Vi har testet
6 små skruemaskiner:
- METABO PowerMaxx SB 12
- EINHELL TC-CD 12 Li
- BILTEMA CD 12V (17-335)
- MSW CDR-10V2
- MAKITA DF332D
- BOSCH EasyDrill 1200

METABO PowerMaxx SB 12
Moment: 40 Nm
Omdrejninger: 1.400/min.
Pris: 1.200 kroner

EINHELL TC-CD 12 Li
Moment: 20 Nm
Omdrejninger: 1.050/min.
Pris: 400 kroner

Biltema CD 12V (17-335)
Moment: 15 Nm
Omdrejninger: 900/min.
Pris: 199 kroner

MSW CDR-10V2
Moment: 25 Nm
Omdrejninger: 1.500/min.
Pris: 425 kroner

Makita DF332D
Moment: 30 Nm
Omdrejninger: 1.700/min.
Pris: 1.290 kroner

Bosch EasyDrill 1200
Moment: 30 Nm
Omdrejninger: 1.650/min.
Pris: 612 kroner
Skruemaskiner på 12 volt
Da de avancerede og bomstærke batterier typisk udgør omkring halvdelen af prisen på moderne elværktøj, er der penge at spare ved at vælge maskiner med mindre batterier på 12 volt frem for de mest almindelige på 18 volt. 12-voltsmaskinerne er samtidig lettere og mere kompakte, og de kan derfor komme til på steder, hvor større maskiner må give fortabt.
Ofte betyder det mindre batteri, at der er skruet en smule ned for styrken. Flere af de små maskiner er dog mindst lige så effektive, som de fuldvoksne var for få år siden. Og har din nuværende bore-/skruemaskine nogle år på bagen, så er der en god chance for, at du med en 12-voltsmaskine kan få en betydelig opgradering til en meget fornuftig pris.
Udvalget af maskiner på 12 volt er ikke stort, og det rummer både toplækre maskiner i en god, solid prof-kvalitet og enormt billige maskiner, du nærmest får smidt i nakken, når du forlader butikken. Vi har samlet begge dele i testen her, så du selv kan vurdere, om de dyrere maskiner er de ekstra penge værd.
10,8 eller 12 volt
På fem af deltagerne i testen står der 12 volt på batteriet, mens den sjette deltager kun praler med 10,8 volt. Der er dog ingen reel forskel. Der er blot tale om to forskellige måder at måle spændingen på det samme batteri.
Spændingen på et fuldt opladet batteri er nemlig tæt på 12 volt, mens den gennemsnitlige spænding, indtil batteriet er afladet, er 10,8 volt.
Sådan tester vi
Der er større forskel på kvaliteten, end der er på præstationerne. Mens nogle er mindre udgaver af solide prof-maskiner, er andre lavet i billigere materialer, som ikke har samme holdbarhed. Vi giver vores vurdering.
Selvom maskinerne er små, mangler de hverken styrke eller tempo.
Præcis hvor stærke og hurtige deltagerne hver især er, har vi målt ved at skrue forskellige størrelser spunskruer i en fyrretræsbjælke.
Fire deltagere leveres kun med et batteri. Her er udholdenheden vigtig, så du ikke bliver bremset i arbejdet, mens batteriet skal lade op.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: kvalitet, styrke, hastighed og udholdenhed.

HASTIGHED
Vi tog tid, mens vi med maskinerne i det højeste gear skruede 10 mindre spun-skruer på 4 x 70 mm i en fyrretræsbjælke.

KVALITET
Under testen har vi løbende vurderet kvaliteten af maskinerne. Materialevalg og kvalitet af knapper og bevægelige dele er afgørende.

STYRKE
Vi tog tid, mens vi med maskinerne i det laveste gear skruede fem store spunskruer på 6 x 100 mm i en fyrretræsbjælke.

UDHOLDENHED
Med et 28-mm-spadebor borede vi huller i 22-mm-MDF, til batterierne var flade. Er der to batterier, tæller begge med.
Resultaterne

MAKITA DF332D
1.290 kroner
BILTEMA CD 12V (17-335)
199 kroner
BOSCH EASYDRILL 1200
612 kroner
METABO POWERMAXX SB 12
1.200 kroner
EINHELL TC-CD 12 Li
400 kroner
MSW CDR-10V2
425 kroner
Testvinder
Kompakt og med power
MAKITA DF332D
Den lille Makita er en ganske sikker vinder, der er med i toppen i alle fire tests. Med denne maskine har du ikke brug for en på 18 volt. Især udholdenhed er i en klasse for sig.
På trods af maskinens beskedne størrelse, så byder den på masser af styrke, hastighed og udholdenhed. Og især sidstnævnte er i en klasse for sig. Det kan bl.a. lade sig gøre på grund af den effektive kulfrie motor, og Makitaen er den eneste i testen, der er udstyret med sådan en.
I en kulfri motor er friktionen reduceret til et minimum. Det giver en mere udholdende og omkring 25 procent mere effektiv motor sammenlignet med en klassisk motor med kul. Den mindre friktion betyder også, at slitagen er reduceret, og at levetiden derfor er forlænget.
Selvom maskinen kun er på 12 volt, så vil den være i stand til at løbe fra mange skruemaskiner på 18 volt – også spritnye maskiner. Og har din bore-/skruemaskine mere end et par år på bagen, så vil Makitaen ret sikkert give den baghjul.
Lille og let
Nogle af de store fordele ved at vælge en bomstærk bore-/skruemaskine på 12 volt
er den reducerede vægt og størrelse.
Og med en længde på bare 16 cm fra spidsen af borepatronen til det bageste af motoren er Makitaen enormt kompakt. Det gør det muligt at komme til på trange steder, hvor større maskiner må give fortabt.

Batteriindikatoren viser batteriets ladetilstand. Indikatoren sidder på selve batteriet, og den kan derfor aflæses, uden at batteriet sidder i maskinen.

De 20 momenttrin gør det muligt at indstille momentet ret præcist, så det passer til opgaven. De store, hvide tal er desuden nemme at aflæse.

Bæltekrogen er rigtig god at have, når man står øverst på en stige, og man har behov for at have begge hænder fri til opgaven.
Godt køb
Imponerende styrke til uhørt pris
Biltema CD 12V er navnet på en skruemaskine, vi tidligere har testet til dumpekarakteren 1/10. Men selvom navnet og prisen på denne maskine er den samme, så skal vi love for, at den har fået en gedigen overhaling i mellemtiden. Faktisk så meget, at den løber med førstepladsen i vores styrketest.
Kvaliteten er ikke i top, men til en pris på bare 199 kroner præsterer den uhørt højt.
Hvis den var vores eneste maskine, som vi brugte ofte, ville vi nok bande den langt væk. Men som en lille ekstramaskine i sommerhuset eller som maskine nummer to, når du lægger terrasse, er den intet mindre end genial.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.