Intro
Vejledning
01
Forbered væggen
4
Trin
Før du begynder at spartle, er det vigtigt, at du gennemgår væggen for ujævnheder. Både vægge og gulv skal rengøres for støv.
Væggen skal også undersøges grundigt for lunker og buler, som du er nødt til at rette op på, inden du kan gå i gang med rullespartlingen.
Du skal også give væggen grunder. Grunderen giver dig længere tid til at få spartlen fordelt, inden den begynder at tørre. Den sikrer også bedre vedhæftning.
Vi sikrer, at væggen er plan, inden vi begynder. Vi bruger en loddestok til at undersøge, og hvis der er store ujævnheder, skal der pletspartles først.
Det er vigtigt at gøre grundigt rent. Spartlen klæber meget bedre til væggene, hvis der ikke er for meget støv i rummet.
Lunker og huller lukkes. Brug en almindelig lille spartel. Det er vigtigt, at du ikke kommer for meget masse på, da du så vil være nødt til at slibe væggen.
02
I gang med rullespartlen
10
Trin
Når væggen er renset og grundet, er det tid til at begynde spartlingen. Du skal være opmærksom på, at rullen i starten ikke rigtig tager imod spartelmassen, men efter at du har dyppet den et par gange i vand, hjælper det på det.
Spartelmassen tørrer ret hurtigt. Derfor skal du ikke kaste dig over større områder, end du kan nå at glatte massen ud med en håndspartel, inden den tørrer. Kør fra både gulv og loft, så banerne mødes på midten.
Dyp rullen i vand, og massér den i spartelmassen. Det tager et par forsøg, inden rullen tager ordentligt imod spartelmassen.
Start nedefra ca. 5 cm over gulvet, og rul op til midt på væggen. Når du bliver lidt mere rutineret, kan du tage flere baner ad gangen, inden du glatter ud.
Start også ca. 5 cm fra loftet, og rul til midten med et jævnt lag. Det er vigtigt, at du fylder rullen godt op med spartel hele tiden - så går det lettere.
Når du har rullet spartelmasse på 1-1,5 m væg, skal den glattes ud. Vi bruger en to-håndsspartel, som gør det nemt at lave et jævnt træk. Start nedefra og op til midten.
Brug overskydende spartel til gulv og loft. Når du har trukket af med spartlen, bruger du den overskydende spartelmasse til toppen og bunden af væggen.
Træk hele tiden fra kanterne og ind imod midten af væggen. Det giver det glatteste og flotteste resultat.
For at få nok spartelmasse langs alle kanter må du med en lille spartel lægge lidt ekstra masse på den store. Så har du noget at arbejde med.
Når det første stykke er glat, fortsætter du bare. Tag det i små bidder. Rul spartel på, træk ud, og glat væggen. Gentag, til du har været hele vejen rundt.
Når væggen er tør, skal den slibes. Det gøres med en lille slibeklods langs kanterne. Brug en større slibeklods monteret på et skaft, en såkaldt giraf, til de store flader. Vi bruger korn 120-150.
Materialer
Mange af de principper, der gælder for malerarbejde, gør sig også gældende, når du skal rullespartle en væg. Det er vigtigt, at du bruger en god rulle, for så kan spartelmassen lettere sidde fast. En rulle med teleskopstang er en absolut nødvendighed, fordi du kommer til at bukke dig ned mange gange. Det er både hurtigere og mere skånsomt for ryggen, hvis rullen er forlænget. Brug Letspartel Medium Ekstra til at pletspartle små ujævnheder i væggen med, inden du ruller spartelmassen på.
- Væggrunder Gele Ekstra 228 (A)
- Letspartel Medium Ekstra 623 (B)
- Rulle- & Bazookaspartel 627 (C)
Specialværktøj
- Retskinne/loddestok
- Spartler i forskellige størrelser
- Slibefod + skaft
- Malerrulle med teleskopstang (D)
Tidsforbrug
Til et rum på 20 m2 skal du regne med omkring 5-6 timers arbejde.
Pris
Prisen er ca. 500 kr. til materialer ved et rum på 20 m2.
Sværhedsgrad
Rullespartel er meget lettere at arbejde med end traditionel spartel. Den klæber bedre, og så kan du rulle den på.