Intro
Vejledning
01
Forberedelse
3
Trin
Med almindelig spartelmasse kan du kun påføre lag på nogle få millimeters tykkelse. Smører du tykkere lag på, krymper spartelmassen, når den tørrer. Og så skal du efterspartle.
Det problem har du ikke, hvis du bruger gipspuds. Den kan påføres i lag på op til 5 cm - uden at krympe. Derfor er gipspuds altid det rigtige valg, når en meget ujævn væg skal være helt glat.
En anden fordel ved gipspudsen er, at den er billig sammenlignet med fx sandspartelmasse. Dog kun hvis du skal glatte et større areal, for du er som regel nødt til at købe en sæk med 30 kilo tørt pulver, der blot skal blandes med vand.
I projektet her pudser vi en hel murstensvæg. Når du arbejder med så store flader, er det nødvendigt at bruge to eller flere styreskinner, som du kan trække en retskinne hen ad. Så kan du nemt og hurtigt få en glat overflade at arbejde videre med.
Hurtighed er et nøgleord, når du arbejder med gipspuds. Når pudsen er rørt op, har du cirka en halv time til at få pudsen på væggen og rette af.
Væggen vaskes med grundrens, inden den grundes med en forankrings grunder eller betonbinder. Væggen skal være helt tør, før du kan grunde overfladen.
Hjørneskinner saves til i den rigtige længde. Brug en nedstryger. Hjørneskinnerne har to funktioner: De forstærker hjørnerne, men bruges også, når du skal trække gipspudsen af med bræt eller retskinne.
02
På med gipsen
2
Trin
Rør en portion gipspuds op, og træk den på med et stort stålbræt. Pudsen skal have konsistens som flødeskum - bland kun så meget, som du kan nå at bruge på en halv time. Pudsen lægges på stålbrættet med en spandeske.
03
Ret gipsen af
3
Trin
Nu skal der arbejdes hurtigt. Pudsen rettes af med en retholt, som føres op ad hjørneskinnerne. Hold retholten vandret ved gulvet, og træk overskydende puds af med rolige zigzag-bevægelser. Hold den vandret hele tiden.
Retholten vippes/kantes en anelse i den retning, du trækker, så du trækker med en kant.
Efter den vandrette tur trækkes retholten lodret hen over pudsen - stadig med zigzagbevægelser. Undervejs fjernes overskydende puds fra retholten. Rens den jævnligt.
Har du været hurtig, kan du stadig nå at flytte lidt på pudsen, så lunker nemt kan fyldes ud.
04
Ved vinduer/døre
2
Trin
Vinduesfalsen fyldes med gipspuds. Brug en spandeske til at påføre pudsen, der presses godt ind i fugerne mellem murstenene.
05
Helt glat væg
3
Trin
Når pudsen er tør, filtses overfladen med et pudsebræt med svampegummi. Overfladen skal være fast, før du går i gang. Filtsebrættet dyppes i vand, og du skal pudse med store, bløde cirklende bevægelser.
Små huller fyldes med gipspuds. Udfylder du alle hullerne nu, og har du været omhyggelig undervejs, kan du undgå en efterfølgende spartling. Det sparer en arbejdsgang og en tørretid.
Materialer
- Forankringsgrunder (Knauf Betokontakt)
- Gipspuds (Knauf Rotband)
- Hjørnejern og retskinne (her: Knauf) (Med hjørnejern og lodskinner er det let at kontrollere pudstykkelse og fåpudsen i lod. På udadgåendehjørner og fx vinduesfalse bruges hjørnejern til at trække retholten op ad. Knauf Hjørnejern er et forzinket profi l på 34 x 34 mm. Det fås i længder på 2 til 3 meter. På almindelige vægflader bruges lodskinner. Knauf-versionen er forzinkede profiler på 6 x 21 mm. De fås kun i en længde: 2,5 meter).
Specialværktøj
- Knauf Profilkardæsk, 2 meter
- Glittebræt
- Trækbræt/stålbræt (Når overskydende puds skal trækkes af, kan du bruge et langt lige bræt. Men det bedste er at bruge en retholt af aluminium. I dette projekt bruger vi en alu-kardæsk fra Knauf. Den fås 2 meter lang. Vi skar den over i to stykker - en handy længde på 1,5 meter til at trække af på store flader med og en stump på 50 cm, som bruges til de besværlige steder).
Tidsforbrug
3-4 timer plus tørretid
Pris
Cirka 800 kroner for en væg på 7 kvadratmeter
Sværhedsgrad
Med det rigtige værktøj er det nemt at pudse store flader med gipspuds. Helt glat væg i første hug kræver, at du kan arbejde hurtigt.