Håndsav: Vælg den rigtige håndsav

1. HÅNDSAV. Et håndtag med blød belægning giver altid et bedre greb om håndsaven. Det er en stor fordel, hvis du skal bruge håndsaven længe.

2. SAMLING. På mange billige håndsave er håndtag og klinge støbt sammen. Det gør samlingen sårbar. Er håndtaget skruet fast, kan du efterspænde, hvis håndsaven med tiden bliver lidt løs i samlingen.

3. BLAD. Håndsavens blad bør være stift. Så er den nemmere at save med.

4. OPHÆNG. Det er praktisk med et hul forrest på savbladet. Det kan bruges til at hænge håndsaven op på væggen.

5. TÆNDER. Antallet af tænder afslører, hvad håndsaven kan bruges til. Med 7-9 tænder pr. tomme (25 mm) er det en universalsav, der kan bruges til mange materialer. Har håndsaven 11-13 tænder pr. tomme, kaldes saven fintandet og er bedst til blandt andet trælister, finér og laminat.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du vælge en værktøjstaske

VIGTIGE DETALJER VED EN HÅNDSAV

Greb. Grebet på din håndsav bør være så stort, at der ikke blot er plads til en stor hånd, men også en hånd med arbejdshandsker på. Derfor bør du altid gribe fat i håndsaven, inden du køber. Mærk også, om belægningen er tilstrækkelig blød. Er grebet af hård plast og med skarpe kanter, får du hurtigere vabler.

Tænder. Det bør fremgå, at håndsaven har hærdede tænder. Ellers bliver den hurtig sløv.

Overflade. Hvis bladet på håndsaven er behandlet med teflon, er gnidningsmodstanden mindre, når du saver. Du skal altså bruge færre kræfter, hvis du arbejder med en håndsav, der er teflonbehandlet.