1. HÅNDTAG.
  1. HÅNDTAG.

Et håndtag med blød belægning giver altid et bedre greb om håndsaven. Det er en stor fordel, hvis du skal bruge saven længe.

2. SAMLING. På mange billige save er håndtag og klinge støbt sammen. Det gør samlingen sårbar. Er håndtaget skruet fast, kan du efterspænde, hvis saven med tiden bliver lidt løs i samlingen.

3. BLAD. Savens blad bør være stift. Så er den nemmere at save med.

4. OPHÆNG. Det er praktisk med et hul forrest på savbladet. Det kan bruges til at hænge saven op på væggen.

5. TÆNDER. Antallet af tænder afslører, hvad saven kan bruges til. Med 7-9 tænder pr. tomme (25 mm) er det en universalsav, der kan bruges til mange materialer. Har den 11-13 tænder pr. tomme, kaldes saven fintandet og er bedst til blandt andet trælister, finér og laminat.

3 TYPISKE OPGAVER MED HÅNDSAVEN
Vælg den rigtige håndsav SAVE I TRÆ Håndsaven bruger vi først og fremmest til at save i træ – alt fra lister til stolper.
Vælg den rigtige håndsavSAVE I GASBETON, LECA M.M. Til forskellige byggematerialer – hårde og bløde – bruger vi en grovtandet håndsav.
Vælg den rigtige håndsavSAVE I BLØDE MATERIALER Det er også den almindelige håndsav, vi bruger til at save i fx flamingo og plast.
3 VARIANTER AF HÅNDSAVEN
Vælg den rigtige håndsav FUKSSVANS Den almindelige håndsav – fukssvansen – bruger vi til at save i mange forskellige materialer. Tænderne er filede, så saven arbejder sig hurtigt gennem træ.
Vælg den rigtige håndsavFINÉRSAV Finérsaven har flere og mindre tænder end fukssvansen. Derfor efterlader den et finere snit – uden at flosse træet.
Vælg den rigtige håndsavLETBETONSAV Til at save i letbeton, leca, mursten og andre materialer kan vi bruge en håndsav med få, grove tænder. En almindelig fukssvans ville hurtig blive slidt.

VIGTIGE DETALJER

? Greb. Grebet bør være så stort, at der ikke blot er plads til en stor hånd, men også en hånd med arbejdshandsker på. Derfor bør du altid gribe fat i saven, inden du køber. Mærk også, om belægningen er tilstrækkelig blød. Er grebet af hård plast og med skarpe kanter, får du hurtigere vabler.

? Tænder. Det bør fremgå, at saven har hærdede tænder. Ellers bliver den hurtig sløv.

? Overflade. Hvis bladet på saven er behandlet med teflon, er gnidningsmodstanden mindre, når du saver. Du skal altså bruge færre kræfter, hvis du arbejder med en sav, der er teflonbehandlet.

HÅNDSAVE: 3 PRISNIVEAUER
Vælg den rigtige håndsav DEN DYRE Robust og effektiv sav. Glider nemt gennem træet (lav friktion). Ekstra langt blad på 600 mm.? Bladets tykkelse: 1,2 mm? Bladets overflade: Teflon ? Vægt: 540 gram ? Greb: Skruet på ? Pris: Over 200 kroner
Vælg den rigtige håndsavMELLEMKLASSEN Lidt fintandet sav, der giver et nydeligt snit. Rummeligt greb, der er behagelig at holde på. ? Bladets tykkelse: 1,05 mm ? Bladets overflade: Lak ? Vægt: 475 gram ? Greb: Støbt på ? Pris: Over 100 kroner
Vælg den rigtige håndsavDEN BILLIGE Saver okay på tværs af træets årer, men ikke på langs. Med greb uden komfort. ? Bladets tykkelse: 0,84 mm ? Bladets overflade: Lak ? Vægt: 384 gram ? Greb: Støbt på ? Pris: Under 50 kroner