, overfræser eller slibemaskine sørger den automatisk for, at støv og træspåner havner nede i beholderen i stedet for i værkstedet eller i haven. I denne video lærer du alt om sugerens funktioner og arbejdsopgaver.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Pudsning af væg