Vi har testet
5 rundsave:
- EINHELL TE-CS 190/1
- HIKOKI C 6BUM
- RYOBI RCS1600-KSR
- MAKITA HS7601
- METABO KS 66 FS

EINHELL TE-CS 190/1
Effekt: 1.500 WATT
Vægt: 4,7 KG
Pris: 1.291 KR.

HIKOKI C 6BUM
Effekt: 1.300 WATT
Vægt: 5 KG
Pris: 1.978 KR.

RYOBI RCS1600-KSR
Effekt: 1.600 WATT
Vægt: 3,7 KG
Pris: 1.399 KR.

MAKITA HS7601
Effekt: 1.200 WATT
Vægt: 4,2 KG
Pris: 1.265 KR.

METABO KS 66 FS
Effekt: 1.500 WATT
Vægt: 5,1 KG
Pris: 2.520 KR.
Rundsave med ledning og føringsskinner
De fleste producenter satser på batteridrevet værktøj, fordi batteriteknologien er i rivende udvikling. Og det betyder, at værktøj med ledning kommer til at stå lidt i skyggen af sine batteridrevne søskende. Men det betyder også, at en ledningsbundet maskine alt andet lige er en hel del billigere end en batteridrevet maskine, der skal kunne yde nogenlunde det samme – og du får derfor rigtig meget for pengene.Det gælder også for de rundsave, vi tester her.
Rundsaven er det helt rigtige værktøj, når der skal laves helt lige snit i bordplader og spånplader. Den er nem at betjene, og den er nem at opnå flotte resultater med.
Føringsskinner giver præcision
De maskiner, vi har fat i her, er alle beregnet til at blive monteret på en føringsskinne. Skinnerne gør, at rundsavene bliver endnu mere præcise i de lige snit. Der er stor forskel på skinnerne. Nogle er i metal, og andre i plast, og nogle er så smart indrettet, at man kan sætte flere skinner sammen, hvis der skal saves langt. Og lige.
Om du skal købe den billigste sav i testen her eller den dyreste, afhænger selvfølgelig meget af, hvad du vil bruge den til, og navnlig hvor ofte du vil bruge den. Fordi spændet i priserne er ret stort, så er der selvfølgelig også forskel på, hvad savene er bygget til.
Skal du kun bruge rundsaven til at afkorte nogle lægter hver fjerde sommer, så gå ud og køb den billigste. Den saver helt o.k. og klarer det meste. Skal du derimod i gang med en større opgave, fx et af de mere ambitiøse projekter fra bladet her, så bliver du glad, hvis du ofrer lidt mere. For der er stor forskel på, hvor gode de forskellige save er at arbejde med i længere tid.
Sådan tester vi
Hastigheden er vigtig, når der skal saves meget, og præcisionen betyder mindre. Vi testede hastigheden ved at save med maksimalt pres i en OSB-plade.
En af rundsavens fornemmeste kvaliteter er at kunne lave fine lige snit. Derfor savede vi i en laminatplade, hvor vi kun lige skubbede savene fremad med minimal kraft.
Føringsskinnen sørger for, at saven kører helt præcist.
Vi vurderede, hvordan samspillet mellem saven og skinnen fungerede. Vi vurderede også, hvordan saven var at holde på, at indstille og at arbejde med.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire kategorier: hastighed, snit, helhedsindtryk og skinne.

HASTIGHED
Vi pressede savene maksimalt og tog tid på, hvor hurtigt de åd sig igennem 2 x 1 meter i en 19-mm OSB-plade.

SKINNE
Vi vurderede føringsskinnens kvalitet. Vi kiggede på, hvor godt rundsaven kørte i skinnen, og om man kunne justere modstanden.

SNIT
Vi savede i en laminatplade og vurderede snittets kvalitet ved at kigge på, hvor fint og rent snittet på pladens forside var.

HELHEDSINDTRYK
Vi vurderede bl.a., om håndgrebene var gode at holde på, og om de var forsynet med skridsikker belægning.
Resultaterne

METABO KS 66 FS
2.520 kroner
RYOBI RCS1600- KSR
1.399 kroner
EINHELL TE-CS 190/1
1.291 kroner
HIKOKI C 6BUM
1.978 kroner
MAKITA HS7601
1.265 kronerLæs mere om rundsave med føringsskinne hos producenterne:
Testvinder
Solid og kraftig sav
METABO KS 66 FS
Rundsaven fra Metabo klarer sig flot i alle testdiscipliner og går ikke af vejen for noget. Den er lynhurtig og dejlig nem at betjene, og den kører glimrende i sin føringsskinne.
Metaboen er en stor og kraftig maskine, der er bygget til langvarig og hårdhændet brug. Den er det helt rigtige valg, hvis du skal i gang med et større renoverings- eller byggearbejde. Prisen er i den høje ende, faktisk testens dyreste, men man får fuld valuta for pengene, og den klarer i overbevisende stil alt, hvad man sætter den til.
Alle betjeningsgreb sidder lige der, hvor man forventer at finde dem, og de er alle udført i et solidt rødt plastikmateriale, så de er endnu nemmere at finde og betjene. Placeringen af de forskellige greb er meget gennemtænkt. Fx sidder grebet til regulering af savdybden nemt tilgængeligt på siden af saven og ikke som på mange andre save i denne prisklasse inde bag ved savklingen, hvor det er svært at nå.
Skalaerne til både vinkel og dybde er store og tydelige og dermed nemme at aflæse og indstille præcist. De fleste rundsave kan vinkles 45 grader, men Metaboen kan vinkles en anelse mere, nemlig 48 grader. Det er smart, og det gør saven mere alsidig. Rundsaven her fungerer også fint sammen med sin føringsskinne. Saven skærer en smule af gummilæben på skinnen, første gang man bruger den (men det gælder de fleste save). Dernæst kører den fint og ubesværet i skinnen.

Grebet til at indstille, hvor dybt man vil save, er placeret, så det er meget nemt at komme til at betjene, og den tydelige røde farve gør det nemt at finde.

Smigvinklen kan indstilles til 48°. Der sidder en lille knap, som skal aktiveres, så man ikke ved et uheld kommer til at vinkle mere end de 45°.

De forskellige skalaer er forsynet med store og tydelige markeringer. Skalaen til savdybden er støbt ind i metallet, så det går som en leg at indstille.
Godt Køb
Ryobi RCS1600-KSR
RYOBI RCS1600-KSR kan lave rigtig flotte snit i lamelplader og andre vanskelige emner. Saven er solid og rigtig rar at arbejde med. Som den eneste sav i testen har den indbygget laserlys, der laver en rød linje på emnet. På den måde er det nemmere at save ligeud, hvis man ikke benytter en føringsskinne. Skinnen er i to dele, og man kan sætte så mange skinner sammen, som man har brug for.
Føringsskinnerne er i plastik og virker ikke specielt præcise, men bortset fra det, så er der ikke meget at sætte fingeren på. Så med sin lavere pris er Ryobi-saven et rigtig godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.