Vi har testet
7 bore-/ skruemaskiner for under 1500 kroner:
- BILTEMA HDB 18 V
- BOSCH UniversalDrill 18V-60
- MAKITA DHP487Z
- RYOBI RDD18
- SKIL 3070 CA
- STANLEY SFMCD715
- WORX WX354.9

BILTEMA HDB 18 V
Moment: 50 Nm
Omdrejninger: 1.700/min.
Pris: 1.047 kroner

BOSCH UniversalDrill 18V-60
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 1.900/min.
Pris: 1.100 kroner

MAKITA DHP487Z
Moment: 40 Nm
Omdrejninger: 1.700/min.
Pris: 1.450 kroner

RYOBI RDD18
Moment: 52 Nm
Omdrejninger: 1.750/min.
Pris: 1.410 kroner

SKIL 3070 CA
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 1.800/min.
Pris: 998 kroner

STANLEY SFMCD715
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 1.900/min.
Pris: 1.350 kroner

WORX WX354.9
Moment: 60 Nm
Omdrejninger: 2.000/min.
Pris: 1.350 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Bore-/ skruemaskiner
Som gør det selv’er er det stort set umuligt at undvære en bore-/skruemaskine. Og skal du i gang med et større byggeprojekt som fx en terrasse, kan du med fordel investere i to – en til at bore og en til at skrue med. Så slipper du for konstant at skulle skifte mellem bor og bit.
Syv stærke maskiner
Vi har samlet syv populære maskiner, der alle kan købes for 1.500 kroner eller mindre. Ofte købes maskinen og tilbehøret hver for sig, men to af deltagerne er købt som færdige sæt i en kuffert med to batterier.
Da det er de samlede sæt, vi tester, tæller begge batterier med i vores test af udholdenhed. Og det er faktisk de to maskiner, der konkurrerer om titlen som godt køb.
Fire af deltagerne har “almindelig” slagfunktion til nemmere boring i fx mursten, mens en enkelt faktisk kan bore i beton!
Sådan tester vi
Normalt vægter vi hastighed og styrke højest, når vi tester bore-/skruemaskiner. Men selvom der er tale om relativt billige maskiner, så klarer alle deltagerne sig så godt, og forskellene er så små, at vi i stedet lader udholdenhed og ergonomi tælle mest i den samlede karakter.
Udholdenheden viser, hvor længe du kan arbejde med maskinerne, inden de skal lades op, mens ergonomien er et udtryk for, hvor længe du kan arbejde uden at blive træt.
Vi har også testet de forskellige funktioner, hvor blandt andet slagfunktion, som gør det nemmere at bore i murværk, er en fordel.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: udholdenhed, ergonomi, hastighed og funktioner.

UDHOLDENHED
Vi kører batterierne flade med et 32 mm spadebor i 25 mm MDF. Det er det samlede antal huller med alle batterier, der tæller.

ERGONOMI
Under vores test vurderer vi løbende deltagernes balance, indretning og udformning, og hvordan de er at arbejde med.

HASTIGHED
Vi skruer fem karmskruer på 7,5 x 112 mm i en fyrretræsstolpe uden forboring. Derefter er det 10 spånskruer på 6 x 80 mm.

FUNKTIONER
Vi tester maskinernes forskellige funktioner som arbejdslys, slagfunktion og muligheden for at aflæse batteristanden.
Resultaterne

MAKITA DHP487Z
1.450 kroner
BOSCH UniversalDrill 18V-60
1.100 kroner
BILTEMA HDB 18 V
1.047 kroner
RYOBI RDD18
1.410 kroner
SKIL 3070 CA
998 kroner
STANLEY SFMCD715
1.350 kroner
WORX WX354.9
1.350 kronerLæs mere om bore-/skruemaskiner hos producenterne:
Testvinder
Lille, stærk og vågen
MAKITA DHP487Z
Testvinderen er ganske overbevisende og en sand fornøjelse at arbejde med. Trods sin beskedne størrelse er både udholdenheden og hastigheden helt i top.
Den er kompakt og handy og det oplagte valg, hvis du skal arbejde med din bore-/skruemaskine i længere tid ad gangen.
For selvom testvinderen er lille og let, så savner den nemlig hverken styrke eller udholdenhed. 120 krævende 32 mm huller i en MDF-plade på én opladning er enormt imponerende – især fordi batteriet kun er på 3 Ah. Det giver 40 huller pr. amperetime, eller næsten dobbelt så mange som den næstmest udholdende deltager med 22,5 huller pr. amperetime.
Så selv hvis du valgte et mindre batteri, fx 2 Ah, for at få en endnu lettere og mere kompakt pakke, ville Makitaen uden de store problemer kunne følge med konkurrenterne.
Testvinderen er udstyret med en kulfri motor, der med mindre friktion giver længere levetid og bedre udholdenhed. Sammenlignet med de andre med samme type motor er det dog bemærkelsesværdigt, hvor meget længere den kører på literen.
Stort overskud
På papiret er testvinderen den svageste deltager med et drejningsmoment på 40 Nm. Den havde dog ingen problemer med de store karmskruer. Den holdt omdrejningerne jævnt fra start til slut og fik de krævende skruer i på ingen tid.

Makitaen har store og tydelige tal og illustrationer overalt. De gør det nemt at indstille maskinen løbende, så den passer perfekt til opgaven.

Den kompakte maskine ligger godt i hånden, og den lave vægt betyder, at du kan arbejde med den i lang tid uden at blive træt i armen.

Batteriindikatoren er tydelig og nem at aflæse og forstå. Den sidder på batteriet og kan derfor aflæses uden at skulle sidde i en maskine.
Godt køb
Lille og handy
BOSCH UniversalDrill 18V-60
Den grønne maskine fra Bosch er testens letteste og mest kompakte deltager. Sammen med den gode balance var det helt afgørende for at score topkarakter i ergonomi.
Den ringe størrelse og vægt går ud over udholdenheden, som dog holdes oppe af, at maskinen leveres med to batterier. Så kan det ene lades op, mens du arbejder med det andet.
Det er værd at fremhæve arbejdslyset, som sidder i bunden af håndtaget lige over batteriet. Herfra rammer det arbejdsområdet perfekt, uden at borepatronen kan kaste irriterende skygger som hos flere af konkurrenterne.
Boschen har en batteriindikator, der gør det muligt at planlægge opladning og arbejde, så du ikke bliver bremset af et fladt batteri. Den sidder dog på maskinen, og batteristanden kan derfor ikke aflæses uden maskinen.
Hele sættet med bore-/skruemaskine, oplader og to batterier kommer i en kuffert til 1.100 kr. Derfor er det vores bedste bud på et godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.