Test af stiksave med ledning: Da vi testede hastighed, var klingen grov og med 4 mm mellem tænderne. Det pæne snit testede vi med en fintandet klinge med en afstand på 1,4 mm.

Da vi testede hastighed, var klingen grov og med 4 mm mellem tænderne. Det pæne snit testede vi med en fintandet klinge med en afstand på 1,4 mm.

Næst efter bore- og skruemaskiner er stiksaven det mest populære stykke elværktøj. Og det er der god grund til. Den er nemlig ekstremt alsidig, relativt billig, og så er den i modsætning til de fleste andre elsave så lille, at man nemt kan finde plads til den på værkstedet.

Sammen med en skinne kan den lave pæne og lige snit, men saven brillerer for alvor, når det går alt andet end ligeud. Den tynde klinge gør det nemlig nemt at skifte retning eller lave bløde, buede snit. Alsidigheden kommer også til udtryk, når man ser på det enorme udvalg af klinger. Om du skal save i træ, plexiglas, aluminium eller stål, så findes der en klinge til opgaven.

I denne test går vi helt tæt på syv deltagere, der alle koster under 1.000 kroner. Det er gjort for at sikre, at maskinerne er sammenlignelige, og fordi vi ved, det er dem, der sælges flest af i byggemarkederne.

Leder du efter en stiksav på batteri? Her finder du vores nyeste test af stiksave på batteri

Sådan har vi testet stiksave

Jo pænere et snit savene leverer, jo flere opgaver kan de bruges til. Selv da deltagerne blev udstyret med helt ens klinger, var der stor forskel på, hvor rent et snit de leverede.

Til grovere opgaver må det meget gerne gå hurtigt. Derfor skruede vi helt op for pendulindstillingen og tog tid på, hvor hurtigt vi kunne save 1 meter med en grov klinge.

Hvor præcise savene er, afgøres i høj grad af, hvor nemme de er at manøvrere. Det testede vi ved at følge et besværligt mønster.

Til sidst har vi testet og vurderet savenes forskellige funktioner som fx arbejdslys.

Uafhængig test

Magasinet Gør Det Selv er 100 procent uafhængigt af producenter, annoncø- rer og andre interessenter.

Vores testredaktør undersøger markedet for, hvad der findes, og håndplukker selv alle de maskiner, han vil teste.

Alle deltagere bliver udsat for de præcis samme hårde tests, som du kan læse nærmere beskrevet på disse sider.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i stiksave på 5 minutter

Vi har testet disse 7 stiksave med ledning

  • RYOBI RJS1050
  • BLACK+DECKER KS901SEK
  • STANLEY FATMAX FME340K
  • DEWALT DW343
  • METABO STEB
  • BOSCH GST 90 E
  • BOSCH PST 900 PEL

HENT HELE TESTEN og se, hvilken stiksav der blev den store testvinder.