Kap og geringssav

Kvikguide til kap geringssaven

Har du først prøvet at arbejde med en kap geringssav, vil du nødigt undvære den. De dyreste modeller koster mere end tre gange så meget som de billigste. Her hjælper vi dig med at finde en model, der passer til dine behov og viser dig, hvordan du bruger den. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Rundt om kap geringssaven

Kap geringssav: Rundt om kap geringssaven

1. UDTRÆK: Kapsavens udtræk skal køre stabilt frem og tilbage uden slinger.
2. INDSTILLING: Kapsaven skal nemt kunne drejes til at save i forskellige vinkler.
3. TVINGE: Kap geringssaven bør have en tvinge, så du kan spænde træet fast.
4. ARBEJDSLYS: Med indbygget lys er det helt klart nemmere at save præcist med din kap geringssav.
5. SKALA: Alle kapsavens skalaer skal være tydelige, så du nemt kan aflæse dem.

6. KLINGE: De fleste nye kap geringssave har en kun grovtandet klinge til træ, så du bør starte med at købe ekstra klinger. Har saven automatisk klingestop, stopper klingen omgående, når du slukker for saven.
7. ANLÆG: Med et langt anlæg ligger lange stykker træ mere stabilt, mens du saver.

GØR DET SELV TESTER: Hvilken kap geringssav er bedst? Se testen her

Godt at vide inden du køber kap geringssav

Inden du investerer i en ny kap geringssav, skal du være opmærksom på, hvilken der passer til dit behov. Der findes forskellige typer kap geringssave og de kommer i forskellige prisklasser.

Kap geringssavens vigtigste funktioner

Udtræk: Kapsavens klinge kan trækkes frem og skubbes tilbage, fordi den sidder på et udtræk. Kører udtrækket på to rør (kaldet en to-delt slæde), glider saven mere jævnt. Derfor har de fleste dyre kap geringssave to-delt slæde.

Lodret kant. Den lodrette kant på kap geringsavens indbyggede bord støtter træet, mens du saver lodret. Derfor må den gerne være høj. Men kanten skal nemt kunne lægges ned, når du skal save på skrå.

Lys. Indbygget arbejdslys og laserstråle er normalt en stor hjælp. Kan lyset reguleres på separate kontakter, er det et plus.

Støvopsamling. Har du en værkstedsstøvsuger, er det den bedste løsning. Men har du ikke, er det bedre, hvis din kap geringssav har en fast støvopsamler i stedet for en støvsugerpose.

Sådan bruger du en kap geringssav

Kap geringssavens arbejdsprincip er enkelt: Du starter saven, trykker håndtaget ned og fører savens klinge frem. Så har du et helt præcis snit, som du ikke kunne lave lige så flot med en håndsav. Inden du starter saven, kan du dreje savens klinge, så kapsaven er indstillet til at save i vidt forskellige vinkler.

Kapsav: En kap geringssav er en kæmpehjælp, når du skal fremstille mange stykker i samme længe

SERIEPRODUKTION: En kap geringssav er en kæmpehjælp, når du skal fremstille mange stykker i samme længe – fx stave til et stakit eller brædder til en terrasse.

Stabilitet: Sæt din kap geringssav fast

Kap geringssaven skal spændes fast. Ellers vil du tit opleve, at dine snit ikke er helt præcise.

Du kan spænde din kapsav fast på to måder: Direkte på dit arbejdsbord. Eller på en plade, du kan spænde fast til et hvilket som helst stabilt bord med tvinger.

Klinger til kap geringssav

Din kap geringssav er ikke bedre end den klinge, du sætter på saven. Til gengæld kan den save i næsten alle materialer, hvis du bruger den korrekte klinge. Heunder viser vi, hvordan du finder den rigtige klinge. Og hvordan du får mest muligt ud af saven med lidt tilbehør.

Kap geringssav: Klinger til kapsav

1. STØRRELSE: Tallene på klingen fortæller alt om størrelsen. “210” er klingens udvendige diamenter. “2,6” er klingens tykkelse (det viser, hvor bredt dit snit bliver). Og “30” angiver centerhullets diamenter (om det passer til din sav).
2. ANTAL TÆNDER: Tallet “30” fortæller, hvor mange tænder der er på klingen. Til træ er 30 tænder en fintandet klinge. Havde den kun 24, ville det være en grovtandet klinge.
3. HASTIGHED: Tallet “7000” viser, hvor hurtigt klingen kan tåle at dreje rundt.
4. MATERIALE: Navnet på klingen angiver som regel, hvilket materiale klingen er beregnet til.
5. INDSNIT: De små snit på klingen reducerer støj og køler klingen.

Byg et langt arbejdsbord til din kap geringssav

Træet skal ligge i vater, når du skærer med din kap geringssav. Ellers bliver snittet upræcist. Derfor er det godt med et langt arbejdsbord, der kan understøtte lange lister og brædder, og som træet kan spændes fast til. Så ligger træet lige og stabilt. Med dette arbejdsbord kan du skære selv lange emner helt præcist.

Kap og geringssav: Byg et langt arbejdsbord til din kap geringssav

Arbejdsbordet kan bygges i den længde, du ønsker (helst over 1,5 meter). Skal du save mange brædder eller lister i samme længde, bør du bruge et længdestop. Bordet skal bygges af træ, som er helt lige.

Kap geringssav: Byg et arbejdsborde til din kap geringssav

Bordet bygges af et langt, helt lige bræt (A) og en liste (B), som du limer og skruer sammen i vinkel. Under brættet (A) limer og skruer du listerne (C) fast. Højden på listerne (C) bestemmes af din sav. De skal løfte brættet (A) så højt op, at overkanten flugter med savens indbyggede bord.

Stige som arbejdsbord til kap geringssav

Skal du bruge din kap geringssav udendørs, kan du bruge en aluminiumsstige som bord. Stigen er ret stabil, hvis du lægger den på to arbejdsbukke og spænder den fast med tvinger.