Vi har testet
7 stiksave:
- BOSCH PST 700 E
- BLACK+DECKER KS701PE
- EINHELL TC-JS 85
- METABO STEB 65 QUICK
- MSW EJS800
- PROBUILDER JIGSAW
- RYOBI RJS750

BOSCH PST 700 E
Hastighed (1 m): 30 SEK.
Effekt: 500 WATT
Pris: 460 KR.

BLACK+DECKER KS701PE
Hastighed (1 m): 31 SEK.
Effekt: 520 WATT
Pris: 338 KR.

EINHELL TC-JS 85
Hastighed (1 m): 22 SEK.
Effekt: 620 WATT
Pris: 395 KR.

METABO STEB 65 QUICK
Hastighed (1 m): 24 SEK.
Effekt: 450 WATT
Pris: 491 KR.

MSW EJS800
Hastighed (1 m): 20 SEK.
Effekt: 800 WATT
Pris: 425 KR.

PROBUILDER JIGSAW
Hastighed (1 m): 33 SEK.
Effekt: 710 WATT
Pris: 380 KR.

RYOBI RJS750
Hastighed (1 m): 39 SEK.
Effekt: 500 WATT
Pris: 483 KR.
Stiksave på ledning
Der, hvor stiksaven virkelig kommer til sin ret, er, når man skal save alt andet end ligeud. Den smalle savklinge gør, at den er genial til at save rundt om hjørner med. Det får man brug for, hvis man fx skal save et hul i en køkkenbordsplade til vasken, eller hvis man skal lave mere komplekse mønstre og snirkler. Hvis man streger omhyggeligt op, før man saver, så kan en stiksav godt save nogenlunde pænt ligeud. Og man kan også godt bruge en føringsskinne eller montere et parallelanslag på saven.
Stiksaven er også god at have ved hånden, hvis man skal save i andre materialer end træ. Den er fin til bl.a. plexiglas, aluminium og stål. Man skal bare vælge den rigtige klinge til det rigtige materiale. De save, vi tester her, kan alle købes for under 500 kr. De fleste er enkle uden mange dikkedarer og funktioner, et par af dem har lidt flere funktioner, og en enkelt har indbygget laserlys.
Sådan tester vi
En stiksav skal lave et snit, der er så pænt som muligt. Derfor har vi monteret savene med nye fintandede klinger og ladet alle savene lave et lige snit i en hvid laminatplade.
Hastigheden er vigtig, hvis man skal save meget, fx i en stor plade, men ikke behøver den store præcision. Så det har vi testet med sømmet i bund. Men man skal også kunne save efter stregen i et buet mønster, hvilket stiller krav til savens præcision.
Forhold som ergonomi og byggekvalitet er også vigtige, så derfor har vi også vurderet dem under helhedsindtrykket.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: snitkvalitet, hastighed, præcision og helhedsindtryk.

SNITKVALITET
Vi savede i en lamineret 19-mm-spånplade med fin klinge. Vi vurderede snittets kvalitet ved at kigge på, hvor rent det var.

PRÆCISION
Vi monterede fine klinger, satte pendulindstillingen til nul og så, hvor præcist savene kunne følge de tegnede streger.

HASTIGHED
Vi satte grove træklinger i maskinerne og indstillede dem til fuldt penduludslag. Vi pressede savene maksimalt og tog tid.

HELHEDSINDTRYK
Vi vurderede, hvordan maskinerne var at arbejde med, og hvordan de lå i hånden. Vi afprøvede de forskellige greb og funktioner.
Resultaterne

METABO STEB 65 QUICK
491 kroner
BLACK+DECKER KS701PE
338 kroner
BOSCH PST 700 E
460 kroner
EINHELL TC-JS 85
395 kroner
MSW EJS800
425 kroner
PROBUILDER JIGSAW
380 kroner
RYOBI RJS750
483 kroner
Testvinder
Kvalitet over hele linjen
METABO STEB 65 QUICK
Denne stiksav klarer det meste på fineste vis. Det er det samlede indtryk, der gør den til vinder. Den er nem at arbejde med, og dens præcision er i top.
Det er sjældent, at vi har en testvinder, der ikke scorer topkarakter i en eller flere discipliner. Metabo-saven får til gengæld lutter 9-taller, hvilket sikrer den en testvinderplads. Det siger også noget om, at saven er en rigtig fin allrounder, der både er handy at arbejde med og pænt hurtig med god præcision og en glimrende snitkvalitet.
Man har et fint greb i maskinen, og støjen er heller ikke særlig påtrængende. Maskinen virker også solid og god. Sikkerhedsskærmen er i robust plast, og sålen består af en stålplade sat sammen med en underdel i støbt aluminium, der har kontakt med emnet – ikke kun af plademetal, som man ellers ser på mange save i samme klasse.
Et værktøj stort set uden mangler
Sålen kan justeres 45 grader, men man skal have fat i den medfølgende unbrakonøgle for at gøre det. Penduludsvinget kan justeres i tre trin, og knappen til at gøre det med er ikke så stor, men nem at dreje på.
Vores eneste ankepunkt er den alt for lille støvsugertilslutning. Når hullet er så lille, så kan der heller ikke komme ret meget luft igennem. Når det så er sagt, så står vi med en værdig vinder, der klarede alle de opgaver, vi stak den, på udmærket vis og scorer højt, hvor det virkelig gælder.

Knappen til at indstille penduludsvinget med er nem at betjene. De tre trin er tydeligt markeret med hak, så de er nemme at finde.

Sålen er solid og består af stål og solid aluminium og er derved tykkere end andre såle, der typisk er i plademetal, så det er nemt at save langs et land.

Sikkerhedsskærmen er fremstillet i et kraftigt plastmateriale, og den sidder godt fast. Dog er den nem at trække op og ned til den ønskede position.
Godt køb
Godt køb
BLACK+DECKER KS701PE er testens billigste stiksav. Men den er langtfra den dårligste. Den ligger cirka midt i feltet i de forskellige discipliner. Vi giver den topkarakter i helhedsindtryk, fordi den hverken vejer eller larmer særlig meget, og så ligger den godt i hånden. Det gode greb, man har i maskinen, skyldes dels den ringe vægt, men også rundhåndet brug af skridsikre gummibelægninger. Den ringe størrelse gør også, at saven er nem at arbejde med på trange steder. Alt taget i betragtning, så er stiksaven fra Black+Decker et rigtig godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.