Helt glatte vægge med gipspuds

Gipspuds kan påføres i centimeter tykke lag. Det gør det til det oplagte valg, når du vil spartle en murstensvæg eller en væg med strukturpuds helt glat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
800 kroner

Intro

Det er meget nemmere at spartle ujævne vægge med gipspuds i stedet for almindelig spartelmasse.

Med spartelmasse kan du kun påføre lag på nogle få millimeters tykkelse. Smører du et tykkere lag på, vil materialet krympe, når det tørrer. Og så skal du efterspartle væggen.

Det problem undgår du med gipspuds, der kan spartles på væggen i lag på op til 5 cm, uden at krympe. Derfor er gipspuds det bedste valg, når du skal spartle en meget ujævn væg helt glat, og du har det rette værktøj.

LÆS OGSÅ: Nem og effektiv spartling med girafsliber

Den billigste løsning når du skal spartle en ujævn væg glat

Gipspuds er tilmed billig sammenlignet med fx sandspartelmasse, men kun hvis du skal glatte et større areal. Som regel er du nemlig nødt til at købe en sæk med 20-30 kilo tørt gipspuds-pulver, der skal blandes med vand, før du kan begynde at spartle væg.

Gipspuds kan bruges på både glatte og ru overflader på indvendige vægge og lofter.

LÆS OGSÅ: Gipspuds er genialt

Arbejd hurtigt når du spartler vægge

Hurtighed er nøgleordet, når du spartler en ujævn væg med gipspuds. Det tørrer hurtigt. Når pudsen er rørt op, har du cirka en halv time til at få den på væggen og rette af. Heldigvis er det nemt at bearbejde.

Forbered dig godt inden du skal spartle vægge

Før du går i gang, skal væggen vaskes med grundrens, inden den grundes med betonbinder eller forankringsgrunder. Du skal også sætte hjørneskinner på væggen. De bruges, når du skal trække gipspudsen af med bræt eller retskinne.

Det er nødvendigt at bruge to eller flere styreskinner, som du trækker din retskinne hen ad. Så kan du nemt og hurtigt få en glat overflade at arbejde videre med.

Vejledning

01
Forberedelse 3 Trin

Med almindelig spartelmasse kan du kun påføre lag på nogle få millimeters tykkelse. Smører du tykkere lag på, krymper spartelmassen, når den tørrer. Og så skal du efterspartle.

Det problem har du ikke, hvis du bruger gipspuds. Den kan påføres i lag på op til 5 cm - uden at krympe. Derfor er gipspuds altid det rigtige valg, når en meget ujævn væg skal være helt glat.

En anden fordel ved gipspudsen er, at den er billig sammenlignet med fx sandspartelmasse. Dog kun hvis du skal glatte et større areal, for du er som regel nødt til at købe en sæk med 30 kilo tørt pulver, der blot skal blandes med vand.

I projektet her pudser vi en hel murstensvæg. Når du arbejder med så store flader, er det nødvendigt at bruge to eller flere styreskinner, som du kan trække en retskinne hen ad. Så kan du nemt og hurtigt få en glat overflade at arbejde videre med.

Hurtighed er et nøgleord, når du arbejder med gipspuds. Når pudsen er rørt op, har du cirka en halv time til at få pudsen på væggen og rette af.

1

Væggen vaskes med grundrens, inden den grundes med en forankrings grunder eller betonbinder. Væggen skal være helt tør, før du kan grunde overfladen.

2

Hjørneskinner saves til i den rigtige længde. Brug en nedstryger. Hjørneskinnerne har to funktioner: De forstærker hjørnerne, men bruges også, når du skal trække gipspudsen af med bræt eller retskinne.

3

Pres hjørneskinnen fast, og fjern overskydende puds. Tjek med et langt vaterpas, at skinnen er helt lodret på begge sider - det har stor betydning for både arbejdsprocessen og det færdige resultat.

02
På med gipsen 2 Trin

1

Rør en portion gipspuds op, og træk den på med et stort stålbræt. Pudsen skal have konsistens som flødeskum - bland kun så meget, som du kan nå at bruge på en halv time. Pudsen lægges på stålbrættet med en spandeske.

2

Begynd nedefra i et hjørne, når pudsen trækkes på. Når du har fyldt en bane lodret, fyldes efter i en vandret bevægelse. En murstensvæg med udkradsede fuger sluger meget puds, så du når ikke langt med et brætfuld.

03
Ret gipsen af 3 Trin

1

Nu skal der arbejdes hurtigt. Pudsen rettes af med en retholt, som føres op ad hjørneskinnerne. Hold retholten vandret ved gulvet, og træk overskydende puds af med rolige zigzag-bevægelser. Hold den vandret hele tiden.

Retholten vippes/kantes en anelse i den retning, du trækker, så du trækker med en kant.

2

Efter den vandrette tur trækkes retholten lodret hen over pudsen - stadig med zigzagbevægelser. Undervejs fjernes overskydende puds fra retholten. Rens den jævnligt.

Har du været hurtig, kan du stadig nå at flytte lidt på pudsen, så lunker nemt kan fyldes ud.

3

Under loftet og langs små vægflader bruges den lille retholt til at rette af med. Afretningen skal ende med en plan flade uden huller eller lunker.

04
Ved vinduer/døre 2 Trin

1

Vinduesfalsen fyldes med gipspuds. Brug en spandeske til at påføre pudsen, der presses godt ind i fugerne mellem murstenene.

2

Vinduesfalsen rettes af nedefra med en kort retholt. Tryk retholten mod hjørnejernet, og hold den med hånden, så du også kan have et par fingre kørende i vinduesrammen. Det gør det nemt og hurtigt at rette falsen af.

05
Helt glat væg 3 Trin

1

Når pudsen er tør, filtses overfladen med et pudsebræt med svampegummi. Overfladen skal være fast, før du går i gang. Filtsebrættet dyppes i vand, og du skal pudse med store, bløde cirklende bevægelser.

2

Små huller fyldes med gipspuds. Udfylder du alle hullerne nu, og har du været omhyggelig undervejs, kan du undgå en efterfølgende spartling. Det sparer en arbejdsgang og en tørretid.

3

Til sidst glittes med et stålbræt. Hold stålbrættets ene kant i en lille vinkel mod væggen, og træk (ikke støde!) brættet med fast hånd hen over pudsen - uden at efterlade spor. Glitningen foretages oppefra og ned.

Materialer

  • Forankringsgrunder (Knauf Betokontakt)
  • Gipspuds (Knauf Rotband)
  • Hjørnejern og retskinne (her: Knauf) (Med hjørnejern og lodskinner er det let at kontrollere pudstykkelse og fåpudsen i lod. På udadgåendehjørner og fx vinduesfalse bruges hjørnejern til at trække retholten op ad. Knauf Hjørnejern er et forzinket profi l på 34 x 34 mm. Det fås i længder på 2 til 3 meter. På almindelige vægflader bruges lodskinner. Knauf-versionen er forzinkede profiler på 6 x 21 mm. De fås kun i en længde: 2,5 meter).

Specialværktøj

  • Knauf Profilkardæsk, 2 meter
  • Glittebræt
  • Trækbræt/stålbræt (Når overskydende puds skal trækkes af, kan du bruge et langt lige bræt. Men det bedste er at bruge en retholt af aluminium. I dette projekt bruger vi en alu-kardæsk fra Knauf. Den fås 2 meter lang. Vi skar den over i to stykker - en handy længde på 1,5 meter til at trække af på store flader med og en stump på 50 cm, som bruges til de besværlige steder).

Tidsforbrug

3-4 timer plus tørretid

Pris

Cirka 800 kroner for en væg på 7 kvadratmeter

Sværhedsgrad

Med det rigtige værktøj er det nemt at pudse store flader med gipspuds. Helt glat væg i første hug kræver, at du kan arbejde hurtigt.

Video

TIPS: Nem spartling med to spartler

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Pudsning af væg